2024. május 5. vasárnap Györgyi

A szárazság bajnokai:

Agro Napló
DKC4590 „Eminens” DKC4795 „Aszálylovag”

Az idei kukorica betakarítás után sok termelő elégedett az elért eredményekkel, bár sok gond, aggodalom fogalmazódott meg a szezon folyamán. A vegetációs periódusban számos stressz érte a kukoricaállományokat, volt miért aggódnia a termelőknek. Egyes hibridek jobban viselték a stresszes időszakokat, és voltak, amelyek érzékenyebben reagáltak a kedvezőtlen környezeti feltételekre.



A tavalyi csapadékos évhez képest az idei év már januártól nagyon száraz volt, az év első négy hónapjában szinte alig esett eső. A tavaszi csapadékhiány tovább nehezítette a megfelelő magágy-előkészítést és vetést az amúgy is tömörödött talajokon. A kelést követően a hőmérséklet erőteljesen visszaesett, sok helyen a talajmenti fagy stresszelte az állományokat. A várva-várt eső végül júniusban – helyenként csak júliusban érkezett meg –, jelentős lehûléssel. Augusztusban és szeptemberben a helyi kisebb záporokon kívül ismét nem volt jelentősebb csapadék, miközben a hőmérséklet a sokéves átlag feletti volt, amely kedvezőtlenül befolyásolta a szemtelítődést.



A hosszú száraz, meleg periódus, amely egészen a betakarításig elhúzódott, kedvezett a gyors leszáradásnak, a betakarítás zökkenőmentes bonyolításának. A termelők helyzetét tovább javította a kukorica magas ára, amely stabilan 45-46 ezer Ft körül maradt, így a kisebb szárítási költség mellett általában a kukoricatermelés idén mindenütt profitábilis volt, sokkal profitábilisabb, mint az elmúlt években!

 

Az idei szezonban a júliusi esők után visszatért a hőség. A szemkitelítődés időszakában az átlagos napi hőmérséklet meghaladta a sokéves átlagot, gyakran éjszaka is 25-30 C0 felett maradt a hőmérséklet. Az igen magas hőmérsékleti értékek száraz, csapadékmentes időszakkal párosultak – az átlagos csapadékmennyiségnek kevesebb, mint fele hullott –, így egy igen stresszes időszakra esett a szemkitelítődés. A DEKALB hibridek nemesítése során a stressztûrő és alkalmazkodó képesség kiemelt helyen van, így a DEKALB hibridek ebben a stresszes időszakban is megállták a helyüket. A szemkitelítődés időszakában is tudták érvényesíteni előnyüket a nem DEKALB hibridekhez képest, a fotoszintézis során megtermelt asszimiláták zavartalanul jutottak el a csőhöz, épültek be a szemekbe, megalapozva terméselőnyüket a többi, nem DEKALB hibridhez képest.

 


 

 

Érdekes megnézni, hogy az elmúlt évszázadban hogyan alakultak a hőmérsékleti és csapadékadatok. Az évi középhőmérséklet tendenciájában az elmúlt 100 évben emelkedett, az évi csapadék mennyisége csökken. Az évenkénti átlagcsapadék az utolsó 20 évben egyre nagyobb szélsőségeket mutat.



A szakértők vitatkoznak, hogy a hőmérséklet emelkedése és az átlagos csapadék csökkenése egy tendencia-e, vagy csak egy „hullámvölgy” jelenség egyik része, de egy biztos, hogy a termelésben az egyik legfontosabb tulajdonság a hibridek stabilitása (termőhelyi és évjárati) lesz az elkövetkező években is.

 


 

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az idei évben ismét fontos tulajdonság volt az egyes hibridek stressztûrő képessége. Ez az a tulajdonság, amely továbblendítette az állományokat a kritikus időszakokon. Az igazi bizalom egy-egy hibrid iránt stresszes körülmények között alakul ki, hiszen ilyenkor mutatkozik meg a kiváló genetikai háttér előnye, a hibridek stabilitásának jelentősége. A megbízhatóság alapja, hogy a hibrid a különböző időkben fellépő stresszhatásokat jól tûri, így kevésbé mutatkozik meg a virágzáskori hőség, a szemkitelítődéskori szárazság hatása, a hibrid minden körülmény között stabilan biztosítja a megfelelő hozamot és jövedelmezőséget.

 

 

A DEKALB genetika ismét jól vizsgázott! Hibridjeink stressztûrő képessége megmutatkozott már a kezdeti időszakban, végigkísérve a teljes vegetációs periódust.







DKC4590 (FAO360)

„Eminens”



Új genetikai irányt képvisel. Elsősorban a kelet-európai szélsőséges klímához, a hazai és szomszédos országok nemesítési kísérlete alapján szelektált hibrid. A MONSANTO kelet-európai nemesítési csapata – kihasználva a globálisan elérhető genetikai háttér adta előnyöket – a hazai klímán, a hazai klímához szelektálta a DKC4590-es hibridet. Kiemelkedő és stabil terméspotenciálját már a 2008, 2009, 2010-es években is megmutatta, és „Eminens”-ként elterjedt jelzőjét megvédte a 2011-es szezonban is.



A DKC4590-es hibrid minden évben – minden körülmények között – stabilan biztosította a termelőknek az elvárt termést és jövedelmezőséget. Az évjáratstabilitás mellett a termőhelystabilitásban is bizonyított. Kedvező és kedvezőtlen termőhelyi körülmények között, alacsony és magas termésszinten is megmutatta a benne rejlő potenciált és stabilitást. Átlagos körülmények között is élvonalbeli a termőképessége, de az intenzív körülményeket jelentős terméstöbblettel hálálja meg.



Szára magas, de erős, megdőlésre – az idei kísérletek tanulsága szerint is – még kitett körülmények között sem hajlamos! Amennyiben a szárán kívül egyéb tulajdonságait is figyelembe vesszük – úgy, mint megtermékenyülés, szármoly – csőmoly és csőfuzárium ellenállóság, az idei évben minden tulajdonságában a legjobb helyezéseket érte el, bizonyítva egyedülállóan komplex képességeit.

 






 

 

DKC4795 (FAO 390)

„Aszálylovag”



Hasonlóan az előző hibridhez (DKC4590) egy új genetikai vonalat képvisel. A Monsanto magyarországi nemesítői a helyi körülmények között szelektálták ki ezt a hibridet is.



„Aszálylovag” jelzőjét találóan azután kapta, hogy a 2007-es és a 2009-es száraz, aszályos években is kiemelkedően teljesített.



Idei kísérleteinkben ismét bizonyította, hogy kiváló stressztûrő képessége átsegítette a meleg, száraz periódusokon, és így terméspotenciálját minden körülmény között stabilan megmutathatta. A jó körülményeket, az intenzív technológiát ez a hibrid is terméstöbblettel hálálja meg. Szára és gyökérzete erős, a kísérletekben a legjobb helyen szerepel, szártörésre és gyökérdőlésre nem hajlamos. Felálló levélzete révén a leghatékonyabb fényhasznosító, amely egyben a tőszám növelését is megengedi optimális feltételek között.



A DKC4795 korán is vethető, korai fejlődési erélye a portfolióban a legjobbak közé tartozik. Kiterjedt vizsgálatainkra alapozva szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a FAO 300 éréscsoport második felében a DKC4795 a legértékesebb hibrid a mai magyar portfolióban.

 




 

Szabó Szilárd, fejlesztésvezető, MONSANTO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!