Tapasztalatok a szántóföldrõl

Agro Napló
Az egymenetes magágykészítés-vetés gépeinek létjogosultsága már bizonyított, de hogyan is alakul mindez a gyakorlatban? Az Agro Napló arra volt kíváncsi, hogy az egyes gyártók által forgalmazott egymenetes gépekrõl hogyan vélekednek maguk a felhasználók. Az általuk elmondottakból a következõket jegyeztük le:  

Vranyák Róbert 450 ha területen gazdálkodik. Gépparkjuk bővítését egy Lemken Saphir + Zirkon 8 forgóborona-vetőgép kombinációjával valósították meg. Nem véletlenül esett a választásuk a 3 méter munkaszélességû gépre – a technológia bevezetéséhez ugyanis az emelkedő üzemanyagárak figyelembevétele mellett az egy menetben történő magágykészítés, vetés és visszatömörítés adta munkaidő-megtakarítás is hozzájárult.



A Lemken gépekkel egyébként is jó tapasztalataik vannak: teljes megelégedettséggel használják gépparkjuk korábbi tagjait – egy 5 fejes váltvaforgató ekét és a 4 méteres munkaszélességû nehézkultivátort. Legutóbbi gépválasztásukban az is segített, hogy már korábban módjuk volt a gyakorlati tapasztalat megszerzésére. Gazdatársuk ugyanis szintén rendelkezik egy Lemken Saphir + Zirkon 8 típusú gépkombinációval, – illetve 2008-ban őszi búza bérbe vetést is végeztettek a géppel, amely 6 t/ha terméseredményt eredményezett a számukra.



Az új gépkombinációt eddig egy szezonban használták, mintegy 250 ha területen. Ez a gép egyaránt alkalmas apró magvak és kalászosok vetésére, vagyis minden fajta magra használható. A kivetett mennyiség fokozatmentesen állítható 0,5–500 kg között.

A közel 2 tonna önsúlyú masina az 1100 literes feltöltött magtartállyal bő 3 tonnának felel meg, üzemeltetéséhez legalább 150–160 Le teljesítményû traktor szükséges. Vranyák Róberték egy 190 Le-s erőgépet használnak – így számításaik szerint (10 órás mûszakkal, napi 15 ha vetett területtel) a beállítástól és a talajviszonytól függően 12–15 liter körüli fogyasztási adattal kalkulálhatnak.



Bár az időjárási tényezőkkel is számolni kell, tévhit, hogy forgóboronás eszközzel nem lehet magas nedvességtartalmú talajon dolgozni. Ennek igazolása, hogy 2010-ben őszi munkák alkalmával búzát vetettek a Saphir + Zirkon kombinációval, és terméseredményük belvizes területek mellett 5 t/ha volt.

 


 

 



Máté János családi gazdálkodó 500 ha területet mûvel. Középkötött talajú gazdaságukban tavaly ősszel mintegy 320 ha területet vetettek be Horsch Pronto 4 DC gépükkel – búzát és repcét 120-120 ha-on, árpát 80 ha-on. A Pronto öt évvel ezelőtti megvásárlásánál a korábbi gyakorlati tapasztalataikon, illetve a bemutatók alkalmával látottakon kívül az ár volt a döntő számukra. Az immáron fél évtizedes használat után teljes megelégedéssel nyilatkozik a gépről, amelynek vetésmélysége egyenletes, a magkijuttatása pontos. Mindez egyszerûen végrehajtható beállítások mellett valósul meg, mert a kalibrálás mechanikusan végezhető, a további mûveletek pedig (vagyis a vetőgép leforgatása) a traktorfülkében elhelyezett Horsch Drill Manager monitor segítségével történik. Az üzemeltetést egy 300 LE-s Fendt 930-as traktorral végzik, és a mért 13–16 km/h munkasebességüket a monitor szerint akár 22 km/h-ra is növelhették volna.

 


 

 







A Simon Kft. összességében 2900 ha területen dolgozik. Simon Lászlóék 2009-ben egy előzetes felmérés céljából összességében közel 30 ha területre vetettek őszi búzát az Amazone által biztosított 6 méter munkaszélességû, nagy teljesítményû Amazone Cirrus Special géppel. Repce tarlóhántás után, egy multitiller alkalmazását követően kezdték meg a vetést. Tapasztalataik pozitívak voltak – ugyanis a duplasoros Catros tárcsaelemek jó magágyat készítettek elő egy száraz nyári időszakot követően is. Ráadásul ez a tábla adta a legmagasabb termést a rossz talajviszonyok ellenére is.



A gép további előnye ugyanakkor, hogy pontos és gyors (10–15 km/h) vetési sebességet tett lehetővé. A gyártónak ezzel a típussal olyan gépkombinációt sikerült létrehoznia, amely még szélsőséges körülmények között is jó magágyat hoz létre. Tapasztalataikra alapozva bátran ajánlják gazdatársaiknak ezt a gépet.

 


 

 

Kapcsolódó cikk: A kombinált magágykészítés-vetés technológiái és gépei

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?