„A KalciFert Plus-szal a talajjavító meszező trágyázáas közel egy tonna terméstöbbletet hozott hektáronként őszi árpánkban!”

Agro Napló
Amelyik gazda nyereséggel szeretné zárni a szezon végi mérlegelést, a szakszerű talajjavítást mésztrágyázással semmiképp nem spórolhatja meg az agrotechnikában. Mindegy, melyik tápelemet nézzük ugyanis: foszfor, kálium, kalcium, magnézium savanyú talajokon mind csak korlátozott formában érhető el a növényeknek.

A robbanó inputanyagárak idején pedig kulcskérdés, hogy a kivitt hatóanyagot a növényeink hasznosítják, vagy a talajban marad, lekötődik, esetleg örökre elvész. Főleg, hogy maga a mészhiány is visszacsaphat a termésre. Sejtfalépítő szerepe miatt ugyanis elengedhetetlen a minőséghez, befolyásolja növényeink ellenálló képességét is. Összetett problémának tűnhet, de Gombai Balázs növényorvos szerint csak annak a termelőnek az, aki még nem próbálta a tápelemekkel kiegészített KalciFert Plus meszezőanyagot!

A Balaton Agrár Zrt. szakembere szerint ugyanis a precíziós gazdálkodásba beemelve még náluk is, a sokszor mészhiányos vagy épp savanyú somogyi földeken is szemmel látható plusztermést hoz alkalmazása.

Ráadásul egyszerűen, egy menetben, kísérleti eredményekkel is igazoltan! Ennek részleteiről kérdeztük.

Okszerű táplálás, precíziós gazdálkodás plusz talajjavítás KalciFert Plus-szal: extrém időjárásban, problémás talajokon is fenntartható a nyereség!

„Az inputanyagárak idén drasztikusan emelkedtek, az aszályos időszakok is egyre nagyobb problémát jelentenek, így a növénytermesztői munkában talán sosem volt ilyen fontos, hogy minden terméstöbbletet kihozzunk a genetikai adottságoknak megfelelően egy-egy állományból. Mi a Balaton Agrár Zrt.-nél ehhez a precíziós mezőgazdaság eszköztárát kezdtük el alkalmazni az IKR Agrár precíziós szolgáltatói csapata segítségével, egy évvel ezelőtt. Az ő szaktanácsaik mentén kultúraspecifikusan, zónaszinten célzottan juttatjuk ki a tápelemeket, végezzük a talajjavítást olyan előremutató meszezőanyaggal, mint a KalciFert Plus. De ezen a téren talajoltó baktériumokat is alkalmazunk az ideális talajszerkezet kialakításához és fenntartásához. Ez a somogyi földeknél különösen lényeges, hiszen elterjedtek a savanyú talajok, de sok a mészhiányos parcella is. Kulcskérdés tehát a talaj tápanyag-szolgáltató képességének fenntartása, ahogy az is, hogy a kalcium gyorsan felvehető formában álljon rendelkezésre a növényeknek” – meséli Gombai Balázs, aki növénytermesztési ágazatvezetőként, növényorvosként dolgozik a Balaton Agrár Zrt.-nél.

A gazdaság földjeinek zöme Ordacsehiben található, az 1200 hektáros művelésbe vont területen változatos munka zajlik.

„Összetett termelőmunkát végzünk. Az elmúlt pár évben a vetőmagtermesztés felé is nyitottunk. 40-40 hektáron termesztünk kukorica- és napraforgóhibrideket, míg vetőmagbúzát 25, vetőmagárpát pedig 10 hektáron. Emellett a növénytermesztési ágazatban 250 hektáron termesztünk kukoricát, 150 hektáron őszi árpát, 290 hektáron őszi búzát, legutóbb 100 hektáron mindezt napraforgó egészítette ki, de közel 100 hektáron vetettünk repcét, szóját, valamint cirkot is” – összegzi tevékenységük kapcsán Gombai Balázs.

A precíziós mezőgazdasági munka megalapozásához a gazdaságban az IKR Agrár szakértői georeferált gépi talajmintavételezést végeztek, a mintákat akkreditált laboratóriumban elemezték ki. Ezt vetették össze a cég számára elérhető műholdas hozamtérképekkel, amelyek 3 évre visszakövethetően megadták valamennyi terület valós hozamadatait. Erre alapozva már célzott, költséghatékony precíziós növénytermesztési folyamatokat építhettek ki Gombai Balázsék.

„A vizsgálatok pontosan kirajzolták, hogy a területeink közel 40–50%-a küzd mészhiánnyal, miközben 14%-a enyhén savanyú, néhány százalék pedig súlyosan, közepes humuszadottság mellett, általában jó mikroelem-ellátottsággal, kivéve a cinket, ami általában hiányzik a tábláinkon. Ilyen pontosságú adatok mellett már célzottan végezhetjük a tápanyag-utánpótlást. A cinkigényes kultúráknál, mint a kukorica, például olyan startert választunk, amiben magasabb ennek az elemnek az előfordulása. De általában is áttérhettünk a mono műtrágyák kijuttatására, amiből a kijuttatási térképeket követve a terméspotenciálnak megfelelő dózist juttatjuk ki, pontosan oda, ahová kell. A precíziós mezőgazdasági adatok alapján fogtunk neki a fenntartó meszezésnek is a KalciFert Plus-szal. Egy menetben, vetés előtt alkalmazzuk, differenciáltan, a talajviszonyoknak, kultúrának megfelelően. Általában 100 és 300 kg/hektár dózisban. A növények mindenhol vitálisabbak, értékelik a kezeléseket, a benne található nitrogén hatóanyagtól gyorsabban fejlődnek, a hozzáadott kén pedig a minőségi mutatókat is javítja.”

A sikeres gazdálkodáshoz célzott tápelempótlás és folyamatos talajjavítás kell kommersz műtrágyatermékek helyett!

A KalciFert Plus fent leírt jótékony hatásának említése természetesen a gyártó IKR Agrár Kft. szakértőit nem érte váratlanul. Mindez ugyanis hosszas kísérletezés, precíz terméktervezés és egyedülálló gyártástechnológia eredménye a magyar Peremartonban készülő tápelemekkel kiegészített talajjavító anyagnál.

„A gazdálkodóknak fontos tudniuk, hogy az átgondolt talajjavítás, az okszerű növénytáplálás nagyságrendekkel emeli meg gazdaságaik hatékonyságát. Ehhez itthon a most már kénkiegészítéssel készülő KalciFert Plus olyan megoldást jelent, ami több tekintetben kimagaslik a mezőnyből. Az egyik a finomsága, ugyanis a KalciFert Plus meszezőanyaga 30 mikronos, az étkezési malmi búzalisztnél is finomabb kalcium-karbonát porból áll, ezt granuláljuk. Míg más termékeknél idő kell, amíg nagyobb kalciumszemcsék a talajoldaton keresztül kifejtik a hatásukat, a KalciFert Plus a legkisebb nedvességgel azonnal kölcsönhatásba lép, nyomban javítja a talaj pH-értékét, felvehető a fejlődésben lévő növényeknek” – vág bele a termék előnyeinek ismertetésébe Farkas Sándor, aki 4 éve vezeti az IKR Agrár Marcaliban található műtrágyaüzemét, 15 éves szakmai múlttal bír a műtrágyagyártás és -forgalmazás világában.

A szakértő szerint azonban még messze nem értünk az előnyök végére:

„A KalciFert Plusban ugyanis a 75 százalék kalcium-karbonát mellett 7% nitrogént is találunk, ami egyedülálló a piacon. Ez tarlóbontáshoz is elegendő lehet, így csökkenthető a menetszám. De ami lényegesebb, látványos növekedési előnyt nyújthat az olyan őszi vetésű növényeknek, mint a repce vagy a gabonafélék. Nem mellesleg hozzáadott kén is található a termékben, ami terméspotenciálban segít kihozni a maximumot az állományból. A gyakorlati tapasztalatok kimondottan kedvezőek például az őszi árpa esetében. De általánosságban igaz, hogy a semleges pH-jú talajból minden kultúra sokkal egyszerűbben képes felvenni a tápanyagokat. Így ugyanannyit érő inputanyaggal a jól kondicionált talajból több nyereséget vehet ki a gazda a terméssel. Míg a talajszerkezet-javításnak köszönhetően jobb talaj hő- és vízháztartás a stresszfaktorok kivédéséhez nélkülözhetetlen, különösen manapság.”

Őszi árpa kísérlet KalciFert Plus-szal, majd egy tonna terméstöbblet egy hektáron

Az őszi árpában mérhető terméstöbblet a KalciFert Plus-szal ráadásul tényleg több puszta marketingígéretnél. Gombai Balázsék még a precíziós munka megkezdése előtt végeztek egy dokumentált kísérletet egy 30 hektáros táblán 15-15 hektár, azonos pH-jú és kalcium-karbonát-ellátottságú területen. A különbség a növényorvos szerint önmagáért beszélt.

„Hangsúlyozom, hogy két azonos adottságú, homogén ellátottságú 30 hektáros tábláról beszélünk. Az egyikre kijuttattuk a KalciFert Plus javasolt 300 kg-os dózisát, a másikra nem. A kezelt parcellán vitálisabbak voltak a növényeink, végül 95 mázsás őszi árpát takarítottunk be a területről. A kontroll ezzel szemben 88 mázsával mérlegelt. Azóta minden kultúránknál, minden területen alkalmazzuk a KalciFert Plus-t, a kedvező hatás mindenhol megfigyelhető, így az alkalmazását a jövőben is folytatni fogjuk. Kiváló termék, nem porolódik, gond nélkül kijuttatható. Az IKR Agrár forgalmazásában elérhető más készítményekkel ugyanúgy elégedettek vagyunk, legyen szó műtrágyáról, növényvédő szerről, lombtrágyáról. Minden kifogástalan minőségben időre megérkezik, így a partnerséget a céggel bárkinek ajánlom.”

Hozza ki a talaj maximális termőképességét az új KalciFert Plus-szal! A kiegyensúlyozott kémhatású termőföld jobb növényeinek és pénztárcájának is. Keresse az IKR Agrár Kft. szakértőit!

ikragrar.hu/kapcsolat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!