Pétisó, az éltetõ erõ!

Agro Napló
A talajsavanyodás napjaink legkiterjedtebb degradációs folyamata, melynek következtében romlik a talaj szerkezete, csökken tápanyag-szolgáltató képessége. A talaj tápanyagokban elszegényedik, jelentõs mennyiségû kalcium távozik, szélsõséges esetben a növények számára toxikus (alumínium, mangán, vas és nehézfémek) elemek mobilizálódhatnak. Kézenfekvõ megoldás lenne a mûtrágya adagok növelése, hiszen nagyadagú mûtrágyázás nélkül magas termések nem érhetõk el, sajnos azonban a legtöbb mûtrágya közvetlen vagy közvetett módon talajt savanyít.  


A savanyító hatás kifejezésére az un. mészindex szolgál. Megmutatja, hogy hány kg kalcium-karbonáttal lehet egy kg mûtrágya savanyító hatását közömbösíteni (Ammóniumszulfát -100, Ammóniumnitrát -60, Karbamid -80, Pétisó -10). Abban az esetben, ha a talajunk kalcium-karbonátban szegény, kémhatása savas, célszerû olyan mûtrágyát választanunk, melyben a savanyító hatás semlegesítése céljából mészkő vagy dolomit található.





A Pétisó egy mészammonsalétrom-típusú (MAS) mûtrágya, mely abban különbözik más készítményektől, hogy mész (CaCO3) helyett finomra őrölt dolomitot kevernek a termékbe, ami a kalcium-karbonát (CaCO3) és magnézium-karbonát (MgCO3) kettős sója. Nem véletlenül népszerû, hiszen használata számos tulajdonságát tekintve előnyösebb, mint más nitrogén-tartalmú mûtrágyáké. A Pétisó nitrogén hatóanyaga az ammóniumnitrát, mely önmagában kiszerelve 34%-os nitrogéntartalmával erős, tömény hatóanyagú mûtrágya, higroszkópos és savanyítja a talajt. Pétisónak azonban a talajsavasodás gátlásának tekintetében nagy előnye van a töltelékanyagot nem tartalmazó ammóniumnitrát mûtrágyákkal szemben. A dolomit a keletkezett sav egy részét (25%-át) lesemlegesíti, miközben egyben oldhatóvá válik. Előnyös, hogy a dolomit helyileg is keletkező sav közvetlen közelében van, illetve finom szemcsemérete gyors reakciót tesz lehetővé. A dolomitnak köszönhetően nő a talaj kalcium-koncentrációja. A kalcium alapvető szerepet tölt be a talaj termékenységének fenntartásában. A talajok megfelelő mészállapota kedvezően alakítja a talajok szerkezetességét és a talaj szerkezeti elemeinek stabilitását, ezen keresztül kedvezően befolyásolja a talajok víz-, hő-, és levegőgazdálkodását, valamint a tápelemek feltáródásához elengedhetetlen mikrobiológiai folyamatokat. Javul a talaj nitrogén- és foszforszolgáltató képessége, az egyes tápelemek felvehetősége, és a Pétisó magnéziumtartalmának köszönhetően nő a talaj mikroelem-készlete, élénkül a talajélet.



Pétisóval nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el. Savanyú erdőtalajokon vagy savanyú homoktalajon 100 kg Pétisóval akár 10-15%-kal több termés is elérhető, mint 100 kg ammóniumnitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz! Savanyú homoktalajon a Pétisó használatával 24%-kal jobb nitrogénhasznosulás is elérhető, mint ammóniumnitráttal! Ez azt jelenti, hogy 1 Ft-ért több hasznosuló nitrogén-hatóanyag vásárolható Pétisó termékként, mint 34%-os ammóniumnitrátként.

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03