Mv 350 a martonvásári újdonság, a magas minõséget kedvelõ termelõknek!

Agro Napló
A martonvásári nemesítés legújabban ajánlott terméke az Mv 350 kukoricahibrid. Mint minden újdonság, az

Az Mv 350 a korai éréscsoport közepén érik, a tenyészidejének megfelelően a terméspotenciálja magas, az ország északi és déli területein egyaránt beleillik az üzemi vetésszerkezetbe. A délebbi területeken bátran ajánljuk őszi kalászos előveteményeként is azoknak, akik a kalászos előveteményeként sem kívánnak lemondani a nagy termésû kukoricáról.



A 2010 évi kísérleti sorokban gyakran találkoztunk 10 t/ha-t meghaladó terméseredményekkel (pl.: Mezőfalva, Ságvár, Püski), de voltak kimagasló termések: Duna Mg-i. Zrt.(Dunaszentpál 13,33 t/ha) vagy Agrosystem Zrt. (Herceghalom 12,21 t/ha).



2011-ben kimagasló termést a Haladás Mg. szövetkezetnél, Kónyban mérhettünk: 12,33 t/ha, de szintén 10 tonnát meghaladó terméseket láttunk Vasszécsenyben, Lovászpatonán, Mányban is.



A termésszintek magasak, minden termőhelyen versenyképesek, a vízleadás is dinamikus, hiszen a vizsgálati években a fajtasorok átlagához képest szinte minden esetben alacsonyabb nedvességtartalommal takarították be. Érésdinamikai vizsgálatok is mutatják, hogy eltérő évjáratokban is lendületesen adja le a vizet és korán eléri a gazdaságos betakarítás határaként megjelölhető 20%-os szemnedvességet. Ez az időpont a 2011-es kedvező évben szeptember legelején bekövetkezett, de az időjárás szempontjából teljesen ellentétes, csapadékban bővelkedő 2010-es évben is október elejére, az optimális betakarítási időpontra szintén hasonló nedvességekkel be tudtuk takarítani. Biztosan számíthatunk tehát arra, hogy az Mv 350 hibridkukoricát minden évjáratban kedvező szemnedvesség mellett takaríthatjuk be, ezáltal más korszerûtlenebb hibridekhez képest szárítási költséget takaríthatunk meg.

 


Mv 350 tápanyag reakciója

(Debrecen-látókép 2011. Forrás: Debreceni Egyetem AGTc

 

 



Ami a hibrid termesztését igazán gazdaságossá teszi, az a kedvező tulajdonság, hogy nagyon jól alkalmazkodik a tápanyagok által adott lehetőségekhez. A termésszintek 6 tonna termés felett már igazolják az Mv 350 versenyképességét, és minél magasabb termések elérésére törekszünk, annál inkább jó választás az Mv 350, hiszen a terméselőnye a magasabb termésátlagok esetében még inkább nyomon követhető.

Ezek alapján a termelők a 9-10 tonnás termésszintek eléréséhez az Mv 350 hibrid tekintetében kiváló partnert találhatnak, hiszen a növekvő mûtrágyaadagokat dinamikusan emelkedő termésekkel hálálja meg ez a hibrid.



A vetésidő reakciója a vizsgálati években azt mutatta, hogy az április közepe, 2. dekádja a legkedvezőbb a későbbi nagy termés kialakulása szempontjából, a 2010-es évben még ennél is korábbi, április 8. körüli vetés esetén adta a legnagyobb termést.

 


Mv 350 vetésidő reakciója (Debrecen-látókép 2011).

Forrás: Debreceni Egyetem AGTc

 

 



Az Mv 350 kukoricahibrid egy újdonság, egy versenyképes újdonság, a martonvásári kutatók munkájának a terméke, mely hazai alapanyagokból, hazai szellemi tőke felhasználásával készült igényes hazai termelők részére. Az újdonságok iránt nyitott kukoricatermelő gazdaságokban kipróbálásra, köztermesztésre ajánljuk.

 


Mv 350 érésdinamikai reakciója (2011)

 

 



Istvándi László

Észak-dunántúli régióvezető


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?