Lemken sajtónap

Agro Napló
Tizedik alkalommal rendezte meg nemzetközi sajtónapját a Lemken, amelyre 27 ország képviseletében több mint 110 újságíró volt hivatalos. A nürburgringi versenypályán tartott rendezvényre az AGRO NAPLÓ is meghívást kapott, így elsõként gyõzõdhetett meg arról, hogy a professzionális helyszín méltó színtérül szolgált a 232 éves családi vállalkozás nagyszabású programjához.  

A bő két évszázaddal ezelőtti kis kovácsmûhelyből mára a mezőgazdaság vezető európai munkagépgyártójává fejlődött Lemken cég tulajdonosa, Nicola Lemken optimistán tekint az elkövetkező időszakra. Eredményeik ismeretében teljesen jogos a jövőbe vetett hite, hiszen a mezőgazdasági gépgyártási szektor termékei iránt a kereslet folyamatosan növekszik, és ez a cég eredményein is meglátszik.

 


Nicola és Viktor Lemken

 

 

 

Ahogy Dr. Franz-Georg von Busse ügyvezető igazgató elmondta, a 2011-es év volt a Lemken életében a legsikeresebb esztendő, amikor is a 266 millió eurós bevételével – mintegy 13 ezer eladott géppel – a 2010-es évhez képest 31 százalékos növekedést jelentett. A közel 26 millió eurós nyereség a 2008-as évet követő második legjobb eredményük, idei megrendeléseik pedig már az egész éves kapacitás lekötést garantálják azzal a rekordnak számító adattal, mely szerint januárban egy hét alatt 1557 darab megrendelést fogadtak be.

 

A magyarországi eladásokat elemezve Dirk Hollinderbaumer exportigazgató az elmúlt évekről szólt: 2007-től 2009-ig igen jó eredményeket könyvelhettek el, majd a gazdasági válság következtében a 2010-es értékesítésük átmenetileg csökkent. Tavaly azonban újra növekedett az eladás, így joggal számíthatnak idén a jó eredménnyel zárt 2008-as és 2009-es évek forgalmára – ebben szerepet játszik az is, hogy a most bemutatott újdonságok mindegyike érdekes lehet a magyar gazdák számára – itthon főleg az ekék, a kultivátorok, a kompaktorok és vetőgépek iránt mutatkozik kereslet.




Szûcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési igazgatója mutatta be a gépeket az érdeklődő szakmai közönségnek. A Lemken értékesítéseiben a Smaragd kultivátort – amelyből már 40 ezer darabot adtak el a cég fennállása óta – a kétsoros kapaelrendezéssel szerelt Kristall kultivátor követi. A Kristall kultivátorok szinte teljesen karbantartásmentesek: a csapágyak kétszeresen zárt tömítéssel rendelkeznek, így nem igényelnek zsírzást – ez komoly előny a tárcsás kultivátorokkal szemben. A Kristallt elsősorban sekély tarlómunkára fejlesztették – kiváló keverőhatása jelenti az előnyét a három-, négygerendelyes kultivátorokkal szemben. A Trimix és a DuoMix kapákkal olyan kompakt, rövid felépítésû technika állítható üzembe, amely kisebb traktorral is jól mûködtethető – kétgerendelyes és kompakt felépítésének köszönhetően ugyanis a súlypont igen közel helyezkedik el a traktorhoz. A kétgerendelyes Trimix kapákkal egyébként ugyanaz a bekeverési minőség érhető el, mint a három- négygerendelyes kultivátoroknál. A Kristallnál könnyedén hozzáférhető az oldalsó rögtörő lemez, amely a bakhátolás elkerülése érdekében mindkét oldalra felszerelhető. A súlyátterhelő rendszer 180 bar-os nyomással mûködve a munkagépről terheli át a súlyt a traktor hátsó tengelyére, így csökkentve a kerékcsúszást – ez közvetlenül jelentkezik a kevesebb üzemanyag-fogyasztásban és a nagyobb területteljesítményben.

 

Szûcs Andor                     

 



 

A Sirius 8 és 10 függesztett permetező család mindkét modellje elérhető 900, 1300, 1600 és 1900 literes tankkapacitással is. A Sirius 8-as 12–15 méteres, míg a Sirius 10-es 15–30 méteres keretszélességig rendelhető, és mindkét gép kompakt felépítéssel rendelkezik. Ennek lényege abban rejlik, hogy a traktorhoz közelebb helyezett súlyponttal kisebb emelőerejû gép is elegendő az üzemeltetéshez (120–140 Le). Ennek megvalósítását szolgálja a Lemken szabadalma, a QuickConnect, amely egy automatikus felső függesztőkar csatlakoztatási rendszer. Ez egyrészt elegendő szabad helyet biztosít a traktor és munkagép között ahhoz, hogy valamennyi kapcsoló elemet kényelmesen és biztonságosan lehessen csatlakoztatni, másrészt a rendszer automatikusan helyezi olyan közel a munkagépet a traktorhoz, hogy a nagy térfogatú függesztett munkagépek is első pótsúlyok nélkül (vagy kevés pótsúllyal) használhatók legyenek. A vegyszerbekeverő injektor, és a teljes gépkezeléshez szükséges csapok felszerelése baloldalon található. A két modell közötti legfőbb különbség, hogy a Sirius 8-as nem egy szabályozott rendszerû függesztett szántóföldi permetezőgép (az előre beállított sebességet tartani kell), míg a Sirius 10-es egy teljesen automatizált rendszer (sebességtől függetlenül juttatja ki az adott 200, 250 vagy 300 liter permetszert).

 

 


Lemken Sirius 10

 

 

A Lemken féligfüggesztett ekéinek továbbfejlesztett változatai a Diamant 11 és Diamant 12 modellek. A Diamant 11 ekék maximum 9 fejes kivitelben rendelhetőek, míg a Diamant 12 féligfüggesztett ekék akár 10 fejes kivitelben is rendelkezésre állnak felszereltségtől függően. A Diamant 11 felszerelhető súlyátterhelő rendszerrel is, a Diamant 12 pedig alapkivitelben tartalmazza a fordulássegítő automatikát. A táblavégi fordulóknál a súlyátterhelő rendszer a Diamant 12 esetében automatikusan szabályozza a nyomást a hidraulika rendszerben, így forduláskor a traktor mindig stabil marad – és csökkenthető a rendszer nyomása a stabil közúti szállítás biztosítása érdekében is.

 

 


Lemken Diamant 11

 





Ugyancsak újdonság az elektrohidraulikus keresztirányú vízszintállítás a Diamant 12 ekéken: az eke dőlésszöge a traktorkabinból állítható és rögzíthető. A fordítómû az ekét az elektrohidraulika segítségével ebben az előre beállított helyzetben tartja, így az ekefejek pontosan a kívánt mélységben dolgoznak még szántáselmunkáló henger egyidejû mûködtetése esetén is.





Bővebb információ

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: A cirok igazi alternatíva lehet

AM: A cirok igazi alternatíva lehet

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken is kedvező hozamokra képes – hangz...

A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!