Ha augusztus - akkor repce!

Agro Napló
Augusztus elején már minden gazda gondolata a következõ vetés körül forog – melyik növényt hova vessük, melyik fajtát válasszuk. A legkorábbi vetésû növény a repce, így értelemszerûen ennek a kultúrának a megtervezésével kezdjük. A sok kérdés közül, melyekben döntést kell hozni, kiemelkedõen fontos a mûtrágyázás kérdése is, hiszen 30-40%-ban a tápanyagellátás határozza meg a következõ évi termést. Ilyen magas terményárak mellett pedig nem mindegy, hogy egy tonnával többet vagy kevesebbet termelünk.  


Az már régóta ismert tény, hogy csak nitrogénnel repcét termeszteni nem érdemes. Az őszi alaptrágyázás mennyisége és minősége meghatározó, mindenképpen javasolt az összetett NPK-mûtrágyák használata. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag mennyisége szabja meg: az NPK-mûtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 30-40 kg/ha adagot. A túl sok nitrogén hatására a repce túlfejlődhet, ez pedig a télállóság szempontjából kockázatos. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki, így kisebb a valószínûsége, hogy túlfejlődik az állomány. Foszforból és káliumból – termőhelyi adottságoktól és talajtól függően, egy 2,5 tonnás termést megcélozva – 70-90 kg foszfor és 100-120 kg kijuttatása lenne ideális hektáronként.

 

A legjobb választás egy jó minőségû komplex mûtrágya, amely a tápanyagokat vízoldható, így azonnal felvehető formában tartalmazza. Nem szabad elfelejtenünk, hogy amíg a kálium akár centimétereket, addig a foszfor csak millimétereket képes mozogni a talajban, tehát lényeges, hogy a tápanyagokat egyenletesen, és a gyökerezési mélységbe juttassuk ki.



Érdemes még szem előtt tartani két másik fontos tápelemet is: a repcének nagy szüksége van kénre és mészre is. Az NPK-mûtrágyák általában tartalmaznak meszet és ként, így az őszi alaptrágyázással még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.



A Linzer Agro Trade Hungary Kft. által forgalmazott termékek közül a következőket ajánljuk a repce őszi alaptrágyázásához: kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S) termékeket. Olyan talajokra, amelyek nitrogéntartalma kielégítő, viszont jelentős mennyiségû foszfor és kálium kijuttatása javasolt, ajánljuk az általunk forgalmazott PK-mûtrágyákat (PK 25/25+12CaO, PK 10/24+8S), valamint a 6/12/24+8S, 4/20/20+5S és 10/26/26+2,4S összetételû NPK-mûtrágyákat. Őszi lombtrágyázáshoz, kén kijuttatásra a YaraVita Thiotrac-ot; kén és mikroelemek együttes pótlására a YaraVita Brassitrel-t javasoljuk. Kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!



Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Még tombol a nyár, dübörögnek a kombájnok, telnek a magtárak, és az idő gyorsan telik, azt vesszük észre, hogy a jövő évi vetéstervet össze kell állít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?