A napraforgó tavaszi tápanyagellátása

Agro Napló
Az olajos növények termesztése az élelmiszerellátás és energiatermelés szempontjából egyre nagyobb jelentõségû. A termésmennyiséget és -minõséget elsõsorban a fajták genetikai tulajdonságai határozzák meg.  

Az agrotechnikai tényezők közül az optimális tápanyagellátás döntő fontosságú. A napraforgó általában a mérsékelt nitrogén-, bőséges kálium-, megfelelő foszfor, magnézium és kénellátásra reagál kedvezően. A napraforgónak nagy a vízigénye. Optimális növekedéséhez mintegy 450–500 mm csapadékra van szüksége.



A tápanyagellátásra legigényesebbek a hibridek, mérsékeltebb a nagy olajtartalmú fajták és még kisebb a kis olajtartalmú fajták igénye. A hibridek mintegy 20–25%-kal több tápanyagot igényelnek, mint a nagy olajtartalmú fajták.



A napraforgó az optimális nitrogénellátást meghálálja, de a nitrogénfelesleg kedvezőtlen, mert csökkenti az olajtartalmat és fokozza a betegségekkel szembeni fogékonyságot (Botrytis).





A termés mennyiségét és az olajtartalmat a kiegyenlített foszfor- és káliumellátás kedvezően befolyásolja. A kálium növeli a kaszat ezerszemtömeget és kedvezően befolyásolja az olajtartalmat. Kísérleti tapasztalatok alapján nitrogénszegény és mérsékelt foszfortrágyázás mellett bőséges káliumellátás javasolható. A foszfor- és káliumtrágyákat ősszel, a nitrogéntrágyát tavasszal kell kiadni. Ha a sok csapadék hatására elmaradt ősszel a kijuttatása, vagy tavasszal még pótlásra lenne szükség, mindenképp kiváló vízoldékonyságú káliumtrágyát válasszunk (Korn-Kali®).



Savanyú, magnéziumszegény talajokon a mész- és magnéziumtrágyázás is szükséges. Magnézium pótlásával a termés- és az olajtartalom is növelhető. A Mg pótlására ESTA® Kieserit „gran” mûtrágya javasolható, sortrágyaként kijuttatva, a talajba bedolgozva, 100–200 kg/ha adagban. A mûtrágya hatóanyaga a magnézium-szulfát, a magnézium- és kénellátást egyaránt biztosítja. Előnye a gyors vízoldékonysága.



Javasolható még a K-, Mg- és S-tartalmú mûtrágya, a Korn-Kali®. Kiegészítő permetezőtrágyázásra az EPSO Top® (keserûsó) levéltrágya használható.





Magnéziumhiány esetén és a magnéziumtrágyázással nemcsak a savanyú homoktalajokon, hanem a magnéziummal jól ellátott csernozjom talajokon is szembetûnő eredményeket lehet elérni magnéziumtartalmú permettrágyázással viszonylag kis költségráfordítással. A levéltrágyázást 2–3%-os (max. 5%-os) EPSO Top® keserûsó-oldattal három fejlettségi stádiumban (6–8 leveles állapot, 10 leveles állapot és virágzás előtt, bimbózás idején) célszerû a növényvédelmi védekezéssel egy menetben elvégezni.



A levélen keresztüli táplálásnál, különösképpen a szárazságban van kiemelt jelentősége, mivel szárazságban akadályozott a magnézium talajon keresztüli felvétele. Ezekben az időszakokban a keserûsó-oldat permetezés termésmeghatározó szerephez jut. Korábbi kísérleteinkben savanyú homoktalajokon a hektáronkénti olajhozam átlagosan 38%-os mértékben, 0,3 t/ha-ral növekedett a magnézium-szulfátos permetezés hatására.



A magnéziummal viszonylag jól ellátott csernozjom talajon is szinte minden fajta vagy hibrid termését növelte a magnéziumos permettrágyázás. A kaszattermés a 28 fajta átlagában 0,3 tonnával növekedett hektáronként. A levéltrágyázás azonban semmi esetre sem helyettesítheti a talajtrágyázást. A talajvizsgálatok alapján gyengén ellátott talajokon elengedhetetlen a talajtrágyázás ESTA Kieserittel (25% MgO és 20% S ). A magnéziumhiány súlyos következményekkel járhat: késleltetett növekedés, majd terméscsökkenés, minőségromlás.

 


 

 





Napjainkban fokozódó igény mutatkozik a költségtakarékos, kis ráfordítással járó, hatékony termesztési eljárások iránt. Ennek része a permetező trágyázás, melynek óriási előnye, hogy a növényvédelmi munkákkal összekapcsolható, így alig jár költségnövekedéssel. A keserûsó kiválóan alkalmas erre a célra, mert kitûnően, maradék nélkül oldódik és a legtöbb növényvédő szerrel keverhető, így azokkal együttesen kijuttatható (kereskedelmi forgalomba EPSO Top® néven kerül).



A napraforgóra kiválóan alkalmazható a mikroelemekkel dúsított keserûsó is, melynek bórral és mangánnal kiegészített változata EPSO Microtop® néven kapható, mely 15% MgO-ot, 12% S-t, 1% B-t és 1% Mn-t tartalmaz.





A fentebb említett hiánytünetek szemléltetésére nemrég megjelentettünk egy zsebkönyvet, mely a fontosabb szántóföldi növényeink főbb tápelem-hiánytüneteinek meghatározásában segíthet. A sok-sok kép segít eligazodni. A zsebkönyv ingyenesen megrendelhető a zsom.eszter@t-online.hu e-mail címen.





Dr. Zsom Eszter • szaktanácsadó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!