Hír-Mix

Agro Napló
A Hód-Mezõgazda Zrt. partnereinek tartott színvonalas kalászos fajtabemutatót Axiál alapkövek Dombóváron és PécsettFél tucat Challenger a korszerûsítés jegyébenLevélanalízis munka közben, azonnal

A Hód-Mezőgazda Zrt. partnereinek tartott színvonalas kalászos fajtabemutatót

június 1-én Hódmezővásárhelyen, ahol az Agro Napló is részt vett.

 

Az előadások témái voltak: Hód-Mezőgazda Zrt. integrációs ajánlata, gabonapiaci kilátások, 2010 évi kutatás-fejlesztési eredmények és kórtani vizsgálatok a kalászos gabonában. A nagyüzemi kísérletek bemutatásánál a fajtatulajdonosok mûködtek közre: a Gabonakutató Nonproft Kf., az MV Elitmag Kf., a Saaten Union H. Kf., és a Venturoli. KÉPGALÉRIA

 


Axiál alapkövek Dombóváron és Pécsett



Az Axiál Kft. a cég hosszú távú stratégiája részeként a 2011. év elején egy 2 éves fejlesztési program megvalósításába kezdett, amelynek részeként új telephelyek építésébe is fogtak.



A beruházási program első állomásaként május 12-én az Axiál Kft. két tulajdonos-ügyvezetője, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt (a képen balról), valamint Pintér Zsolt ügyvezető (a képen jobbról) Dombóvár külterületén letették a zöldmezős beruházással épülő új telephely alapkövét. A cég már 1992-ben megjelent Dombóváron, ahol a bajai központjuk után az első vidéken nyitott telephelyüket létrehozták, és tavaly mintegy 1600 vásárlót szolgáltak ki boltjukból géppel, alkatrésszel és szervizszolgáltatással.

 


A pécsi telephely alapkőletételén





Az új dombóvári telephelyen a jelenlegi 194 m2 helyett 480 m2 fedett mûhellyel, 540 m2-ről 893 m2-re növelt fedett raktár- és üzlet-területtel várja a cég partnereit. A teljes terület 27 000 m2, amelyből 11 524 m2-t építenek be, és 4200 m2 kap térkő burkolatot. Május 31-én a tulajdonosok és az ügyvezető Pécs külterületén rakták le az ugyancsak zöldmezős beruházással épülő új telephely alapkövét.



Az Axiál Kft. 1994 óta van jelen a városban, ahol a bajai központjukat követően immáron a negyedik vidéki bázis megvalósításán dolgoznak. Pécsett 2010-ben 1056 vásárlójukat szolgáltak ki géppel, alkatrésszel és szervizszolgáltatással.



A telephely területét az alábbi adatok illusztrálják: a régi 6500 helyett 20 000 m2 lesz a teljes felület, ahol 550 m2 fedett raktár, 100 m2 bolt, 230 m2 irodaterület és 350 m2 fedett szerviz épül. Az 1418 m2 beépített alapterület mellett 4050 m2 terület térkövezésére is sor kerül.



Bővebb információ:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/690

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/752

Fél tucat Challenger a korszerûsítés jegyében



Sikeres tendert tudhat magáénak Barsi Zoltán, a Sióagrár Kft. ügyvezetője, aki június 21-én összesen 6 darab Challenger MT875C típusú gumihevederes nagytraktort adott át a Bonafarm Zrt. részére. Az ügyvezető beszélt arról, hogy Macháty Béla, a Bóly Zrt. vezérigazgató-helyettes és a társaság tulajdonosi körében már korábban megfogalmazódott a gondolat a növénytermesztés technológia megújításáról, korszerûsítéséről mindezt a költségek csökkentése és a terméseredmények megtartása mellett. Az alkalmazott Horsch középmély lazításos technológia és a területméretek és adottságok megkívánták a nagy vonóerő teljesítménnyel bíró nagytraktor jelenlétét. A tényleges értékesítést egyéves próbaidőszak előzte meg. Elsőként egy bértraktor dolgozta végig a tavalyi évet, majd a hozott eredmények igazolták az erőgép hosszú távú alkalmazhatóságát.



A hat darab 609 LE maximális teljesítménnyel bíró Challenger erőgépből négy a Bóly Zrt. területein teljesít majd szolgálatot, míg kettő a Dalmand Zrt. földterületein fogja ellátni az alapmûveléssel kapcsolatos feladatokat.




 

A Challenger MT875C nagytraktorok és pilótáik

 

 

Levélanalízis munka közben, azonnal



Precíziós növénytermesztési tanácskozás és bemutató helyszíne volt Zimányban a Farkas Kft. telephelye, ahol Nagy Bence térinformatikai szakmérnök (Agromatic Kft.) bemutatta az Ag Leader OpTrx szenzort.



A GPS meghatározás pontosságát sok minden befolyásolja. A 20 ezer km magasan keringő mûholdakról elinduló jeleknél különböző hibaforrásokkal kell számolnunk. A jel a légkörön keresztül hatol, és a hibák 70–80%-a már a GPS vevőn kívül megtörténik.

 






A hibát differenciális korrekcióval tudjuk javítani, amelynél a lényeg az alapelv: egy adott helyen, egy adott időben a hiba iránya és nagysága megegyezik. Így ha az egyik ponton megmérjük a hibát, és azt továbbítjuk a másik vevőre, akkor az helyileg korrigálható. Ezen alapelv következménye, hogy egy fix bázisállomástól távolodva a mozgó vevővel megjelenik egy távolságfüggő hiba, ami a távolsággal egyenes arányosságban növekszik.



A korrekciós források lehetőségei a saját bázisállomások, amelyekkel akár két cm-es pontosság is megvalósítható. A bázisok hálózatba kötve egy központi szerverrel dolgoznak, így a hálózaton belül mindenki egyenlő feltételekkel tudja használni a korrekciót, amely egy központi szerverben keletkezik, és az adóvevők mobiltelefonos háttér segédletével jutnak hozzá. Ha több GPS vevő össze van kötve, és egy kiesik, akkor a környékbeli eszközök átveszik a szerepét. Így például a nitrogén-szenzor az adott igény szerint tudja a kukorica számára a hatóanyagmennyiséget változtatni, a magunk beállította paraméterek szerint.

Képgaléria 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!