Az olasz malmok kedvencei

Agro Napló
A vasvári székhelyû Karintia Kft. 1995 óta aktívan vesz részt Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában.  

Több kiváló probstdorfi kalászos és szójafaj, illetve fajta kizárólagos képviselője, hiszen az ezredfordulótól az egyik legnagyobb – a több mint 40 éves múlttal rendelkező – svájci-ausztriai kereskedőház, az Agrarcommerz AG - Mauthner Csoport érdekeltségi körébe került, ami a stabil pénzügyi háttér mellett új lendületet adott a vetőmag- és a terménykereskedelmi tevékenységüknek is.



A Karintia Kft. kiváló minőségû őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, melyekkel jelen vannak az egész országban közvetlenül, illetve forgalmazóinkon keresztül. Saját fajtáikon kívül ajánlatukban szerepelnek a legjobb minőségû Magyarországon elismert repce, őszi és tavaszi árpa, kukorica, napraforgó és egyéb vetőmagok is. Földrajzi elhelyezkedésük lehetővé teszi, hogy mind vasúton, mind közúton könnyen elérjék külföldi szomszédainkat, export tevékenységünk fő iránya Ausztria, Szlovénia, Svájc, Szlovákia és Olaszország. A Karintia Kft. az egész ország területén vásárol terményeket (étkezési és takarmánybúzát, takarmánykukoricát, napraforgót, repcét, takarmányárpát stb.) belföldi partnerei (takarmánykeverők, malmok) részére is.



Fontos megemlíteni, hogy a kiemelkedő terméshozam és -minőség eléréséhez széles körû mûtrágya- és növényvédőszer-kereskedelmet is bonyolít a cég.



Szekszárdon, a Minerág Kft. által rendezett őszi kalászos fajtabemutatón beszélgettünk Asbóth Andrással, a cég vetőmag üzletág vezetőjével.

 

 




Asbóth András az új, prémium kategóriás Fulvio búza parcella előtt,

mely fajta kiérdemelte az olasz malmok kedvencei címet

 

 



Mi jellemzi a probstdorfi fajtákat?



A probstdorfi nemesítőház fajtáira jellemző, hogy mind a nagyon intenzív termesztéstechnológia alkalmazásakor, mind visszafogottabb termelési célok esetén kiemelkedő minőséget képesek produkálni. Intenzívebb körülmények közé leginkább ajánljuk a Fulvio, Peppino, Fridolin, Josef nevû fajtáinkat, míg a kevésbé intenzív körülmények között is nagyon megbízható hozamokat és minőségi paramétereket tudunk elérni a Josef, Dunai, Brutus fajtáinkkal. Az őszi kalászosok közül mindkét technológiához ajánljuk Cordula és Heike nevû őszi árpánkat, és a Polego nevû triticale fajtánkat. Auradur őszi durumfajtánk leginkább intenzív körülmények között terem kiemelkedőt.

 



Az olasz malmok kedvencei jelzéssel illetik több fajtájukat is. Melyek ezek?



A prémium kategóriás fajtaszortimentünk zászlóshajója a Fridolin nevû fajtánk. A szálkás, lazán tömött, hosszú kalászú prémium őszi búzának kitûnő a télállósága. Magas növénymagasság és jó szárszilárdság jellemzi ezt a középérésû fajtát. Termőképessége meghaladja a standardok átlagát. A beltartalmi vizsgálatok alapján kiváló ezermagtömeggel és hektolitersúllyal rendelkezik. Rozsdabetegségekkel és fuzáriummal szemben kevésbé fogékony.



Két új prémium kategóriás fajta került itt Szekszárdon bemutatásra: az egyik a kiváló termőképességû Fulvio, amely még szélsőségesen száraz években is nagyon jó eredményeket produkál. Mivel korai érésû fajta, kevésbé hajlamos a kényszerérésre, továbbá csapadékosabb időjárási körülmények közt is a korai lekerülése miatt ideális választás. A beltartalmi vizsgálatok alapján kiemelkedő ezermagtömeggel és hektolitersúllyal rendelkezik, valamint kiváló alveográfos eredmények (kimagasló fehérje- és sikéradatok) jellemzik.



Szintén kimagasló hektolitertömeggel, valamint átlag feletti esésszám-stabilitással rendelkező, magas terméshozammal bíró prémiumkategóriás fajta a Peppino. Ugyancsak kiváló alveográfos eredmények (kitûnő fehérje- és sikéradatok) jellemzik, kimagasló malomipari értékei miatt sütőipari felhasználásra kifejezetten ajánlott búzafajta.

 



Nemcsak kalászosban, hanem már szójában és repcében is rendelkezik a Karintia saját fajtákkal.



Igen, az előző évek sikeres kalászos fajtaválasztásain felbuzdulva vágtunk bele saját szója és repce vetőmagok forgalmazásába. Nagy merészségre nem feltétlen volt szükség, hiszen az 5. éve Ausztria egyik vezető szójafajtájának, a Sigalianak és a valamivel hosszabb tenyészidejû Sinaranak a magyarországi képviseletét sikerült megszereznünk. Az oltóporból és egy szabadalmaztatott növekedést serkentő anyagból álló kétkomponensû inokulátummal előre bevont GMO-mentes Sigalia vetőmagnak nemcsak a kezdeti növekedése páratlan. Termésmennyiségét tekintve éréscsoportjában az MGSZH szerint is verhetetlen. Jövő évtől pedig reményeink szerint hosszabb tenyészidejû szójafajtákkal is jelentkezünk.



Repcében 3 új probstdorfi fajtával vagyunk jelen a magyar piacon. Az ország egész területére ajánljuk a Jolly nevû fajtarepcénket, melynek jó stressztûrő képessége mellett regenerálódó képessége és télállósága is kiváló, termőképessége meghaladja a 4 t/hektárt.



Pergésre nem hajlamos, mely megkönnyíti a betakarítást. A Harry középérésû duplanullás szabad-elvirágzású fajtánkat jó adaptációs képesség és intenzív kezdeti fejlődés jellemez. Az intenzív körülményeket meghálálja, a fajtakísérletekben a standardok átlagát magtermése 5,3%-kal, míg olajtartalma 4,9%-kal múlta felül.



A Ricky középérésû duplanullás csoportba tartozó fajtánk habitusára jellemző a sok és erőteljes elágazás. A fajtakísérletekben a standardok átlagát magtermése 7,8%-kal, míg olajtartalma 6,7%-kal múlta felül. Termesztéstechnológiai tulajdonságai nagyon kedvezőek, az ország összes repcetermesztő területére ajánljuk.



A repce vetőmagjaink a legkeresettebb növényvédő szerekkel együtt, nagyon kedvező áron, csomagban is megtalálhatóak lesznek a piacon. Részletekért forduljon értékesítő kollégáinkhoz!



 

Tavaly az Agro Naplóban olvashattunk termelői véleményt arról, hogy nagyon elégedettek a Karintia Kft. terménykereskedelmi szolgáltatásával.



Hogyan tud könnyíteni a Karintia Kft. a termelők terményértékesítési nehézségein, gondolok itt elsősorban a prémium kategóriás fajtákra? – kérdeztük Bene Zoltánt, a Karintia Kft. vezetőjét.



„Prémium minőségû, Pannon régióra nemesített vetőmagot értékesíteni és az ebből megtermett terményre prémium árat fizető piacot keresni.”



Akár a filozófiánknak is tekinthetnénk ezt a mondatot. Az általunk forgalmazott PROBSTDORFI nemesítésû vetőmagok kellően ismert és közkedvelt fajtának számítanak az olasz malmok körében. Az ok, hogy a PANNON régióra nemesített fajtáink genetikájukban hordozzák a magas minőségû fehérjetartalmat is, amiről az elmúlt évek során a malmok is meggyőződtek. Több mint félszáz olasz malomnak értékesítünk, mindig megtalálva az adott fajtára a legmegfelelőbb vevőt.



Több mint 10 éve az Európa-szerte ismert és elismert Mauthner-csoport tagjaként, tőkeerős és a fizetési határidőket napra pontosan betartó vállalatként vagyunk ismertek a felénk értékesítő egyre gyarapodó számú partnereink körében. A biztonságot tovább növeli, hogy cégünk Európa legnagyobb hitelbiztosítójával biztosítja be vevői követeléseit. A Karintia Kft. saját szervezésû logisztikai hátterének segítségével szállítja el határidőre partnerei telephelyéről a felé értékesített terményt.

 

g. a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!