A Wuxal Ascofol biostimulátor szerepe a szántóföldi növénytermesztésben

Agro Napló
Az Agro-ökológiai Program (AÖP) új megvilágításba hozta a szántóföldi növénytermesztésben engedélyezett növénykondicionáló – biostimulátor – engedélyokirattal forgalmazott készítményeket, mivel a támogatási program egyik választható és könnyen kivitelezhető feltétele lett a rendelet szerint a növénykondicionáló készítmények technológiába illesztése.

Mi a Wuxal Ascofol hatóanyag-tartalma és hogyan segíti a növénye fejlődését?

A Wuxal termékcsalád biostimulátor készítménye az algakivonatok közé tartozik. Fő hatóanyaga a sárgamoszatok közé tartozó és általánosan elterjedt Ascophyllum nodosum tengeri alga.

A biostimuláló hatás az algakivonat magas növényi növekedési hormon-tartalmával van összefüggésben, ami által ez a faj a természetes élőhelyén látványos gyors növekedésre képes. A szántóföldi növények fejlődését is ugyanezek az auxinok, gibberellin és citokinin típusú növényi hormonok szabályozzák. Jellemzőjük, hogy minden növényi sejtben termelődnek, nagyon kis koncentrációban hatékonyak és a termelés helyétől távoli ponton is gyorsan hatnak. Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhető, hogy a mesterségesen, levélen át kijuttatott növényi hormonok képesek fokozni a stresszhelyzetben, intenzív növekedési periódusban vagy a kiemelt energiaigényű virágzás-kötődés időszakában fejlődő növény fejlődését. A növényi növekedési hormonok egyfajta jelmolekulákként szabályozzák a növény fejlődési szakaszainak egymásra épülését, a sejtek megnyúlásos növekedésétől a sejtosztódás folyamatán át egészen az érési fázisig.

Mikor, milyen dózissal avatkozhatunk be hasznosan az algakészítményekkel?

A Wuxal Ascofol hasznosságát már a 2009-es regisztrációs termésnövelő kísérletek is igazolták. A Fejér megyei NTI pázmándi 6-ismétléses kisparcellás napraforgó-kísérletében a 2-szer (BBCH 51,59) 2,5 l/ha Wuxal Ascofol kezelés 320 kg/ha (9,2%) szignifikáns termésnövekedést adott a kezeletlenhez képest és 140 kg/ha-ral (4,1%) haladta meg a 2-szer 3 l/ha dózisú, a gyakorlatban széleskörűen alkalmazott standard termését is. Az engedélyezési eredmények alapján napraforgóban, mint kiemelt célkultúrában a csillagbimbós állapotban (BBCH 51) és a virágzás elején (BBCH 59) javasolt felhasználni és a szintén hosszan virágzó repcében, valamint pillangós növényekben is így terjedt el a gyakorlatban.

A Kwizda Terepszemle mezoparcellás lombtrágya kísérleteiben az elmúlt években is napraforgóban vizsgáltuk.

A legjobb eredményünket a 2021-es legszárazabb és viharkáros évjáratunkban értük el, amikor a virágzás elejére időzített 3 l/ha Wuxal Ascofol egy homogén állományban adott kiemelkedő és megbízható terméstöbbletet!

Felhasználási javaslatunk 2-3 l/ha Wuxal Ascofol a növényvédelmi kezelésekkel kombinálva!

A kísérleti eredményeink és a termelők pozitív visszajelzései alapján elsődlegesen az olajos növények és a pillangós kultúrák bór-lombtrágyázási technológiájába javasoljuk beilleszteni a virágzás kezdetén, mint utolsó B-tartalmú, biostimulátor-kezelést, mert a hosszan virágzó kultúrák terméskötődését javítja, ami közvetlenül termésnövelő hatású. Egyéb szántóföldi kultúrákban a stressztényezők – jégverés, növényvédelmi károsítás, mikroelemhiányok, átmeneti száraz periódusok – mérséklésére bármely fenológiai állapotban alkalmazható. Kiválóan oldódik, növényvédő szerekkel és a speciális Wuxal-lombtrágyákkal is jól keverhető, a permetlének kedvező, enyhén savas kémhatást biztosít.

További információért forduljon a Kwizda szaktanácsadó területi képviselőihez!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03