Reprodukció és malacnevelés

Agro Napló
Két helyszínen rendezte meg – azonos programmal – 2011-es év végi workshopját a TOPIGS Danubia Kft. A berekfürdõi programot követve Bikal adott helyet a szakmai továbbképzésül is szolgáló rendezvénynek, amelyen részt vett az Agro Napló is.  

 


 

 

Európa legnagyobb sertéstenyésztő vállalkozása a TOPIGS, mottójuk szerint a sertés fejlesztése az elsődleges céljuk. A cégcsoport magyar tagja a TOPIGS Danubia Kft., amely egy nemzetközi tenyésztő program hazai bevezetése keretében biztosítja az eddig még nem alkalmazott tenyészvonalakat is. Így a hazai tenyésztők a korábbinál rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a megnövekedett piaci igényekhez.



Simon Gyula, a cég ügyvezetője a kezdeteket említve elmondta, hogy míg 2006-os, első rendezvényükön, Kölesden mindössze 28-an voltak, Bikalon már 150 érdeklődő regisztrálta magát. Ez az érdeklődés is azt mutatja, hogy a TOPIGS fajta egyre jobban elterjed Magyarországon és a térségben is, és a sikeres sertéstenyésztők között mind többen próbálják ezzel a genetikával megoldani gazdaságosan termelésüket. Számos termelő érkezett Romániából, Horvátországból és Szerbiából.



A rendezvény alapjául szolgált, hogy hazai TOPIGS telepeket kiválasztva vizsgálták a reprodukciós eredményeket. Ezek a telepek közel húszezer kocát képviselnek, és jól látható az igen nagy szórás a reprodukciós teljesítményben. E telepek mintegy 90%-a központi mesterséges állomásokról vett spermával dolgozik, tehát ugyanazzal a genetikai alappal éri el a 62%-os fialási arányt az egyik telep, míg a másik 92%-os arányt tud felmutatni. Ennek a szóródásnak a jövőben markánsan meg kell változnia. A 12 feletti élve született malacszám, és a 85% fölött fialási arány már nyugat-európai átlagot képes eredményezni – az ezt el nem érő telepeknek jelentősen kell fejlődniük. Az ehhez kapcsolódó előadások témái voltak többek között a mesterséges megtermékenyítés tapasztalatai, a malacok legkritikusabb napjai, és a szaporodásbiológiai problémák.

 

A TOPIGS koca a telep „motorja”, minden probléma és gond nélkül kell a dolgát végeznie: előállítania a malacokat, amelyeket a gazdáik jól fel tudnak hizlalni. A TOPIGS célja, hogy az ilyen kocák tenyésztéséhez kínáljon megoldásokat, és az ehhez kapcsolódó újdonságokat is megismerhették a rendezvény résztvevői.



Az új TOPIGS tenyésztési díjjal a gazdaságok termelési eredményeit jutalmazzák, ezek sorában ezúttal a következők szerepeltek: NAGISZ (Biharnagybajom), HAGE (Hajdúszoboszló), ZITO (Eszék), Branjevina (Horvátország), Vá-Pig Kft. (Vállaj), HAGE (Kaba) és a Rábapordányi Mg. Zrt.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!