Biomassza tüzelõberendezés energetikai vizsgálata a VM MGI-ben

Agro Napló
A VM MGI egészen a 70'-es évek közepétõl foglalkozik, elsõsorban a mezõgazdasági eredetû energiahordozók és energetikai rendszerek vizsgálatával, fejlesztésével. Napjainkban, amikor kiemelt szerepet kap a környezetvédelem és a fenntartható gazdálkodás, legyen akár szó mezõgazdasági, vagy energiagazdálkodásról, nagyon fontos, hogy a nemzetközi irányokat figyelemmel kísérve, ugyanakkor a hazai adottságokat szem elõtt tartva kerüljenek kialakításra olyan fejlesztések és programok, melyek elõsegítik a hazai innovációt, vállalkozás- és gazdaságfejlesztést. Ennek szellemében a VM MGI a 2000-es évektõl kezdõdõen olyan laboratóriumfejlesztési programba kezdett, amelynek célja egy átfogó, gyakorlatorientált bioenergetikai centrum létrehozása volt.


 

 

 

A vizsgálatok célja



A tüzelőberendezés vizsgálatok célja annak megállapítása, hogy a berendezések megfelelnek-e az ilyen berendezésekre vonatkozó MSZ-EN 303-5:2000 szabványnak.



A vizsgálatok az alábbi jellemzők megállapítására terjednek ki: a tüzelőberendezések hőteljesítménye, tüzelőanyag-fogyasztás és hatásfoka, a füstgázemissziós értékek és azok összehasonlítására vonatkozó környezetvédelmi előírásokkal.

 



A MÉRÉS MÓDSZEREI, EREDMÉNYEK



A laboratórium méréstechnikai módszereit és tevékenységét egy konkrét mérésen keresztül tudjuk megfelelően bemutatni. A bemutató mérés során vizsgált berendezés egy hazai fejlesztésû automata aprítéktüzelő berendezés volt. (A mérőkör kialakítást és a berendezést képünk mutatja be.)



A mérés során a mérőkörbe épített vizsgálati berendezésen mérjük az előre menő és visszatérő vízhőmérsékleteket, a hûtőkör térfogatáramát, a tüzelőberendezés és a füstgáz hőmérsékleteit, a füstgáz komponensek összetételét, valamint a bevitt tüzelőanyag mennyiségét. A rögzített adatokból számítható ki a berendezés bevitt és leadott teljesítménye, melyből meghatározható az energetikai hatásfoka, valamint a füstgáz-mérés adataiból állapítható meg a környezetvédelmi kibocsátás értékei. (A vizsgált berendezés teljesítmény- és füstgázemisszió mérésének jellemző adatait az 1. és 2. számú táblázat tartalmazza.)

 


VM MGI Vizsgálólaboratórium tüzelőberendezés mérőköre

 

 


1. táblázat: IRSA-THERM 50 aprítéktüzelő berendezés

füstgázemisszió mérés adatai

 

 


2. táblázat: IRSA-THERM 50 aprítéktüzelő berendezés teljesítménymérés adatai

 

 

A mérések alatt mûszaki meghibásodás nem fordult elő. A kazán mérését gyalogakác aprítékkal végeztük. A mérési adatokból megállapítható, hogy a berendezés által leadott teljesítmény meghaladja a gyártó által megadott névleges teljesítményt, számításaink alapján a berendezés hatásfoka közel 90%-os. A vizsgált tüzelőberendezés füstgázemissziós értékei az MSZ EN 303-5 szabvány figyelembevételével megfelelnek a vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak.



Vizsgálati eredmények alapján javasoltuk a gyártónak az IRSA-THERM 50 aprítéktüzelő berendezés gyártását, kisebb és nagyobb teljesítményû – a felhasználói igények figyelembevételével – berendezésekből álló gyártmánycsalád kialakítását.





Az elmúlt évben a VM MGI Energetikai Vizsgálólaboratóriumában gyártómûi fejlesztések, valamint minőségtanúsítási eljárások keretében mintegy 12-15 gyártó megbízása alapján végezzük a különböző kialakítású és teljesítményû kazánok, háztartási tüzelőberendezések vizsgálatát.



A vizsgálatokat döntő részben a gyártóval, forgalmazóval közösen, azzal együttmûködve végezzük, azon célok érdekében, hogy az eredmények figyelembevételével minden esetben jobb, megbízhatóbb, magas hatásfokú és környezetbarát tüzelőberendezések kerüljenek a kereskedelmi hálózatba és a végfelhasználókhoz.



Tóvári Péter – Körmendi Péter

A cikk szerzője: Tóvári Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!