2024. április 29. hétfő Péter

Védelem az elsõ naptól a Bayer csávázószereivel

Agro Napló
A vetõmag – mint „mini energiacsomag” – a növénytermesztés legértékesebb, de önmagában védtelen alapeleme: vonzó célpont a károsítók számára. A gazdaságos termesztés feltétele a magas termésátlag. A hozamcsökkenést gyakrabban okozzák kórokozók, mint a kedvezõtlen idõjárás. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók spórái a talajban, a vetõmagban vagy annak felületén találhatók. A maggal és talajból terjedõ betegségek és a korai rovarkártevõk ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk, mely a legcélzottabb és fenntartható növényvédelmi eljárás.  

A modern csávázószerek és eljárások kutatásában a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza. A mai kornak megfelelő csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév mérföldkő volt a csávázásban: nemcsak hatóanyaga, de a termék formája is újszerû volt.



Cégünk a 2012 őszi csávázási szezonra két kiváló készítményt ajánl a gyakorlat számára: két hatóanyagú gombaölőszeres készítményünket a Lamardort, és a 2011 őszén bevezetett rovar- és gombaölőszeres csávázót, a Yunta Quattro-t.

 

Lamardor 400 FS



A 2009-ben bevezetett készítmény ma már a gabonatermesztők egyik kedvenc csávázószere. A jól bevált tebukonazol mellett protiokonazolt tartalmaz. Széles hatásspektruma miatt igen hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög- és porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög-, levélcsíkoltság-, és fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.



A Lamardorban a két hatóanyag között szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a hópenész ellen erőteljesebb hatással bír, mint a szóló hatóanyagok. A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a Lamardor fontos sajátsága öt élettani hatása:



- jobb kezdeti fejlődés,



- kitûnő, egészséges állomány,



- a jobb gyökérfejlődés,



- fokozott fagytûrés,



- jobb szárazságtûrés.



A Lamardor literenként 400 g hatóanyagot tartalmaz. Dózisa nagyon alacsony (0,2 l/tonna), így nem tud mély színintenzitást adni a kezelt vetőmagnak. Ezért Peridiam Eco Red csávázási segédanyagot adunk mellé (Lamardor Red csomag). Ez nemcsak festék, hanem egy mûanyag polimer, ami színes bevonatot képez a vetőmagon, javítja a vethetőséget (nem tapad össze, jól csúszik, nem boltozódik). Csökkenti a leporlással járó hatóanyagveszteséget is.

 



Yunta Quattro



A minőséget nagy terméssel párosítani képes intenzív fajtákat egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik. Előnye, hogy csökken az évjárathatás, kiküszöböl(het)i az aszály, a tápanyaghiány hatását, így elvileg jelentősen nő a terméspotenciál. Erősebb állomány fog betelelni, amely már korán magában hordozza a nagyobb termés lehetőségét. Hátránya viszont, hogy az ősz folyamán hosszabb és nagyobb az állomány kitettsége a károsítóknak. A vírusvektor levéltetvek aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonával, a törpeség vírusok súlyos tőszámcsökkenést, legyengített betelelő állományt okozhatnak. A talajlakók a csócsároló, illetve a már ősszel fellépő gombabetegségek is több kárt okozhatnak a hosszú őszi időszakban. A korai vetést csak intenzív technológiával, és megfelelő fajtával érdemes alkalmazni, hiszen az említett nagyobb betegség- és rovar-kitettség miatt intenzívebb növényvédelemre, ezen belül korszerû rovar- és gombaölő hatású csávázószerre, és sok esetben szárszilárdításra lesz szükség.



A Yunta Quattro négy kiváló hatóanyagot tartalmaz



Két rovarölő alkotója a klotianidin, és az imidakloprid. Gombaölő komponensei a fuzárium elleni hatékonyságukról is ismert tebukonazol és protiokonazol.



Miért kell a Yunta Quattro-ba négy hatóanyag? A fungicid hatóanyagok szinergista módon mûködnek együtt, ahogy ezt a Prosaro és a Lamardor esetében már láttuk. A rovarölő komponensek is jól kiegészítik egymás hatásspektrumát, erősítik egymás hatását olyan nehezen leküzdhető kártevők ellen, mint a kabóca, vagy a csócsároló.



A Yunta Quattro hatásspektruma tehát mind a betegségek, mind az őszi rovarkártevők vonatkozásában teljes. Az ősz folyamán biztos védelmet nyújt a vírusvektor levéltetvek, kabócák, a talajlakó kártevők és a csócsároló ellen is. Mind a négy hatóanyag szisztemikusan mozog a növényben. A mag felszínéről a gyökérzónába jutó inszekticid hatóanyagokat a gyökerek felszívják, s az „együtt nő” a csíranövénnyel, belülről védve azt a vektorok támadásától. A Yunta Quattro rovarölő hatékonysága 7–9 hétig komplett, ami a korai vetés technológia esetén is maximális védelmet garantál a teljes őszi időszakra.



Megelőző hatásának köszönhetően a károsítók által okozott stresszt tökéletesen kikapcsolja (anti-stressz készítmény). Az állomány így jobban ellenállhat a szárazságnak, vagy extrém hőmérsékleteknek, összességében mindez nagyobb terméshez és jobb minőséghez vezethet.



A Yunta Quattro dózisa 1,8–2 liter vetőmag tonnánként. Korai vetés és maximum 200 kg/ha búza vetőmagnorma esetén a dózis 2 l/t. Ennél nagyobb vetőmagnorma (pl. 250 kg/ha, vagy több) esetén a dózis 1,8 l/t. Őszi árpánál 200 kg/ha vetőmagnormáig 2 l/t a helyes dózis. Bármely csávázógéppel, a szokásos 10–20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető. Színező adalék hozzáadása szükségtelen.



Az intenzív őszi búza és őszi árpa technológiába illeszkedő új csávázószer alkalmazásával igen hatékonyan, fenntartható módon, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok, és rovarkártevők ellen. Előnye, hogy segítségével az őszi vírusbetegségek fellépését teljes mértékben megelőzhetjük, míg ha a levéltetvek vagy kabócák ellen permetezéssel igyekszünk védekezni, tökéletes védelmet soha nem érhetünk el. A Yunta Quattro-val elegendő hatóanyagot juttatunk ki ahhoz, hogy nehezített viszonyok között, nagy fertőzési nyomás esetén is biztonságos hatású legyen. Az eredmény egy kártételtől mentes egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét foglalja magában.



Kedves olvasó! Kérem, alkalmazza a Bayer CropScience csávázószereit és győződjön meg kiváló hatékonyságukról. A Bayer készítményekről további információt talál honlapunkon a www.bayercropscience.hu címen, vagy hívja a BAYinfo-t a (80) 620-111 számon.

 



Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!