2024. május 5. vasárnap Györgyi

Víz-kvíz

Agro Napló
A szántóföldi növényeink betakarításkori szemnedvessége nagyban befolyásolja a termelõk költségeit, eredményességét az adott gazdasági évben. A különbözõ fajták vízleadási dinamikája nagy jelentõséggel bír az egyes hibridek kiválasztásánál, hiszen a termelõk vágya az, hogy maximális bruttó jövedelemmel akár szárítási költség nélkül takaríthassanak be.  

A korai szemnedvesség vesztés lehetővé teszi az őszi gabonák időben történő elvetését. Sőt, esetenként a KWS őszi káposztarepce hibridjeink flexibilis vetésidejének köszönhetően, azok késő szeptemberi vetését is.

 

A vízleadás dinamikájára ható abiotikus és biotikus tényezők:

- Az időjárási feltételek, elsősorban a csapadék, valamint a napi hőmérséklet, ami közvetlenül befolyásolhatja a HU (Heat Unit), az elegendő akkumulált hőösszeg eléréséhez szükséges napok számát.

- A növény morfológiája (levelek száma és annak szöge, a levélfelület nagysága, a növény magassága, csőeredés szintje, csuhélevelek mennyiségi és minőségi jellemzői).

- A nagy lapos frakció aránya és helye (a kúpos alsó, vagy csúcsi részen található-e).

- A korai éréscsoportba tartozók gyorsabban (rövidebb idő alatt) képesek a vízvesztésre.

- A kései éréscsoportba tartozók viszont lassan (hosszabb idő alatt) érik el ugyanazt.

- A helyesen megválasztott tőszám, pl. a túlsûrített állomány egy bizonyos szintig a csőeredés magasabb szintjét vonja maga után, a tőszám sûrítése és a csőeredés szintje között közepesen erős pozitív korrelációt adtak az idei kísérletek, amihez egy vontatottabb vízleadási dinamika társult.

A kukoricaszem nedvességtartalma fokozatosan csökken a megtermékenyülést követő időszakban

- A megtermékenyülést követő másfél, két hét múlva ~85% nedvességtartalmú (1),

- a megtermékenyülést követő 18–24. napon ~80% nedvességtartalmú (2),

- a megtermékenyülést követő 25–30. napon ~70% nedvességtartalmú (3),

- a megtermékenyülést követő 35–45. napon ~55% nedvességtartalmú (4),

- és végül a fiziológiai érettségben az élettani futamidő végén ~35–40% nedvességtartalmú (5).

 

 


 

A fiziológiai érettség bekövetkeztéig a tényleges vízveszteség párolgás formájában elenyésző, a szemek szárazanyag-tartalma, a vízben oldódó fehérjék és zsírok mennyisége változik, míg a víztartalom fokozatosan csökken. A fiziológiai érettség végét a fekete réteg megjelenése teszi láthatóvá. Ezek után beszélhetünk valójában vízleadásról, annak kezdetéről és ez után érdemes vizsgálni annak dinamikáját.

Az időjárási feltételek, anomáliák, amelyek befolyásolhatják a vízleadás sebességét



A szemek nedvességtartalmának elvesztése lehet nagyon gyors, illetve nagyon lassú. Attól függően, hogy a hőmérséklet, páratartalom, napfény, csapadék hogyan befolyásolja ezt a periódust. Amikor azok a feltételek kialakulnak, hogy meleg, napos, szeles, száraz idő van, akár napi 1,2–1,5%-os vízvesztést is elérhetnek a KWS fajták.

A termelőkben gyakran felvetődik az a kérdés, hogy a vízleadás folyamata ugyanúgy zajlik-e egy olyan kukoricaállományban, amit szélsőséges időjárás okozta stressz ért (pl. súlyos szárazság és hőstressz, jégeső, vagy a korai fagy), mint egy „normálisnak mondható” kukoricatáblában. A válasz: „igen”.

Egy elhúzódó stressz, úgymint az aszály okozta lombozat sérülése, vagy az elfagyás, jégeső, akár a nem megfelelő tápanyag visszapótlása (pl. a nitrogénhiány a szemkitelítődési fázisában) okozhat kisebb csőátmérőt és kisebb szemeket, de a fekete réteg korábbi kialakulásáért is felelős lehet. Ez az utóbbi két tényező is eredményezheti a korábbi vízleadás megkezdését. A szemek nedvességtartalma a megviselt területeken általában szárazabb betakarításkor (az alábbi kép bal oldala), mint a kevésbé érintett területen.

 


 

 

A KWS fajtákról elmondhatóak, hogy a kiváló hidegtûrésüknek köszönhetően akár alacsonyabb talaj­hőmérsékletnél is vethetőek. A versenytársakénál korábbi kelésnek, korai fejlődési erélyének köszönhetően hamarabb kezdődik el az asszimilációs folyamat és az a ciklus, ahonnan a napi hőösszegek számolása kezdődhet, vagyis amikortól az folyamatosan akkumulálódik a magok beérésének pillanatáig.

A növény, a cső habitusa és a mag morfológiája hogyan befolyásolhatja a vízleadást?



A KWS szántóföldi kísérletekben már régóta vizsgálja ezt a kérdést, a nemesítők, valamint a kutatásban dolgozó kollégák az alábbi tulajdonságokat tartják a legfontosabb tényezőknek a szemtermés vízleadásáért.

A növény leveleinek állása

1. A KWS újgenerációs hibridjei rendelkeznek azzal az erektív levéltípussal, aminek köszönhetően a napfény az érés idején is akadálytalanul le tud jutni a csövekhez, mintegy fizikailag melegítve azt a zónát.

 


    

 

 

2. A KWS újgenerációs hibridjeire jellemző, hogy erektív levélállásuknak köszönhetően a vegetatív fázisban a lombozat teljes felülete napfényhez jut, míg az őszi időkben a sorok közét átjárhatja a szél, így a száradást akadályozó párás közeg hamarabb megszûnik.

 

 


    

 

 

A csőállás és habitus

3. A KWS újgenerációs hibridek csőállása lehetővé teszi, hogy a csapadék ne juthasson be a csuhélevelek alá, viszont nem akadályozza a csuhélevelek alóli kipárolgást.

4. A KWS újgenerációs hibridek csőalakja és formája lehetővé teszi, hogy a nagy, lapos frakció aránya a legjobb legyen a csövön belül.

5. A KWS hibridekre jellemző a hosszúkás „torpedó alakú” csőtípus, aminek 80–90%-át is kitöltheti a nagy lapos szemtípus: KERBEROS, KRABAS, KINEMAS, AMANDHA.

6. A KWS újgenerációs hibridek csuhéleveleinek mennyiségi és minőségi paraméterei is elősegítik a gyors vízleadást.

 

Melyek ezek a tulajdonságok?

- A csuhélevelek nyitottsága,

- a csuhélevelek száma,

- a csuhélevelek vastagsága,

- a csuhélevelek leszáradásának sebessége,

- a csuhélevelek csőhöz való tapadása.

További a vízleadást befolyásoló tényezők:

- a maghéj vastagsága,

- az endospermium képezte csatorna szélessége az embryo feletti tartományban,

 

 


 

- a magok tapadási mélysége a csutkán (tapadási felület a szemek csúcsi részén),

- a nagy lapos frakció aránya a csövön.

 

 


 

 

A nagy lapos frakciójú szemek zónája a legkevésbé kitett része a nedvesség ingadozásának, hiszen a kúpos oldalon a legnagyobb a nedvességtartalom, a csúcsi részen pedig, ami már csuhélevelek által nem védett, a felületi nedvességnek van kitéve.

Ahhoz, hogy a további okok megismerésében előbbre tudjunk jutni, meg kell állapítanunk azt, hogy hol van az a határ az egyes fajtáknál, ahol a vegetatív részek fejlődése véget ér, és ahol a termésképződés folyamata kezdődik. Meg kell határoznunk, mi az a mérhető dimenzió, amivel legjobban lehet egy kukorica életének hosszát jellemezni. Erre alkalmas módszer a napi hőösszegek (GDD) halmozásával nyerhető akkumulált hőösszeg (HU) kiszámítása.

Growing Degree Days = ((Tmax + Tmin) / 2) – 10°C képlettel számítható ki. Ennek a módszernek a CV%-a 6,1 körüli, míg a FAO érték számítása 10,2 értéket adott. Ezen tényezők ismerete után érdemes a fajták várható élethosszának, és ezen belül az egyes periódusok vizsgálatához hozzálátni.

 

Pintér János

termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!