2024. április 28. vasárnap Valéria

Bábolna Takarmány Roadshow: Hogyan lesz a tejbõl profit?

Agro Napló
Alapelv: „ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez”. A roadshow keretében a Bábolna Takarmány ezúttal április 25-én Dabason a szarvasmarhatartó partnereivel találkozott, hogy rangos elõadók társaságában megbeszéljük: hogyan lesz a tejbõl profit? Roadshowinkon soha ennyi résztvevõ: 110 partnerünk jött el. Ismét megerõsítést kaptunk: folytatni érdemes ezeket az eszmecseréket. Ezt tesszük.  

Az egybegyûlteket Kádár Péter ügyvezető tájékoztatta cégünk első negyedévi teljesítményéről. Külön kitért az alapanyagpiac várható mozgásáról, a tovább dráguló árakról. Célunk változatlan: a folyamatosan korszerûsödő eljárásokra építő módszereinkkel jó minőségû takarmányok termelése. Az egyre dráguló alapanyagok miatt az ár-érték arányon folyó takarmánygyártás és -értékesítés a legnagyobb kihívásunk – hangzott el a bevezető előadásban.

 



Partnertalálkozónkon az energiahordozók közül az Omega-3 (N3) és az Omega-6 (N6) zsírsav volt a slágertéma. Ezek az egészségvédő (ún. funkcionális) élelmiszerek előállításában és a korszerû takarmányozásban egyre meghatározóbb szerepet játszanak.

 



A hatások



Omega-3: az acidózist, a nagy hozamú teheneknél gyakori zsírmáj-szindróma kialakulásának esélyét csökkenti, nő a fertilitás, az ivarzás hossza, javul a termékenyítés eredményessége, erősíti az immunrendszert és mindezek nyomában nőhet a tejtermelés.



Az Omega-6 által kiváltott kedvező energiamérleg hatására javul a takarmány tápanyag-összetétele, és – egyes vizsgálatok szerint – több, és magasabb fehérjetartalmú a tej, az ovuláció hamarabb következik be, kevesebb lesz a korai magzatelhalás.



Bár a kutatók még vitatkoznak egyik-másik előnyös hatásáról, az azonban biztos: meghatározóan fontos, különös figyelmet érdemlő energiahordozókról van szó.

 

 



Több Bábolna Takarmányban szerepelnek e zsírsavak



A B-vitamin-csoport laktációra kifejtett komplex hatásával foglalkozó előadásból kitûnt: sok még a kérdőjel. Például, hogy mennyi termelődik belőlük és hogyan szívódnak fel? Annyi azonban bizonyosnak tûnik, hogy a bendőben képződő vitamin – takarmányozással – kiegészítésre szorul. Egy megbízható amerikai vizsgálat szerint (Sacadura és munkatársai) a bendővédett B-vitaminok bevitelének egyre magasabb szerepe lesz.



A Bábolna Takarmány nagyigmándi laboratóriumában a B-vitamin-csoporttal is ígéretes eredmények születtek. A kísérleti gyártás megtörtént, kezdődhet az üzemi kipróbálás.



Amit eddig is tudtunk: a szaporodásbiológia gyakorlati sikere rengeteg apró – vagy inkább annak tûnő –, nagy szakértelmet kívánó mûveletsorból áll össze. Így csokorba szedve azonban sok információhoz jutottunk.

 


Kővágó Ignác, a Lakto Kft. tulajdonosa mutatta be a telep egyedülálló fejlesztéseit

 

 



A színvonalas előadások zárásaként a résztvevők között kisorsoltak egy szaporodás-biológiai telepfelmérő vizsgálatot, amelyet a Magyar-almási Agrár Zrt. képviseletében Domján István vehetett át. A sikeres partnertalálkozónk a Lakto Kft. dabasi szarvasmarhatelepének bemutatójával zárult.



Fehér-Wellesz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!