Gabonapiac

Agro Napló
Májusi esõ aranyat ért! Az USDA májusi becslése szerint – mely egyben az elsõ hivatalos becslés a 2012/13-as szezonra vonatkozóan – a világ várható búzatermése 677,5 millió tonna lesz, ami 17 millió tonnával kevesebb, mint az elõzõ szezonban.


 

 

Májusi eső aranyat ért!



Nagyon halkan elmondhatjuk, hogy megérkezett a rég várt csapadék a földekre. A májusi hónap statisztikáját vizsgálva elégedettek is lehetnénk, mert 40–120 mm csapadékot kaptunk, de az elmúlt 90 napot nézve 30–90 mm lemaradásban vagyunk így is az átlagtól! A tavaly ősztől tartó csapadékszegény periódus komoly nyomokat hagyott az őszi vetésekben. Heterogének az állományok országszerte, de nagyon alacsonyak a búzák és az elővetemény hatás nem látszik a komoly őszi stressz miatt. Az aratásig optimális időjárás esetén 3,5 millió tonna búzatermésre számíthatunk. A májusi hónap közepén az új termésû gabonák tőzsdei árai a világpiacon rekord közeli szintet értek el (búza 220 euró, kukorica 215 euró).



A nemzetközi szaksajtóban az Ibériai-félszigetet érintő aszály, a Romániát és Lengyelországot sújtó fagykár emeli az árakat. Minden termés-előrejelzés szerint is 2-3 millió tonna búzával kevesebb fog teremni az EU-ban, mint tavaly. Jól kell sáfárkodnunk az export árualapunkkal, jelenleg 215 euró a búza, 205 euró a kukorica tőzsdei ára a francia MATIF-on. Térségünk a búza szempontjából felértékelődik a világpiacon: a CME 2012. június 6-tól új fekete-tengeri búzakontraktust indít, román, bulgár és ukrán tengeri kikötői paritáson. Az alapminőség nem problémás számunkra, fehérje 11,5%, nedves sikér 22%, esésszám 230.



Ez a magyar búza felértékelődését és élénk keresletnövekedést hozhat számunkra. Belpiacainkon is emelkednek az új termések árai, 55000 Ft/t fölött az augusztusi szállítású búza, 47000 Ft/t fölött a novemberi szállítású kukorica ára. A napraforgó új termés ára októberi jegyzésre 120000 Ft/t fölött van, annak ellenére, hogy a vetésterülete meghaladta a 610 000 ha-t. Az új termésû repce ára közelít a 140 000 Ft/t árszinthez, amiben segít a gyengélkedő forint is.

 

 


 

 

Az USDA májusi becslése szerint – mely egyben az első hivatalos becslés a 2012/13-as szezonra vonatkozóan – a világ várható búzatermése 677,5 millió tonna lesz, ami 17 millió tonnával kevesebb, mint az előző szezonban. A legnagyobb terméskiesés Ukrajnában (-9 millió tonna), Kazahsztánban (-7,7 millió tonna) és az EU-27-ben (-5 millió tonna) várható. A szezon érdekessége, hogy a felhasználás közel 10 millió tonnával meghaladja a termést, annak ellenére, hogy a prognózisban alacsonyabb takarmánycélú felhasználással számolnak, mint az előző szezonban. Arra számítanak, hogy több országban is a takarmányozásban a kukoricát fogják előnyben részesíteni a búzával szemben. A világ búza zárókészletei enyhe csökkenést mutatnak, de a 188 millió tonna még mindig magasnak mondható. A világ búzaforgalmában is kisebb átrendeződések várhatóak, az orosz, ukrán és kazah export csökkenni fog, míg az USA exportja a kiváló termésnek köszönhetően nőni fog. Az EU-27 exportja is visszafogottabb lesz, mint 2011/12-ben.



A kukorica esetében egy abszolút rekordterméssel számol az USDA. A világ kukoricatermését 945,7 millió tonnára becsüli, ami 65 millió tonnával haladja meg az előző év termését. A legnagyobb többlet az USA számlájára írható (+61 millió tonna). Hosszú évek után ebben a szezonban a világon megtermett kukorica mennyisége meghaladja a felhasználási igényt, a dinamikus felhasználás-növekedés ellenére is és a zárókészletek magukhoz térnek, várhatóan elérik a 155 millió tonnát. Mindez várhatóan hatással lesz az árakra is és a búza-kukorica értékarány normalizálódik.



Itthon még nincsenek hivatalos becslések, csupán annyit lehet tudni, hogy a betakarítható búza területe 1081 ezer hektár, ami 100 ezer hektárral több, mint 2011-ben. Az utolsó állapotfelmérés áprilisban készült, amely ugyan jobb volt, mint a decemberi, de még így is jóval gyengébb képet mutatott, mint a tavalyi, vagy az elmúlt 5 év átlaga. Igaz a májusi országos esőzések sokat javíthatnak a terméskilátásokon. Úgy tûnik nagy lesz a szórás az országban, és országos szinten az átlagtermés nem fogja elérni a tavalyi 4,2 tonnát hektáronként. A MARS – az EU mûholdas megfigyelésén alapuló – május 22-i termésbecslése szerint Magyarország búza átlaghozamát hektáronként 3,73 tonnára becsüli (2011: 4,21 t/ha, 5 év átlaga: 4,32 t/ha). Így a 4 millió tonna körüli búzatermés reálisnak tûnik.



A hazai felhasználásban nem számolunk növekedéssel. Az átmenő készletek jóval magasabbak lesznek, mint egy átlag évben, elérik a 600 ezer tonnát, így várhatóan még egy valamivel gyengébb termés mellett is hasonló nagyságú búzakészlettel kell gazdálkodnunk, mint az előző szezonban.





A tavaszi munkák befejeződtek. Szemes kukoricát 1,262 millió hektáron vetettek, ami rekordnak számít és pillanatnyilag még a jó termés lehetősége is benne van.





Az új szezon várhatóan nagy változásokat fog hozni a gabona- és olajosmag-ágazatban, ugyanis megjelent a 61. számú Magyar Közlönyben a 2012. évi XLIX. törvény a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról, mely július 1-jén lép hatályba.



Reményeink szerint a piac sokat fog tisztulni, a jogkövető, tisztességes piaci szereplők fellélegezhetnek és az állam is pénzéhez jut.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen neh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!