2024. május 14. kedd Bonifác

Magas hozam és termésbiztonság a repcetermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Agro Napló
A lassan végére érõ 2011/12. évi repcetermesztési év a szélsõséges idõjárási viszonyok után ismét bizonyítékul szolgál arra, hogy a hazai kontinentális klíma mellett hosszú távon stabil és jövedelmezõ repcetermesztés csak fokozott odafigyeléssel és a magas alkalmazkodóképességû és stressztényezõkkel szemben a fajtáknál ellenállóbb hibridekkel képzelhetõ el.  

E nehéz időjárási feltételek mellett a hibridek előnye idén a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlődés, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen előnyös helyzetbe hozták. Éppen ez a nagyfokú alkalmazkodóképesség a hazai szélsőséges, kontinentális éghajlathoz indokolja a hibridek választását a fajtákkal szemben. Ugyan a vetőmag hektáronkénti költsége legfeljebb 8–10 000 Ft-al magasabb, ez azonban jóval kevesebb, mint jelenleg 100 kg repce ára, amely különbség gyakorlatilag szinte mindig megtérül, párosulva a magasabb termésbiztonsággal. Az ideihez hasonló szélsőséges évjáratban a hibridek és fajták termésszintje között a különbség várhatóan még magasabb lesz (1. és 2. ábra).

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 


 





A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövőben is hiánnyal küzd majd, ezért a repce kereslete hosszabb távon is emelkedik, viszonylag stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes repcét termeszteni!



Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen. Ezek a következők: jó elővetemény, kiváló magágy, alacsony tőszám (35–45 növény/m2), gyomirtás, hibridek használata, gondos növényvédelem és optimális tápanyagellátás –egyszóval az intenzív technológia.

 

Az Euralis kiemelkedő repcehibrid kínálata minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező repcetermesztéshez.



Korai betakarításhoz, intenzív gazdálkodáshoz ajánljuk az ES Natalie korai hibridet. Rövidebb tenyészideje ellenére rendkívül magas a termőképessége: az MgSzH minősítő kísérletekben 2011-ben 3. éves fajtajelöltként valamennyi sztenderdet megelőzve 4,41 t/ha termést ért el (103,8%, 7 hely átlaga). Kezdeti fejlődése gyors, télállósága kiváló. A zömök állomány állóképessége átlag feletti, megdőlésre nagy terméseknél sem hajlamos. A magasabb tőszámot is jól tolerálja, mivel termésének jelentős része a főágon fejlődik ki. Phoma- és Sclerotinia-ellenállósága nagyon jó, magas olaj- és alacsony GSL-tartalom jellemzi. Nagyobb vetésterületen a betakarítás ütemezésére feltétlenül ajánljuk.



A korai éréscsoport végén takarítható be az ES Neptune hibridünk. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány középmagas. A tőszám növelését jól tûri. Termőképessége rendkívül magas: 2011-ben az MgSzH államilag elismert fajták kísérletében csoportelső lett 3,97 t/ha terméssel (104,4%, 10 hely átlaga). A növények a betakarításig egészségesek, a becők nem nyílnak fel kései aratás esetén sem. Intenzív repcetermesztéshez ajánljuk magas kórtani nyomás esetén is.



A középérésû ES Mercure stabil termőképessége, betegség-ellenálló képessége és rendkívüli elágazási hajlama jelentősen a hibridek átlaga feletti. Magas olaj- és alacsony GSL-tartalom jellemzi. Kezdeti fejlődése és szárszilárdsága rendkívüli. Télállósága kiváló, melyet az elmúlt télen is bizonyított Kelet-Európában. Az állomány egyöntetû, a tőhiányokat és az alacsony tőszámot kiválóan kompenzálja. A tőszámot sûríteni nem ajánlott. Alacsony tőszámhoz (300–400 000/ha) és széles sortávolságokhoz (25–50 cm) is kiváló választás.



Az idei év újdonsága a középérésû csoport elején érő magas, robosztus ES Danube hibrid. Termőképessége rendkívül magas (MgSzH 2011: 4,37 t/ha, 102,8%), Phoma- és Sclerotinia-ellenálló képessége kiváló. Elágazó képessége kiváló, de jól tûri a tőszám növelését. Mély fekvésû, kórtanilag problémás táblákba és gyakori repce vetésváltásba egyaránt ajánljuk.



Az ES Artist kiemelkedik a középérésû hibridek közül magas termőképességével, szárszilárdságával és magas olajtartalmával. A növények egyedi termőképessége a nagyszámú elágazás miatt nagyon magas, ezért a tőhiányokat jól kompenzálja. A tőszám növelése nem ajánlott. Ár-teljesítmény aránya rendkívül kedvező. Cserélje le fajtarepcéjét Artistra! A többlethozam és a termésbiztonság bőven ellensúlyozza a valamivel magasabb vetőmagárat!



Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: a magas hozam, a rendkívül sok elágazás, az egészséges növények és a termésbiztonság.



Az intenzív és jövedelmező repcetermesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!



Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezető


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?