Az Éllovas - DKC4014

Agro Napló
Az ÚJ DKC4014 a korai éréscsoportba tartozó (FAO 320) HD hibrid. Kiváló termõképességével és vízleadási tulajdonságával maga mögé kényszeríti az éréscsoport legjobb, legismertebb hibridjét, a DKC3511-et és rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely alapján kiérdemelte a HD logót. (HD logó: hõség- és szárazság tesztelt: terméseredménye az aszályos kísérleti helyeken is az átlag felett volt, a Monsanto nemesítõ- és fejlesztõmérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló aszályos körülmények között is.)


 

 

A 2011-es GOSZ-VSZT kisparcellás, posztregisztrációs kukorica fajta-összehasonlító kísérletek független eredménye is megerősítette a Monsanto eredményeit, a tavalyi évben (2011), éréscsoportjában első helyen végzett. Joggal kérdezhetik Termelőink, hogy: jó hogy szárazságtûrő, de mi van, ha a 2012-es évben megismétlődik a 2010-es csapadékos év? A DKC4014 újgenerációs hibrid szelekciója és tesztelése hazai klímán történt, így a hibrid kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik a termőhelyi- és évjárat stabilitása. A 2010-es évben is kiválóan teljesített éréscsoportjában, ami arra utal, hogy minden körülmény közt biztonsággal termeszthető.



Flexibilis csőtípusának köszönhetően alacsonyabb tőszámon is képes kiemelkedő terméseredményt elérni. Agrotechnikai kísérleteink alapján 65-71 ezres tőszám (kivetett) javasolt, gazdaságilag sem érdemes túlsûríteni, hiszen a „cső” értünk dolgozik, alacsonyabb tőszámon csőméretével kompenzál.





Vízleadása kiemelkedően jó, éréscsoportjának „etalonjával”, a DKC3511-el összehasonlítva fej-fej mellett haladnak, míg termésben a DKC4014 vezet.



Az újgenerációs hibrid szelekciója és tesztelése hazai klímán és körülmények közt történt. Genetikai hátterét a Dekalb hibridek nagy erősségének tekinthető „globális” forrás biztosította, így sikerült egy olyan új hibridet fejleszteni Termelő partnereinknek, amellyel tovább növelhető a termelés profitabilitása és biztonsága.





Éréscsoportjának megfelelő, időben történő betakarításával értékes „tagja” lesz portfóliónknak, jó elővetemény őszi vetésû kalászosok elé. Melegebb, szárazabb években akár még repce is vethető utána.

 

 


 

 

- A DKC4014 két év hazai eredményei alapján egyértelmûen látszik, hogy termésben megelőzi a versenytársakat és az éréscsoport etalonjának számító DKC3511-et is (minimum 0,45 t/ha-ral). 



- A DKC4014 az igen csapadékos 2010-es évben is megelőzte a versenytársakat (minimum 0,25 t/ha-ral), és a DKC3511-et is. 



- A DKC4014 a tavalyi (2011) száraz, stresszes körülmények között is elsőként szerepelt éréscsoportjában, minimum 0,5 t/ha különbséggel (a versenytárs és a DKC3511-hez képest is).





Fejlesztési kísérletek, Magyarország

 

 

 


Nagyításhoz katt a képekre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03