A Sumi Agro Hungary hosszú távú megoldásokat kínál

Agro Napló
Õsszel lesz húsz éve annak, hogy a Sumi Agro Hungary Kft. megalakult, de magyarországi tevékenységük közel négy évtizedre nyúlik vissza. Az idõ tájt Sumitomo Corporation Budapesti Irodaként váltak ismertté, mint több vezetõ japán növényvédõszer gyár kereskedõháza, amely a közép-kelet-európai szocialista blokk országaiban látta el a termékek képviseletét. A jubileumi születésnap kapcsán beszélgettünk Wirth Lászlóval, a növényvédõ szerek és agrokemikáliák forgalmazásával foglalkozó cég frontemberével.  


Wirth László a Sumi Agro Kft. ügyvezetője

Két évtized szép kornak számít ma a hazai vállalkozások esetében. Szívesen hallanánk a megalakulás körülményeiről. 



A cég létrehozását a gazdasági változások ösztönözték, amikor a rendszerváltást követően kinyílt a piac, és lehetővé vált a szabad gazdálkodás. Megváltozott a hazai közgazdasági körülmény-rendszer, és időközben jelentősen növekedett a termékkínálatunk is. Indokolt volt tehát egy olyan önálló egység létrehozása, amely nagyobb létszámmal, és a teljes funkció betöltésével – minden tevékenységet saját kezünkbe véve – mûködhessen. Így alakult meg 1992 őszén az akkori Summit-Agro Hungary Kft., amelynek akkorra már kialakult területi képviselő hálózata volt, a budapesti irodában pedig négyen foglalkoztunk növényvédő szerekkel.



Egy ilyen kerek évforduló a visszapillantás ideje is. 



Sok korszak jellemezte az elmúlt húsz évet – nem csak a magyar mezőgazdaság vagy növényvédőszer felhasználás és -engedélyezés, illetve a piaci körülmények szempontjából – de saját periódusai voltak a cégnek is. A kilencvenes években például nagyon népszerû, hazai piacvezető rovarölő szer termékünk volt a BANCOL, palettánk zászlóshajója. Megannyi változás után jutottunk el oda, hogy ismét erősödünk és megyünk előre.



Ennek nyilván komoly stratégiai háttere van. 



Valóban, mert egyrészt úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdaság – mint az egyik legfontosabb stratégiai ágazat – a gazdaság alapvető eleme kell, hogy legyen. Magyarországnak igen jó adottságai, hagyományai és nagy potenciáljai vannak.



A másik stratégiailag fontos, a mi döntéseinket is meghatározó elem, hogy a Sumitomo kereskedőház (mint a tulajdonosunk) hosszú távon elkötelezett annak érdekében, hogy a fejlesztéseinket pénzzel és egyéb erőforrásokkal támogassa. Ennek az eredménye, hogy általában kizárólagos kereskedelmi szerződések alapján láttuk és látjuk el az adott termékek, illetve az adott gyár termékeinek teljes magyarországi szervizét. Tehát, kvázi gyártóként léphetünk fel. A bevezetőben említett hosszú távú elkötelezettségünket jól példázza, hogy a Sumi Agro Europe koordinálásában önálló növényvédőszer-fejlesztéseket is végzünk. Ennek eredményeképp saját termékekkel is megjelenünk a piacon.



Kíváncsian várjuk, mit tudnak az új termékek! 



A Biosild Top csávázószer az első jelentős eredménye ennek a munkának. Kedvező volt a fogadtatása a kalászos gabonatermelők széles körében. Egyöntetû a vélemény, hogy több tulajdonságában – többek között a fuzárium gomba elleni hatékonyságban – kiemelkedik a mezőnyből. A jövőben is arra törekszünk, hogy olyan technológiákat és termékeket fejlesszünk és kínáljuk partnereinknek, amelyek újszerûek, amik többletet biztosítanak a felhasználóknak az addig megismertekhez képest. Hat új készítménnyel jelentkeztünk 2011-ben, ebből nem egy valóban olyan új hatóanyagot vagy kombinációt jelentett a termelőknek, amely többletet ad. A Cyflamid gombaölő szer bevezetése még az idén is tart: ez egy teljesen új hatásmechanizmussal rendelkező, kalászosokban, és hamarosan szőlő-gyümölcsösökben is használható készítmény, előnye a lisztharmat elleni kiemelkedő hatékonyság. Bízunk benne, hogy így terjed el a termelők körében is. Szintén új termékünk a Markate 50 EC rovarölő szer, amely az ismert lambda-cihalotrin hatóanyagot tartalmazza – és szeretnénk a meglévő piretroid-palettánkat tovább bővíteni. Új a gombaölőszer-kínálatunkban ez évtől a Mixanil, amely a burgonyabetegségek ellen alkalmazható.



Az idei legnagyobb újdonságukról mit kell tudnunk? 



A YAMATO gombaölő szerünk szintén az európai cégcsoport fejlesztésének eredménye. Ez egy korszakváltó fungicid, amely elsősorban a kalászosokban jelenthet valódi újdonságot a gabonatermelőknek. Rendkívül széles hatásspektrumú, valamennyi betegségre alkalmazható készítmény, amely a termelési biztonságot növeli azáltal, hogy gyorsan felszívódik a növényben – így hamar kifejti a hatását. Az esőállóság javul, a készítmény hatóanyaga azonnal a növény rendelkezésére áll a gombákkal szembeni védekezéshez. További előnye, hogy két hatóanyaga (triazol és benzimidazol származékok) összesen négy ponton támadja az adott kórokozót. Ez a minden fenológiai stádiumban alkalmazható készítmény növeli a gomba-kórokozóval szembeni hatékonyságot, és a jövőben fellépő potenciális rezisztenciának a megtörését is elősegíti.



Meglepetéssel is készült az ünnepelt a hírek szerint! 



Különleges alkalmi újdonságunk a Colosseum növényvédőszer-csomag, amely gazdasági előnyöket jelent majd a gazdálkodóknak. Egy rovarölő szert (Mospilan), egy gombaölő szert (Don-Q), és egy foszfortartalmú, nagyon magas hatékonyságú levéltrágyát (Fosfonin) tartalmaz az egy adott hektárra összeállított kollekció. Cégünk őszi, húszéves fennállásának ünnepléséhez kapcsolódik a készlet, amely a RaM Colosseumban lesz, ahol a csomagot megvásárló termelőpartnereink és kollégáink számára tesszük majd emlékezetessé a kerek évfordulós születésnapunkat.

 


 



Sikeres jubileumi esztendőt kívánunk!



Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tractor of the Year 2024

Tractor of the Year 2024

The TotY 2024 Awards Giving Ceremony held on November 12th, on the opening day of Agritechnica in Hannover (Germany), is the conclusion of a long proc...

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?