Väderstad Tempo - világújdonság a hazai mezõgazdaságban

Agro Napló
A Svéd munkagépgyártó december 1-jén hívta partnereit Gárdonyba, hogy a hazai gazdálkodók, valamint az agrársajtó elõtt mutassa be a forgalmazott eszközeit, fejlesztéseit, valamint legújabb vetõgépét, a Tempót.  

A sajtótájékoztató első előadásán Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője elsőként kitért a gyártó talajmûvelő-, illetve a vetéstechnológiában alkalmazott eszközeire. A legnagyobb figyelmet minden tekintetben a világújdonságnak számító Tempo szemenkénti vetőgép kapta. Ahogy az ügyvezető a szakmai fórumon fogalmazott, a vetőgép fejlesztésének elindulása egészen 2006-ra nyúlik vissza és a gyártó nagy reményeket fûz az eddigi legnagyobb költségvetéssel bíró fejlesztéshez. Mint kiderült, a nemzetközi értékesítési tervben Magyarország, mint elsődleges célpiac szerepel.

 


Kalmár Tibor

 

 

A precíziós vetésben már egy magasabb szintet képviselő Tempo munkaminőségi vizsgálatáról Bognár István, a SZIE Gépészmérnöki Kar, Mechanikai és Géptani Intézetének munkatársa számolt be. Az előadást követően a szakember hozzátette, hogy a vetőgépek fejlődésében egy nagyon dinamikus tendencia figyelhető meg. Míg a kezdetekben mechanikus vetőgépek álltak rendelkezésre, mechanikus adagolószerkezetekkel, addig a későbbiekben ezeket felváltották a pneumatikus adagolószerkezetek. Ezeknek két típusa terjedt el, a szívólevegős és a nyomott levegős. Az igazi csúcs most érkezett el, amikor az adagoló elemeket oly precízre sikerült kifejleszteni, hogy nagy sebességû vetést is lehetővé tesznek. Az elektronika teret nyert a vetőgépek vezérlésében, szabályzásában. A számítástechnika vívmányai lehetővé teszik ezeknek a minőségmutatóknak a betartását. A munkaminőségi vizsgálatok két alapvető paraméter alapján történhetnek: tőtáv és vetésmélység egyenletesség mérés.

 

Elmondása szerint a termelők nehezen fogadják az ilyen és ehhez hasonló újításokat, azonban ezek már kipróbált technikák. Olyan elektronikus rendszerrel, olyan vezérléssel vannak felszerelve ezek a gépek, amelyek biztosítják tartósságukat, megbízhatóságukat.

 


A Tempo vetőgép bemutatása az érdeklődőknek

 

 

A Väderstad Tempo hazai tesztje már 2010 tavaszán megkezdődött, tudták meg a résztvevők Garamvölgyi József termékspecialistától az előadásokat követő gépmustrán. Akkor egy 8 soros géppel 400 hektáron történt próbavetés. 2011-ben egy 6 soros géppel 800 hektár területen vetettek Magyarországon, és további több száz hektárt Ukrajnában, Franciaországban és Németországban. Eddig 4 darab szemenként vetőgép került értékesítésre. Érdekesség, hogy az első Tempo tulajdonosok azon gazdák közül kerültek ki, akiknél maga a teszt folyt.



A Tempo vetőgéppel a gyártó a nagy munkasebesség megléte mellett egy precíz vetőgépet kívánt piacra dobni. Az eszköz mûködtetéséhez egy alacsonyabb felszereltséggel bíró erőgép is elegendő, köszönhetően a kardánhajtásnak. A magadagolókat, a granulátumszórókat és a mûtrágyaszóró egységet külön villanymotorok hajtják. „Igazán precíziós vetésről csak akkor beszélhetünk, ha elektromos hajtással mûködik a rendszerünk, a vetőmag pedig a talajig tartó rövid útja alatt végig kontroll alatt áll.” – emelte ki a specialista.



A gépen nincs lánchajtás, mely növelné a vetőgép pontatlanságát és külön karbantartás igénye is van. A vetőkocsik kalibrálása rendkívül egyszerû és elegendő csak egy darabot beállítani. Amennyiben valamilyen eltérés mutatkozna a korábban alkalmazott beállításhoz képest, úgy az könnyedén módosítható akár munka közben is. A vetőkocsik csoroszlya nyomása torziós rugók segítségével maximum 325 kg-ig növelhető, míg a mûtrágya csoroszlyáké 150 kg.



A vetőgép munkasebessége a gyártói tesztek során elérte a 17-18 km/h-t is. Ilyen munkasebesség mellett is rendkívül precízen, pontosan juttatta ki a magot még napraforgóvetésben is (96–98%-os pontosság). A gép „lelke” az újonnan fejlesztett Gilstring-adagoló, mely fejlesztőmérnökéről kapta a nevét.



Jelenleg a gyártó kínálatából vontatott 6, illetve 8 soros kivitelek állnak rendelkezésre. Előreláthatólag 2013-tól függesztett, teleszkópos vázú 6, míg 2014-től vontatott 12 soros típusokkal bővítik a kínálatot.

 

 


 

 

Mikó István (Mikó Tanya, Enying)



Látni lehet, hogy ez a vetőgép már a 21. század gépe. Az, amivel már dolgozni lehet és a természetet pedig védeni. Hogy miért mondom ezt? Az elektromotorok leszorítás szempontjából annyira kiválóak, hogy környezetvédelmi szempontból nem fordulhat még egyszer elő az, hogy a ventilátorok kifújják a rovarölő szerrel kezelt magokról a csávázószert, mint anno Németországban. Ott ugye azonnal a ventilátorokból levezető csöveket írtak elő. A talajba kell elvezetni a keletkező porokat, környezetvédelmi szempontból. Itt ez már gyárilag megoldott és ez mellett meggyőződésem, hogy a precizitás és a pontosság is 100%-os lesz.

 

KÉPGALÉRIA

 

A Tempo vetőgépről szóló szakmai információk Garamvölgyi József előadásában meghallgathatók

 

-an-



Az anyag elkészítésében segített az Új Mezőgazdasági Magazin. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!