Ne az idõjárás határozza meg a nyereséget!

Agro Napló
Napraforgót gazdaságosan és jövedelmezõen – minden idõben  

 

A napraforgó terület növekedésének úgy látszik nincs határa hazánkban. A korábbi félmillió hektár után 2011-ben már a 600 ezerhez közelített a vetésterülete, és idén valószínûleg el is fogja érni, hiszen az el nem vetett, illetve ki nem kelt repcék egy része helyett is napraforgó kerül majd a földbe. A napraforgó iránti bizalom töretlen, és a cél is az, hogy senkit se érjen csalódás. Aszályos időkben a szárazságot jól tûrő napraforgónak is kell a segítség a magas termés eléréséhez, csapadékos körülmények között pedig a gyomok is gyorsabban gyarapodnak, és fokozódik a fehérpenész fertőzés kockázata. A magas minőség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása, megelőzéssel megoldható három lépésben!





Első lépés: „hatásos hozamfokozás” 0,5 kg/ha Trifender® vetés előtt a talajba dolgozva, vagy preemergens gyomirtóval együtt kipermetezve.



A vetésváltás betartása a kórokozó gombák, különös tekintettel a fehérpenész felszaporodására és kártételére elengedhetetlen volna. A folyamatosan növekvő napraforgó terület mellett ez egyre kevésbé kivitelezhető, pedig a talajban levő szkleróciumok még száraz években is (pl. 2011) biztosítják a folyamatos fertőzés forrását, támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártőfertőzéseket.








Talajból kiindult fertőzés száraz évben (Öttevény 2011)





A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezőtlen körülményeket teremtve elősegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntő a járványok megelőzésében. A tavalyi, száraz időben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökérnövekedés indukálásával további jelentős hozamfokozást értek el alkalmazásával.



Második lépés: „gyors gyökérnövelés” Pannon® Starter-rel.



A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható – 0,5-1 mm átmérőjû – szemcseméret teszi lehetővé az egyébként „mozgásképtelen”, és hamar lekötődő foszfor gyors elérését és könnyû felvehetőségét a fiatal növények számára. Ennek köszönhető az erőteljes gyökérrendszer mielőbbi kialakulása, ami behozhatatlan előnyt nyújt a növények töretlen fejlődésében.

 






A fejlődés a föld felett is feltûnő. (Hódmezővásárhely 2011)





Az elmúlt év száraz viszonyai között így sikerült a vízhez és tápanyaghoz jutást megkönnyíteni, és végül magas termést elérni.



A Pannon® Starter-t 15-25 kg/ha dózisban a vetéssel egy menetben kiszórva kell alkalmazni.





Harmadik lépés: gyommentesség biztosítása a kezdetektől, a Camel Box alkalmazásával.



A Camel Box 10 hektárra összeállított termékpár (10 l Global® és 15 l Guardian® MAX) az elmúlt év csapadékszegény tavasza ellenére is hatékonynak bizonyult. Együtt, egymást erősítve eredményesen és gazdaságosan akadályozták meg a gyomok térhódítását. Az előbbi a már kint levő kétszikû gyomok gyors leperzselésével, és a később kelők károsítását a talajon létrehozott filmréteggel megakadályozva, míg utóbbi a fûfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikû magról kelő gyom ellen kifejtett hatásával biztosította a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését.

 






Gyors gyarapodás gyommentesen (Szegedi Egyetem Tangazdasága 2011)





A herbicid-rezisztens, illetve -toleráns fajtáknál is bevált ez a gazdaságos megoldás, hiszen a gyomkonkurencia korai kikapcsolásával több vízhez és tápanyaghoz jutott a napraforgó.





+ 1 lépés a bónusz: 15 liter Azospeed 5-6 levélpártól, csillagbimbóig.



A napraforgónak extrém száraz időjárási körülmények között is szükség van könnyen, gyorsan felvehető nitrogénre, különösen a fejlődése kezdetén. A hagyományos, szilárd fejtrágyákból kijuttatásuk után gyorsan elillan a nitrogén, csapadék hiányában nincs hasznosulás. Az UAN oldatok esetében pedig nagy a perzselési veszély.



Az Azospeed® a hagyományos karbamid és a folyamatos feltáródású urea-formaldehid kombinációját tartalmazza. Az utóbbi forma megakadályozza a karbamid gyors beszáradását, elősegíti a tapadást és gátolja a N hatóanyag elillanását. Ezen előnyök mellett a benne levő kén az olajtartalom növelésében, a magnézium pedig a klorofill képzésben vesz részt.





Mathiász Tivadar

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!