Biztonságos áttelelés, oldalhajtás-fokozás biostimulátorral

Agro Napló
A Timac AGRO 5 éve vezette be Magyarországra biostimulátor-tartalmú lombtrágyáit. A hazai piac addigi általános lombtrágyázási céljaitól eltérõen ezek a termékek már nemcsak néhány mikroelem gyors pótlását, hiányának megszüntetését teszik lehetõvé. További elõnyük egyrészt, hogy biológiai aktivátorként és szabályozóként közvetlen segítséget nyújtanak környezeti stresszhatások esetén. Emellett szerepet játszanak a talajadottságokból adódó fejlõdési anomáliák kiegyenlítésében is. Mára a termelõk -látva, hogy a biostimulátorok hatása lehetõséget ad a hozam és a minõség növelésére, illetve a környezeti hatások okozta terméscsökkenés mérséklésére,- technológiájuk részeként használják FERTIACTYL® és FERTILEADER® termékeinket.


 

 

 

A vegetatív fejlődés és a termékenyülés javítására már gyakorlatnak számít a lombon biztosítható gyors segítségnyújtás. Az őszi vetésû kultúrák fejlődésének korai szakaszában, azonban még csak néhány gazda él ezzel a lehetőséggel, amelynek célja pedig nem kevesebb, mint az elvárható hozam alapjainak biztosítása. A hozamot hatványozottan meghatározó tényező -a repce és a kalászosok esetében is- az oldalhajtások száma. A hajtásképződés és a hajtások megtartása fokozottan összefügg a gyökér méretével és aktivitásával. Ennek alapjait pedig már ősszel meg kell teremteni. A tavasszal fejlődési hátrányból induló növény hozamkilátásai elmaradnak az erős állományokétól, valamint csökkenő ellenálló képessége miatt a hozambiztonsága is alacsonyabb. A biztos alapok lerakásához tehát már ősszel fontos a növény megerősödésének segítése! 



A repce őszi felkészítésének elsődleges célja az áttelelés biztosítása és a későbbi hozam megalapozása. Mindkettő kulcsa a gyökérfejlődésben, az állomány megerősödésében keresendő. A repce állományjavítására - áttelelés, oldalhajtás-képződés - a Timac AGRO a Fertiactyl® STARTER gyökérstimulátort ajánlja. A termék összetett hatását 3 fontos cél határozza meg.



1. Gyökér- és hajtásfejlődés - a biostimulátor-tartalom közvetlenül hatva fokozza a gyökér hosszanti növekedését és a tápanyagfelvételt lebonyolító gyökérszőrök képződését. Emellett serkenti az oldalhajtások kialakulását, amelyek a hozam alapját képezik. 



Tudta, hogy a gyökérnövekedés elsődleges szerepet tölt be a cukrok felhalmozásában, amelyek a repce fagytûrését biztosítják a tél folyamán?





2. Antistressz-hatás - a biostimulátor közvetlenül is javítja a télállóságot, mivel csökkenti a sejtnedvek fagyáspontját, növeli a membránok rugalmasságát, és gyorsítja a stresszhatások utáni regenerációs folyamatokat.





Tudta, hogy a növényben minden, a túlélésre fordított energia és idő a hozam csökkenését fokozza? 



3. Aktív talaj - a termék humin- és fulvosavakat tartalmaz, amelyek a talajban a tápelemekkel komplexet alkotva védik azokat a lekötődéstől, javítva ezzel a felvehetőségüket.





Tudta, hogy a humin- és fulvosavak használatával a foszfor és fémionok felvételében akár több mint 40%- os javulás is elérhető?





A búza hozamának megalapozásakor elsődlegesen az oldalhajtások képzésére (bokrosodás) és azok biztonságos megtartására koncentrálunk. A gyengén fejlett, későn vetett búza bokrosodási szakasza jelentősen lerövidülhet, ami kevesebb kalásszal, tehát hozam-veszteséggel jár. Ha a hozamkilátásokat magasan szeretnénk tartani, a növény megerősödését, bokrosodását már ősszel segíteni kell. Ehhez ajánlja Fertileader® TONIC biostimulátor-tartalmú lombtrágyáját a Timac AGRO. A termék összetett hatását 3 fontos cél határozza meg.



1. Hajtásfejlődés, fotoszintézis - a biostimulátor-tartalom fokozza a sejtdifferenciálódást, aminek hatására javul a bokrosodás, tehát nő az oldalhajtások száma. Az intenzív fotoszintézis támogatja a termelő-folyamatokat, és serkenti a tápanyagfelvételt.



2. Tápanyagtranszport - a termék biostimulátor-tartalma fokozza a tápanyagok szállítását és beépülését a növényben, így a TONIC-ban lévő könnyen felvehető réz- és mangán-tartalom hasznosulása is maximális. A speciális összetevő nemcsak a csúcsi, hanem a gyökér irányában is segíti a hatóanyagok eljutását.





Tudta, hogy a bokrosodás a növény tápanyag-ellátottságától függ, és - kísérletekkel alátámaszthatóan - egyenes arányosságot mutat a gyökérzet fejlettségével?





3. Antistressz-hatás - a biostimulátor csökkenti a környezeti hatások kockázatát, mivel hatékonyan mûködik a termelő folyamatok fenntartásában stresszhatások esetén is.





A repce és búza hozamának megalapozásához elengedhetetlen, hogy a növények megfelelő fejlettségben, jól megerősödve teleljenek át. Ehhez nyújtanak segítséget a Timac AGRO biostimulátor-tartalmú oldattrágyái. A Fertiactyl® STARTER alkalmazását a repce 3-4 leveles fejlettségnél 2-3 l/ha dózisban, míg a Ferti-leader TONIC alkalmazását a búza bokrosodása előtt 1,5 l/ha dózisban javasoljuk a legjobb hatás eléréséhez. 



Építsen ránk! Kérje egyedi igényeihez igazított ajánlatunkat szaktanácsadónktól!

 


www.timacagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?