Már ismerjük és használjuk! Lombtrágya Spanyolországból

Agro Napló
A SERGOMIL-L 60 lombtrágya, növénykondicionáló és biostimulátor néhány éve jelent meg a magyar piacon, és azóta kedvelt és ismert lett a felhasználók körében. A SERGOMIL-L 60 gyártója a spanyol székhelyû SERVALESA folyamatos fejlesztési vizsgálatokat folytat és bõvíti a termékkel kapcsolatos kertészeti és szántóföldi ismereteket.


A SERGOMIL-L 60 kondicionáló réz hatóanyaga komplex monoglükóz molekula formában van jelen a termékben. Tény, hogy a SERGOMIL-L 60 hatóanyag-tartalma 5% réz, ami alacsonyabb, mint a hagyományos, növényvédelemben alkalmazott 20% – 50% – 70% Cu2+ formájú rézoxiklorid, rézhidroxid vagy rézszulfát hatóanyagú termékeké, azonban a SERGOMIL-L 60 különös előnye a gyors felszívódó tulajdonsága. A benne lévő réz a speciális komplex molekulaformának köszönhetően (monoglukonát és galakturonát) szinte azonnal bejut a növényekbe és kiválóan szállítódik a növényi nedvekkel a sejtekhez. A speciális cukormolekulának köszönhetően a permetezéssel, a csepegtető öntözéssel, vagy bemártásos kezeléssel a teljes rézmennyiség hasznosulásra kerül. Spanyolországban korlátozást vezettek be a hektáronként kijuttatott réz mennyiségére vonatkozóan. A korábban engedélyezett 20 ppm réztartalmat 5 ppm-re csökkentették a szabadföldi zöldség esetében. A korlátozás oka volt az is, hogy az olajfa ültetvényekben a talajban felhalmozódott réztartalom erős emelkedést mutatott.














A SERGOMIL-L 60 használatának az is az előnye, hogy vele sokkal kevesebb rezet juttatunk ki adott területre, így sokkal kisebb a rézterhelés. Rézszulfát esetében 7,3-szer, a rézoxid esetében 5-ször, a rézhidroxid esetében 4-szer, a rézoxiklorid esetében 3,5-ször nagyobb a rézterhelés hektáronként, mint a SERGOMIL-L 60 alkalmazásakor.














Bizonyított, hogy a SERGOMIL-L 60 növeli a növény biológiai aktivitását, és az immunrendszer erősítésével fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóságot.



Kísérletesen igazoltuk, hogy a burgonya és a szőlő peronoszpóra esetében a SERGOMIL-L 60 és a gombaölőszer együttes, tankkeverékben történő alkalmazása mellett kisebb volt a fertőzés mértéke, mint ha csak a gombaölő szert alkalmaztuk.



A SERGOMIL-L 60 kiváló lehetőséget nyújt az organikus (bio) termesztésbe bekapcsolódott gazdálkodók számára is.



Igazolhatóan jók az eredmények kalászosok esetében a Puccinia spp., Septoria spp. elleni védekezésben, az árpa Helminthosporium spp. és a Rynchosporium elleni védekezésében a SERGOMIL-L 60 és a FOSFONIN FLOW együttes alkalmazásakor. (A FOSFONIN FLOW szintén a SEVALESA terméke.)





Olyan gombafertőzések esetén, mint pl. kalászosokban a rozsdafertőzés, vagy zöldségekben a Botrytis vagy az Alternaria fertőzés, melyek ellen speciális készítményekkel védekezünk, a SERGOMIL-L 60 jól kiegészíti a kezelést és segíti a növény immunválaszát, fokozza ellenállóképességét. Így van ez például a tiofanát-methyl tartalmú gombaölőszerek esetében is.












Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?