Gazdára talált a Ford terepjáró

Agro Napló
Újabb Monsanto eseménytõl volt hangos az agrármédia világ, ugyanis 2011. október 27-én került megrendezésre az a gálaesemény, amelyen kisorsolták – a már korábban kisorsolt 50 szerencsés nyertes közül – azt a repcetermelõt, aki hazavihette a Ford Ranger típusú terepjárót.  

A rendezvény stílszerûen Budapesten, az Álomautó Múzeumban került megrendezésre, ahol a gála részeként közel 70 autóból álló Oldtimer gyûjteményt tekinthettek meg a résztvevők. A káprázatos múzeumi séta után, Mattie Aste kelet-európai termékmenedzser köszöntötte a vendégeket, és tartott előadást a DEKALB márka történelméről és nemesítési hátteréről.





A Dekalb két alapítójának 1917-es víziójáról mesélt, mely azóta is hûen tükrözi a Dekalb célkitûzéseit. A csak mezőgazdasággal foglalkozó 100 éves múltra visszatekintő márka elsődleges törekvése a helyi adottságokhoz alkalmazkodó hibridek nemesítésére irányul a gazdálkodók rendszerbe való bekapcsolása útján, azért, hogy a termelők minél kevesebb befektetéssel minél többet tudjanak termelni.





Ma a Monsanto jelenleg 28%-kal vezeti a hazai repcepiacot. Az elmúlt húsz évben rendkívül erős növekedést mutatott a repce vetésterülete, hiszen a repce ez idő alatt a megújuló energiák legfontosabb növényévé vált. Az EU-ban a biodízel iránti igény folyamatosan növekszik, 2020-ig Európának 20 millió tonna biodízel alapanyagot kell előállítania, jelenleg 10 millió tonnánál tartunk. Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget elérjük, vagy növelni kell a termőterületet, vagy termésmennyiségben kell többet produkálnunk. A szakember rávilágított arra, hogy az elmúlt 25 év alatt repcében lehetett a termésmennyiséget nézve a legnagyobb fejlődést produkálni.





Végre, elérkezett az est fénypontja, amikor is gazdára talált a Ford Ranger típusú terepjáró, amelyet Dr. Póczik István sárvári gazdálkodó vihetett haza. Az autón kívül kisorsolásra került egy professzionális meteorológiai állomás és egy gabonaszemnedvesség-mérő is az Agrárin Kft. jóvoltából.

 


Dr. Póczik István, a boldog nyertes.

 

 





A 400 hektáron gazdálkodó Dr. Póczik István 68 éves, rendkívül nagy tapasztalattal és most már szerencsével is büszkélkedhető családi gazdálkodó. Mindig is szeretett volna egy terepjárót, de szerénysége és óvatossága meggátolta ebben. Boldogan szorongatta az új autó kulcsát, hiszen Ő valóban duplán nyert az idén: az autóval régi álma teljesült, a tavaly mintegy 80 hektáron elvetett Dekalb Exocet repce hibriddel pedig kitûnő terméseredményt tudott elérni.

 

A Monsanto volt az első nemesítő cég:



- aki 1999-ben bevezette a repce hibrideket Magyarországon,



- akinek először volt restorer repce hibridje,



- aki először vezette be azt a hibridet, mely kipergés-ellenállósággal rendelkezett,



- akinek a hibridje 2009-ben Európa rekordot, 7,2 t/ha–t produkált (lásd a 29. oldalon a cikkben)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!