A szaktanácsadó válaszol

Agro Napló
A mosonmagyaróvári székhelyû, országos hálózattal mûködõ Univer-Penta Társaság – az Euro-Öko Farm Csoport tagjaként – területi szaktanácsadási központként segíti közel ezer mezõgazdasággal foglalkozó ügyfelét.

Az elmúlt időszakban, többek között, az alábbi gazdálkodói kérdéseket válaszoltuk meg:



Kell-e nitrát adatszolgáltatást tenni a nem állattartóknak nem nitrátérzékeny terület vonatkozásában, amennyiben részben nitrátérzékeny területen gazdálkodnak?

Nem. Ilyen esetben csak a nitrátérzékeny területekre vonatkozóan kell adatokat szolgáltatni.



 

A párommal élettársi kapcsolatban élek, alakíthatok-e vele családi gazdaságot?

Igen. A földtörvény szerint a gazdálkodó család tagjai a következő személyek lehetnek: a családi gazdálkodó, annak házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a gazdálkodó család tagjaként bejelentkezett nagykorú gyermeke, szülője, nagyszülője, testvére; gyermeken az örökbe fogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket is érteni kell.



 

2011 őszére ígérték az új fiatal gazda támogatás benyújtási lehetőséget. Ez nem nyílt meg. Várható az idén kiírás?

2011 decemberében az ÚMVP Monitoring Bizottsága átcsoportosított 4 milliárd forintot erre a célra. Amennyiben Brüsszelben is jóváhagyják a döntést, úgy várhatóan márciusban lesz lehetőség támogatás igénylésre.



 

Gépbeszerzésre várható-e támogatás a közeljövőben?

Információink szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium előrehaladott tárgyalásokat folytat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel annak érdekében, hogy a mezőgazdasági vállalkozások számára is megnyíljanak az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési forrásai. Ennek keretén belül várható a jövőben eszközbeszerzési támogatás.



 

Meddig kell kötelezően üzemeltetnem az EMVA támogatással megvalósított szárítómat?

2011 végén módosult az EMVA támogatásokat szabályozó alaprendelet. Ennek értelmében az utolsó kifizetési határozat átvételétől számított 5 évig szükséges a beruházást üzemeltetni.



 



Több EMVA támogatás feltétele legalább 4 EUME üzemméret elérése. Hogy kell ezt meghatározni?

Az EUME (Európai Méretegység) funkciója meghatározni, hogy az adott gazdaság életképes-e. A 4 EUME méret az, amitől annak számít egy vállalkozás. 1 EUME 1200 €-nak megfelelő árbevételt jelent a gyakorlatban. Az EUME meghatározásához szükséges ismerni a termesztett növények SFH (Standard Fedezeti Hozzájárulás) értékét. Az SFH egy Ft összeg, amely az elmúlt 3 év átlagában határozza meg például egy hektár búza értékét. A harmadik szükséges eszköz az EUME meghatározásához az adott év első napján hatályos Ft/€ deviza középárfolyam, melyet az Európai Központi Bank (EKB) határoz meg.



2012-ben:

1 ha búza SFH értéke = 147 010 Ft

2012.01.01-jén hatályos Ft/€ árfolyam: 314,58 Ft;

1 ha búza EUME értéke = 147010 /314,58 /1200 = 0,39 EUME.



Tehát a gazdaság akkor életképes, ha legalább 10,25 ha búzát termeszt (4 /0,39).

Az egyes növények és állatok SFH értékeit az EMVA általános rendelete tartalmazza.



 



Amennyiben EMVA építési beruházás utolsó kérelmét adom be, és nem vettem részt kötelező képzésen, milyen szankcióra számíthatok?

Az EMVA építési beruházások utolsó elszámolásának feltétele, hogy a nyertes pályázó – a jogcímmel kapcsolatban – kötelező képzésen vegyen részt (cég, szervezet esetén lehet alkalmazott vagy tag is). Ez esetben a kötelezettség elmulasztása a támogatási összeg 20%-ának megvonásával jár!



 



Nitrátérzékeny területen, ha most, januárban az időjárás engedi, juttathatok-e ki szerves trágyát?

Nem. Tilos kijuttatni trágyát november 15-től február 15-ig, kivéve az őszi kalászosok fejtrágyázását, ahol február 1-től a trágyakijuttatás megengedett. Emellett fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágya nem juttatható ki. (A fenti időszakon kívül sem.)



 

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által kiírt földbérleti pályázat miatt – mivel az állattartás vállalása előírás – állattartó épületet szeretnék építeni. Ennek építésére várható-e támogatási lehetőség 2012-ben?

Sajnos a forráskeretek kimerülése miatt az ilyen jellegû beruházásokra nem várható támogatási lehetőség a közeljövőben.



 

Úgy hallottam, hogy az idén már lehetőség lesz támogatott növénybiztosítás kötésére. Mi a teendő, milyen biztosítást kell kötni, hogy a támogatást igénybe lehessen venni?

Az egységes kérelemben kell majd igényelni, a biztosítóval az idei évben kötött szerződésre lesz szükség, lehetőleg minél szélesebb körû.



 

Milyen tevékenységekre lehet baromfi állatjóléti támogatást igényelni?

A kérdéses tevékenységek a következők:

- A takarmány nem kívánatos anyagtartalom mentességének biztosítása,

- mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítása,

- kíméletes állatmozgatás és -szállítás biztosítása,

- állati fehérjementes takarmány felhasználása, vagy

- a takarmányozáshoz ivóvíz minőségû víz biztosítása.



 

Mekkora juhállománnyal kell rendelkeznem, ha 200 hektárral részt veszek az AKG extenzív gyep célprogramban?

Az EMVA - AKG első két gazdálkodási évében, tehát a 2009/2010-es és a 2010/2011-es gazdálkodási évben 0,2 ÁE/ha, ami az ön esetében: 200 ha * 0,2 = 40 ÁE, ami 267 db juhot jelent. 1 juh = 0,15 ÁE (állategység).



A harmadik gazdálkodási évtől vagyis a 2011/2012-estől 0,3 ÁE/ha, vagyis 200 ha * 0,3 ÁE = 60 ÁE, ami 400 juhot jelent. Tehát idén Önnek 267-ről 400-ra kell növelnie a juhállományát.



 

Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az "Agro Napló" kifejezést!



Szaktanácsadási információkért látogasson el a www.eurofarm.hu honlapra!

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMKENs solid track record

LEMKEN's solid track record

LEMKEN, the specialist for professional crop production, ended the past financial year with sales at an almost unchanged high level of EUR365 million....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?