Használjon Pétisót, amellyel növeli földje termõképességét, és ezáltal megõrzi azt unokái számára is!

Agro Napló
A Pétisó és a növénytáplálás immár 80 éve összetartozó fogalmak. A Pétisó 1931-et követõ megjelenése óta meghatározó szerepet játszik mind a hazai, mind a környezõ országok piacán. Ennek oka egyedi összetételében rejlik.  


 

 

A Pétisó mészammonsalétrom-típusú (MAS) mûtrágya, összes hatóanyag-tartalma 39%. A 27% nitrogént, mint hatóanyagot, ammóniumion (NH4+) es nitrátion (NO3-) formájában tartalmazza. Ezen felül 7% kalcium-oxid es 5% magnézium-oxid található benne. A Pétisó abban különbözik a többi hasonló készítménytől, hogy a gyártás során mészkő helyett finomra őrölt dolomitot alkalmaznak, azaz a kalcium-karbonát mellett magnézium-karbonát is jelen van, mivel a dolomit CaCO3 es MgCO3 kettős sója. A növények először a Pétisóban található nitrátiont tudják tápanyagként a talajoldatból közvetlenül felvenni, így ez a mûtrágya gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények a nitrifikáló baktériumok közremûködésével veszik fel, amikor az ammóniumionból nitrátion keletkezik, így biztosított a hosszan elérhető nitrogéntartalom. A nitrogén jelentősége a növények fejlődésére közismert, azonban érdemes beszélnünk a fennmaradó 12% hatóanyag-tartalomról, mely kalcium- és magnézium-karbonátként van jelen a Pétisóban.





A CaCO3 és a MgCO3 vízben nem oldódik, de a talajsavak, gyökérsavak hatására vízoldható vegyületté alakul, így növények számára felvehetővé válik. Erre szükség is van, mivel a kalcium és a magnézium egyaránt létfontosságú a növénytáplálásban. A kalcium nélkülözhetetlen a normális gyökér képződéséhez, a megfelelő gyökértömeggel jobb a növények aszály- és stressztûrőképessége. Hiánya gátolja a növekedést, késik a szárbaindulás, lassul a hosszanti növekedés, romlik a növény víz- és tápanyagfelvétele. A magnézium növényélettani hatása kimagasló, a fotoszintézis alapját képező klorofill központi magja, de szerepet játszik egyes enzimek aktivizálásban, az anyagcserében és a sejtlégzésben.



A Pétisó magnézium-tartalma végighalad a táplálékláncon, vagyis a növényekbe beépül, majd bekerül a takarmányokba és a humánélelmezésbe, illetve az állat és az ember szervezetébe. Nélkülözhetetlen elem az izommozgásoknál, csökkenti a magas vérnyomást, hiányában csontritkulás és szívritmus zavar léphet fel.



A Pétisóra gyakran mint egyszerû mûtrágyára gondolunk, de ne feledjük, a benne található hatóanyagok mindennapi életünk szerves részét képezik.





Növényeink helyes táplálása az Ön egészsége!

Használjon Ön is Pétisót!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03