Hogy legyen értelme élesztõt használni

Agro Napló
A piacon számtalan alternatívája van a takarmányhoz kevert antibiotikum mentes hozamfokozóknak. Ezek lehetnek szerves savak, élesztõk, probiotikumok, prebiotikumok és növény- vagy gyógynövény kivonatok.  

Az említett alternatíváknak hasonló céljai vannak; stabilizálni vagy megváltoztatni a mikrobiológiai állapotot a bélben és stimulálni az immunitást. Az élesztő az egyik leggyakrabban használt termék, mivel ezek a termékek bizonyított alternatívái az antibiotikumoknak. A legáltalánosabb alternatíva a szerves savak után, főként, hogy jó kiegészítői a szerves savaknak is.



Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a legtöbb élesztő termék csak az élesztősejtnek a sejtfalát tartalmazza és az élesztőipar mellékterméke.



A gyártás során a kivonatot elkülönítik és a takarmány-kiegészítő iparban használják fel, a maradékot pedig eladják takarmány-összetevőnek, ezáltal az élesztő-termékek általában csak az élesztősejt egyik, vagy másik részét tartalmazzák.



Ezzel szemben a PROGUTTM egy különleges termék, mivel egyaránt tartalmazza a mannoproteineket (7–9%) és a bétaglukánokat (10–12%), amelyek a sejtfalból származnak, valamint a szabad sejtmagokat tartalmazó kivonatot is (700–900 mg/kg). A különböző összetevők egyidejû megléte elengedhetetlen a teljes hatás eléréséhez, mert az összetevők különböző hatásokat fejtenek ki és erősítik is egymás hatását.





A mannoproteinek agglutináló képessége közismert: megakadályozzák a kórokozók bélbeli kötődését, az ártalmas mikrobafajok kolonizációját is megakadályozzák, valamint csökkentik az elérhető kötőhelyek számát azáltal, hogy analóg receptorként kölcsönhatásba lépnek a nyúlványokkal. Képesek alakítani az immunrendszert és befolyásolják a mikroba populációt a bélben (prebiotikus hatás), valamint javítják a bélfunkciókat (pl. javítják a bolyhok hosszát, egyöntetûségét és egységét). A sejtfal és a sejtmag kombinációja sokkal hatékonyabb az E. coli kötődésének megelőzésében, mint a sejtfal egyedül.




 

 



A bétaglukánok az immunitás fokozásával antimikrobiális és daganatellenes hatással rendelkeznek. A fő direkt célsejtek lehetnek monociták/ macrofágok, neutrofil és természetes killer sejtek. A bétaglukánok könnyen fermentálódnak a vastagbélben és tápanyagként szolgálnak a különböző baktériumpopulációknak (prebiotikus hatás).

Ezen felül mindkét sejtfalalkotónak szerepe lehet a mikotoxinok megkötésében is.



A sejtmagok stimulálják a bél fejlődését, az immunitást, a cellulolitikus baktériumok és a bifidobaktériumok növekedését, valamint rendkívül kedvező hatásuk van a tápanyagok felszívódására (pl. ásványi anyagok).



Az immunstimuláció előnyös az állatok egészségére és normál telepi körülmények között előnyös az állatok termelésére is (növekedés, FCR). Az immunsejtek 80%-a a bélben van, ezek termelődését fokozza a sejtmag. Az IgA a „házőrző” a bélben, hatástalanítja a patogéneket és megelőzi kötődésüket a nyálkahártyához – csökkentve az igényelt energiát a többi immunvédelem részére.





A másik különbség a többi élesztő termékhez képest a PROGUTTM egyedi gyártási technológiája. Az egyedi gyártási folyamat megőrzi az összes alapvető élesztő részecskét és garantálja azok mennyiségét. A konkurens termékekben az aktív összetevők az élesztőben igen hosszú poliszacharid formában vannak jelen, amely azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyak az E. coli gátlásában és az immunitás stimulálásában. Az élesztőt a PROGUTTM gyártása során hidrolizálják egy speciális eljárással és a cukrokat feltördelik a nagyobb aktivitás eléréséhez. A PROGUTTM gyártási technológiája a terméket rendkívül hatékonnyá teszi az E. coli és a szalmonella baktériumok kötődésének megakadályozásában.



A gyártási technológia során az élesztősejtet elölik, de megtartja az élő élesztősejt összes jó tulajdonságát, azzal együtt, hogy az elölt élesztő előnyeit is magában foglalja. A PROGUTTM a gyakorlati takarmánykezelési körülmények alatt stabil, bírja az expandálást és a pelletálást is.



Finnországban PROGUTTM–t 1999 óta használják jó eredménnyel a sertéstakarmányokban és általánosan használt néhány más európai országban is. Használjuk a PROGUTTM–t olyan korán, ahogy lehet. A szopós- és választási malacoknál már 3 kg/tonna adagban hatékony, idősebb malacoknak 2 kg/tonna adagban ajánlott. A kocáknál ellés előtt és szoptatás alatt 1–1,5 kg/tonna adagban adjuk.



Javasolt kombinálni szerves savakkal, mert jótékonyan hatnak egymásra, valamint a savak mennyisége csökkenthető a takarmányban, ezáltal a költség is csökkenthető. Javasolt a választás körüli problémák megelőzésére, a jobb teljesítmény eléréséhez, az immunitás fokozására és a vírusos betegségek hatásainak csökkentésére (pl. PMWS).




 


 

 



Noack Magyarország Kft.

1112 Budapest, Budaörsi út 243.

Tel.: 06-1/246-6527 • fax: 06-1/246-6930

www.noackgroup.com



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!