2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az õstermelõkre vonatkozó 2012. évi személyi jövedelemadó változások

Agro Napló
Általános változás: - Az adó mértéke egységesen az összevont adóalap 16%-a, - az adó alapját csak a havi 202 ezer (évi 2.424 ezer) forint feletti összevont bruttó jövedelem esetén kell szuperbruttósítani, azaz

Az őstermelő által választható adózási módok:

600 ezer Ft bevétel alatt adómentes, felette választható:

- 10%-os költséghányad alkalmazása,

- átalányadó (8 millió forint bevételig választható),

- tételes költségelszámolás,

- vagy (600 ezer és 4 millió forint közötti bevétel esetén) 20%-ról költségnyilatkozat.

Amennyiben csak a folyósított támogatások összegével lépi túl a mezőgazdasági őstermelő a fenti értékhatárokat, de az őstermelői bevétellel nem, attól még alkalmazhatja a hozzájuk kapcsolódó kedvezményeket, de a teljes összegre.

A mezőgazdasági őstermelőnek – az átalányadózást választó kistermelő is –, ha az e tevékenységből származó bevétele nem haladja meg az évi 600 ezer forintot, akkor nem kell jövedelmet és adót megállapítania.

Az évi 600 ezer forintot meghaladó bevétel esetén a jövedelem az alábbi adózási módok szerint állapítható meg:

1. 10%-os költséghányad: akkor alkalmazandó, ha a termelő nem kíván a költségeivel tételesen elszámolni. Ekkor a bevétel 90%-a tekintendő jövedelemnek. Ez az az összeg, amely esetleg más jövedelemmel való összevonás után kell az adó alapját megállapítani. Az adó kiszámítása: az adó alapja után 16%-os adókulccsal kell adóznia. A mezőgazdasági tevékenység adójából maximum 100 000 forint őstermelői adókedvezmény és más igazolt adókedvezmény is igénybe vehető.

2. Átalányadózás: a mezőgazdasági kistermelő: akinek a mezőgazdasági tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg. Ezen bevételi határig választható a mezőgazdasági termelő számára az átalányadózás. Amennyiben egyidejûleg egyéni vállalkozó is, akkor mindkettő vállalkozási formára külön-külön és egyidejûleg választhatja ezt az adózási módszert. Egyéni vállalkozóként továbbra is 15 millió forint árbevételig jogosult rá. Az adóalap kiszámítása: állati termékek esetén a jövedelem a bevétel 6%-a, növényi termékek esetén pedig a bevétel 15%-a, amely után 16% a személyi jövedelemadó.

2012. évre történő választását a 2011. évi adóbevallás nyilatkozati lapján jelölni kell!

Amennyiben az átalányadózást választó kistermelő költségei fedezetére vagy fejlesztési célra támogatást kapott, akkor a támogatás összegéből az adóévben önálló tevékenységből származó bevételként annyit kell bevallania, amennyit abból igazoltan felhasznált.

A fizetendő egészségügyi hozzájárulást a jövedelem %-ban kell fizetni, amely az eddigi 27%-ról 15%-ra csökkent.

 


 

3. Tételes költségelszámolás nyilatkozattal: a 2012. adóévre változatlanul lehetőség van egyszerûsített bevallási nyilatkozatot tenni annak a tételes költségelszámolást alkalmazó kistermelőnek, akinek a mezőgazdasági termelésből származó bevétele 600 ezer és 4 millió forint közötti. A nyilatkozattételnek továbbra is feltétele, hogy rendelkezzen a tevékenységével összefüggésben felmerült, legalább a bevétel 20%-át kitevő számlákkal igazolt költséggel és útnyilvántartással alátámasztott jármûhasználati költséggel. Ekkor arról is nyilatkozik, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme. Azokban az adóévekben, amelyekben egyszerûsített nyilatkozatot tesz a kistermelő, a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásából valamint az elhatárolt veszteségből 20%-ot elszámoltnak kell tekinteni.

Ebben az esetben személyi jövedelemadó megállapítási kötelezettsége nincs a kistermelőnek, csak egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie, amely a bevétel 5%-ának a 15%-a.

 


 

4. Tételes költségelszámolás: az igazolt költségeken felül 8 millió forint bevételig 40%-os kistermelői költségátalány is levonható. Ebben az esetben veszteséget mindaddig nem határolhat el, amíg kistermelői költséghányadot is elszámol. A korrigált bevétel és a költségek különbsége a jövedelem (ha az pozitív előjelû), az adó mértéke pedig a számított adóalap 16%-a.

A mezőgazdasági tevékenység adójából maximum 100 000 forint őstermelői adókedvezmény vehető igénybe. Ez az adókedvezmény de minimis (csekély összegû) agrártámogatásnak minősül, igénybe vételének feltétele, hogy a magánszemélynek az adóbevallásában fel kell tüntetnie a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerbeli regisztrációs számát. Ennél az adózási módnál is van egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség, amely a bevétel 5%-ának a 15%-a.

 


 

Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!