Tripla annyi résztvevõ az RAGT termésversenyén

Agro Napló
A tavalyihoz képest idén háromszor annyi termelõ nevezett az RAGT kukorica termésversenyére, ami azt mutatja, hogy az RAGT Vetõmag Kft. és hibridjei egyre növekvõ népszerûségnek örvendenek hazánkban.  

Magyarországon 5 évvel ezelőtt kezdte meg önálló tevékenységét a francia illetőségû RAGT. A cég nagy hangsúlyt fektet a nemesítésre. Három éve folyik nemesítő munka Mezőfalván, a magyar viszonyokhoz igazodó hibridek fejlesztésére szakosodva, elsősorban a termésre és a stressztoleranciára fókuszálva. Mára már 24 munkatársat foglalkoztat a vállalat, amelynek az is eredménye, hogy kukoricában e rövid idő alatt 3%-os százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhetnek. Ehhez azonban olyan hibridekre is szükség volt, mint például az Alexxandra, a Poluxx, az Oxxygen, vagy a 2010-es év „nagy felfedezettje” a Phileaxx.

 


 



Az idei termésversenyre a FAO 390-es Phileaxx hibriddel lehetett nevezni, mely a 80 nap alatt a Föld körül címû regény híres főhőséről, Phileas Foggról kapta a nevét.



Országos átlagban a Phileaxx 11,14 t/ha terméseredményt tudott produkálni, ebbe beletartoznak a nagyüzemi eredmények és a kísérletek is. Az ország 64 helyszínén, a termelők által elvégzett demó kísérletek 60%-án az első három helyen szerepelt a Phileaxx!



Az erős potenciállal rendelkező hibrid nem túl magas növény, ami száraz időszakban nyújt védelmet a növénynek. Stabil, hiszen korai virágzású hibridről van szó, e koraisággal elkerülhető a stressz.



A termésversenyt négy régióban hirdették meg, az észak-dunántúli régióban a Répcevölgye 2001 Kft. (Chernelházadamonya) 14 t/ha-ral, a dél-dunántúli régióban Kossuth Mg. Kft. (Letenye) 12,25 t/ha-ral, az észak-alföldi régióban Munka Mg. Szövetkezet, (Tiszavasvár) 14,5 t/ha és a dél-alföldi régióban Dávid Máté (Gyomaendrőd) 12,28 t/ha-ral nyerték meg a termésversenyt.



A díjátadón, melyet a budapesti Ramada Hotelben rendeztek meg három győztest sikerült rövid interjúra fogni, illetve a dél-dunántúli régió 2. helyezettje, a szakmában már jól ismert és elismert szakember, Légrádi Miklós mondott lapunknak egy rövid értékelést.

 





Vélemények a Phileaxx-ról





Bodorics Pál – Répcevölgye 2001 Kft., Chernelházadomonya



2100 hektáron gazdálkodunk, ebből 400-450 hektár a kukorica vetésterületünk vetésforgótól függően. Az üzemi átlagunk 10 t/ha. Három éve versenyzünk az RAGT hibridekkel, eddig két alkalommal értünk el második helyezést, s most végre sikerült győznünk! Mûtrágyával kedveskedtünk a Phileaxxnak, melyet meg is hálált; 14 t/ha-os terméseredménnyel. A RAGT hibridek közül többet kipróbáltunk már, szakmai meggyőződésünk, hogy a viszonylag csapadékosabb, páradúsabb északnyugati dunántúli régióban mûködik a francia genetika. Eddig a Phileaxxal értük el a legjobb eredményt.








Bodorics Pál

 

 



Kátai Zsolt – Kossuth Mg Kft., Letenye



2000 hektáron gazdálkodunk, az idei évben összesen 1100 hektáron vetettünk kukoricát. A versenybe nevezett Phileaxx 75 hektár területet képviselt. Mûtrágya tekintetében 200 kg/ha NPK-t és 325 kg/ha N-t juttatunk ki alapként. A vetéssel egy menetben pedig még 150 kg/ha NP-30 került kiszórásra. A rendkívüli szárazság ellenére is jól vizsgázott a Phileaxx. A vegetációs időszakban nagyon meggyőző képet mutatott, erőteljes növekedésével, egyenletes állományával.

 






Kátai Zsolt





Dávid Máté – fiatal gazdálkodó, Gyomaendrőd



Két éve gazdálkodom, 350 hektáron. A Phileaxxot nagyon jó terméspotenciállal rendelkező hibridnek tartom. Sajnos a víznyomott területekről későn húzódott le a víz, ezért a vetés is később történt meg. Ha pár héttel hamarabb tudom elvetni a vetőmagot, sokkal nagyobb termést hozott volna. A tápkultivátorozással biztosított emelt nitrogén-adagot meghálálta a kukorica, emellett a megfelelő mikroelem ellátottságra is nagy figyelmet fordítottam.

 






Dávid Máté

 





Légrádi Miklós – Lengyeltóti



500 hektáron gazdálkodunk, ebből 200-250 hektár kukorica. Nagy figyelmet fordítok a piacon megjelenő ígéretes fajtákra, idén először próbáltam ki a Phileaxxot, mellyel rendkívül elégedett vagyok. A mi térségünkben 78 mm csapadék hullott január óta, ami a kényesebb kukoricákat megviselte, ezért a Phileaxx 12 t/ha-os eredménye nagyon jónak mondható. A hibridnek gyönyörû szép kompakt csövei vannak, a vadkárfelmérés idején a vadásztársaság emberei is csodájára jártak!

 






Légrádi Miklós





KÉPGALÉRIA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!