Krone kaszák szezon elõtti, tavaszi karbantartása

Agro Napló
A szálastakarmány-betakarítás specialistájaként ismert és elismert Krone termékpalettáján egyaránt megtalálhatók a kaszák, illetve a körbálázók, a nagybálázók, valamint a rendfelszedõk, a rendképzõk és a rendsodrók is. A körbálázók állandó (Round Pack típusok) és változó (Vario Pack típusok) présterû kialakításban is szerepelnek a magyarországi importõr Valkon Kft. kínálatában.


A kaszák tavaszi előkészítésének és karbantartásának jelentőségére hívjuk fel olvasóink, illetve a gazdálkodók figyelmét. Összeállításunkban ráirányítjuk a figyelmet azokra a pontokra, amelyek átvizsgálásával és megfelelő kezelésével növelhetjük gépünk élettartamát, illetve minimálisra szoríthatjuk a kaszálás közbeni váratlan mûszaki hibákat.





- A szezon előtti első kaszálást megelőzően a kardántengely dörzskuplungját meg kell „szellőztetnünk” – ez a kuplungtárcsák valamint a nyomólapok lazítását és megmozgatását jelenti. Hosszú állást követően ugyanis a tárcsák összeragadhatnak, és ez a kuplungszerkezet forgatási nyomatékát megnövelve a kasza túlterheléséhez vezethet.



- A kaszapengék a hajtómûveken keresztül a gerendelyben található fogaskerekekkel vannak meghajtva. A tavaszi felkészítés egyik legfontosabb része a gerendely, illetve a hajtómûvek olajcseréje. Pár liter olajon nem célszerû spórolni, mert a csökkent kenőképesség fogaskerék túlterheléshez és -kopáshoz vezet, amelynek javítása jelentősen többe kerül. A leengedett olaj hûen tükrözi a hajtás állapotát, így minden esetben vizsgáljuk meg, hogy az tartalmaz-e fémreszeléket. Csak jó minőségû SAE90 olajat használjunk!



- Az összes kenési pontot zsírozzuk le, és a gép minden részét vizsgáljuk át! Egyetlen alapos tavaszi szemrevételezéssel, állapotfelméréssel sok később jelentkező bosszantó problémát előzhetünk meg. A kasza tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a hosszú élettartamra, ezért az anyagáram koptatásának legjobban kitett fő részeket kopó alkatrészek védik. Az elkopott lemezek cseréjére fordított néhány óra a gép élettartamában jelentősen megtérül.













































- EasyCut hárompont felfüggesztésû kaszáknál az ütközésvédelmi rendszer megakadás esetén hátra fordítja és megemeli a kaszatestet, hogy a gép sérülés nélkül továbbhaladhasson az akadály felett. A védelem erőssége rugóval állítható, így figyelnünk kell ennek tisztántartására, beállítására. A berakódott rugó a védelmi rendszer érzékenységét csökkenti, ami ütközéskor akár gerendely sérüléshez is vezethet.



- Krone kaszáknál könnyedén ellenőrizhetjük a kések, illetve ezek rögzítő csapjainak állapotát. Ha a csapátmérő bármely pontja kisebb, mint 14 mm, a kaszapengénél a furat és a homlokfelület közötti távolság kisebb mint 7 mm, akkor kötelező a csere! A kiegyensúlyozás miatt figyeljünk a párosával történő cserére. A tökéletes kaszálás alapja a nagy vágási sebesség – de jó tudni, hogy a halogatott cseréből eredően elszabadult (300–313 km/h sebességgel pörgő) penge könnyedén áthatol egy 30 cm átmérőjû fatörzsön is, tehát ne kockáztassunk! Az életlen késeket fordítsuk át, s ha már mindkét él elkopott, akkor a jó minőségû vágás érdekében új késeket kell felszerelnünk.


















- Korosabb erőgép esetén, vagy kampós vonórúdnál fontos a vonógolyók, illetve rögzítő füleik fokozott ellenőrzése. Ha a golyóknál, vagy a biztosításuknál túl nagy a játék, akkor veszélybe kerül a kasza biztonságos rögzítése, és kibillenve akár baleset is bekövetkezhet. A kasza csatlakoztatása után a vonókampók véletlen nyitását reteszelő furatot mindenképpen biztosítsuk le!



- Üzemeltetés során figyelni kell arra, hogy kaszálás közben vízállásos területnél ne járassuk víz alatt a késeket – e területeket kerüljük ki! Víz alatt ugyanis a pengék beállnak a késtartó lemez alá, így megszûnik a vágás. (Vízbemerüléskor a nagy ellenállásának köszönhetően a hajtás hirtelen és felesleges túlterhelésnek van kitéve, kardánkuplung „szellőztetés” elmaradása esetén ez az impulzusszerû pluszterhelés az erőgépünkre is káros hatással lehet.)



- CRI szársértő hengerek esetén ellenőrizzük a sértő hengerek közötti távolságot: a megengedett legkisebb távolság 2 mm.



- CV acélkéses szársértő esetén ellenőrizzük a kések és a hátfalak távolságát, illetve ezek kopását.


















- Szársértős kaszáknál a sértő hengerek hajtására szintén érdemes pár percet szánni. A kopott Rotex-kuplung szezon közbeni esetleges törésekor a levágott anyag feltorlódásával kell számolnunk.



- A vágótárcsák alatti meghajtó fogaskerekek excentrikusan szereltek. Átforgatással kiválaszthatjuk, hogy a tárcsák melyik homlokfogaskerékről legyenek meghajtva, így könnyedén változtathatjuk a kések forgási irányát. Forgásirányváltás, illetve az egység kiszerelése esetén figyelnünk kell a helyes összeszerelésre. A szomszédos késtartóknak egymáshoz képest mindig 90 fokban kell állniuk, ellenkező esetben a kések összeérhetnek. A vágótárcsák, illetve a fogaskerekek védelmére 2010-től a nyírócsapszeges megoldású biztonságos vágási rendszer szolgál. Idegen tárgy esetén a nyírócsap csonkolódik, így a megszorult tárcsa gyorsan ki tud emelkedni a szomszédos tárcsák síkjából. A megoldásnak köszönhetően lényegesen csökkent a kaszák javítási költsége, viszont tartalék nyírócsapokat mindenképpen szerezzünk be.


















- Hátsó hárompont felfüggesztésû kaszáknál figyeljünk a felfüggesztés helyes beállítására. Ha a kaszát a traktorhoz képest oldalirányban túlzottan jobbra vagy balra húzatjuk, akkor a meghajtó kardántengelyt esetleg túl nagy szögben terheljük, ami a tengely kopásához, vagy sérüléséhez vezet.



- Szezon előtt természetesen érdemes elővenni a kasza kezelési utasítását is, és ellenőrizni az összes előírt beállítást. Az időráfordítás minden esetben bőségesen megtérül!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!