A Petkus kereskedelmi képviseletet nyit Törökbálinton

Agro Napló
Az 1852-ben Németországban alapított Petkus az elsõ olyan cég a világon, amely a szemes termények mechanikus tisztítását megoldotta. Az ismert vállalat mára több országban is nyitott kereskedelmi irodát, a termények kezelésében és feldolgozásban részt vevõk még jobb kiszolgálása érdekében.  

A magyarországi iroda célja, hogy a hazai, illetve a szlovák, a cseh, az osztrák és a román piacot is közelebbről lehessen kiszolgálni. A Petkus vevői tudomására kívánja hozni, hogy a cég velük közösen képzeli el a fejlesztéseket, az igényeknek leginkább megfelelő berendezéseket és technológiát képes szállítani. A magyarországi képviselet helyszínének kiválasztásakor fontos feltételként szerepelt, hogy az minél könnyebben megközelíthető legyen a magyar és a külföldi partnerei számára egyaránt. A törökbálinti képviselet Közép-Európában látja majd el a Petkus cég képviseletét, Magyarországon az értékesítés továbbra is a korábbi kereskedői hálózattal együttmûködve történik – az Agro-Békés Kft., az Alex Kft., a Megazet Kft., a Mepet Kft., és a Pen-Ta-Ker Kft. közremûködésével. A Petkus természetesen támogatja a kereskedői hálózat értékesítői munkáját, hiszen közös céljuk a minél sikeresebb piaci szereplés.



Tudják, hogy az elmúlt évek magyarországi szárító eladási bummja nem ismétlődik meg, de törekednek arra, hogy a korábbi kiváló eladásokból erényt kovácsolva, a szûkülő piacon is helytálljanak. A terményszárító üzemek a nagyarányú támogatásnak köszönhetően az elmúlt öt évben nagyrészt korszerûsítésre kerültek. Ez a fejlődés azonban nem fedte le az összes igényt, hiszen még igen sok elavult rendszerû szárítótelep üzemel az országban. Ezeket a berendezéseket elsősorban környezetvédelmi és energia-felhasználási szempontból kellene újakra cserélni. Lényeges piaci elvárás ugyanis, hogy minél kisebb energiafelhasználás mellett, a környezetet kímélve lehessen a terményeket kezelni. A hazai szárítóüzemek fejlesztésében bőven rejlik még potenciál, mert a ma mûködő telepek mintegy 30–40 százaléka szorulna korszerûsítésre. Ennek megvalósításához azonban szükség lenne még egy újabb pályázat kiírására. A jelenlegi piaci helyzet is megköveteli, hogy a cég az új kihívásokra azonnal reagáljon, törekedve a vevői igények mielőbbi kielégítésére. A Petkus számára rendkívül lényeges, hogy partnerei érezzék, minden vevő egyaránt fontos. Nemcsak a termékeiket kívánják értékesíteni, hanem hosszú távú kapcsolat építésében gondolkodnak. Véleményük szerint ugyanis a legjobb reklám az elégedett vevő, aki a szomszédainak, illetve üzleti partnereinek elégedetten mutatja be és jó szívvel ajánlja a tőlük vásárolt gépeket vagy technológiát. A cég mottója „A gazdaságos technológia”, s ez egyben arra is utal, hogy a legkisebb üzemeltetési költségekkel használhatók a gépeik, azaz „jó technika – jó áron”. A munkájukat a fejlesztés, technológia, mérnöki szolgáltatás és szerviz négyes csoportja határozza meg.



A Petkus szemestermény-szárítókról elmondható, hogy megbízható, könnyen kezelhető függőleges elrendezésû, folyamatos üzemû berendezések. A magokat kíméletes módon szárítják – az energiatakarékos, környezetbarát és könnyen kezelhető szárítók megfelelnek a mai kor követelményeinek. Alkalmazási területük széles körû: szemes termények, olajos magvak, s akár vetőmag szárítására is alkalmasak.





A Petkus-szárítóknál alapvető fontosságú az alacsony energiafelhasználás, ami nem csupán a gázmennyiség csökkenésében jelentkezik, hanem a villamosenergia-igény is kedvezőbb mértékû, mint a hasonló teljesítményû, de más kialakítású berendezéseknél. A kis energiaszükséglet a szárító mûködési elvéből fakad. A hővisszaforgatás, az ürítési rendszer, a szigetelt kazán oldal, valamint a kaszkádok kialakítása mind azt a célt szolgálja, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználás mellet, a legjobb minőséget produkálja a berendezés. A cég szárítói a legkényesebb igényeket is kielégítik, árukukoricában 6 t/h teljesítménytől 44 t/h teljesítményig 10%-os nedvesség elvonása mellett üzemeltethetők. A korábbi jó tapasztalatok igazolják, hogy a magyar gazdák megtalálták a Petkus-szárítóban a számukra ideális teljesítményû és könnyen kezelhető technikát. Ezek a szárítók több mint 15 éve szerepelnek a piacon, míg a tisztítók már a 1900-as évek elején megjelentek hazánkban. Az igazán nagy mennyiségû értékesítés a '70-es, '80-as években volt, s ezek a gépek ma is mûködnek, bizonyítva, hogy a Petkus megtalálta a magyar mezőgazdaság igényeinek megfelelő berendezéseket.





A Petkus GmbH egyébiránt nemcsak a Magyarországon jól ismert és piacvezető szárító technológiát gyártja, számos országban ugyancsak élvonalbeli a vetőmag-feldolgozás területén is. Tovább kívánják növelni Közép-Európában is jó hírnevüket ebben a szegmensben. Az üzemen belüli tisztítóik, válogatóik, osztályozóik és csávázóik maximálisan kielégítik a minőségi vásárlók igényeit. 2–25 t/h teljesítményû vetőmagüzemeket készítenek, amelyek alkalmasak az aprómag, a gabona, a kukorica vagy akár gyapot vetőmagjának kikészítésére.



A különféle anyagmozgatók, rédlerek, szállítószalagok, illetve serleges felvonók 5 t/h teljesítménytől akár 600 t/h teljesítményig használhatók. Az elkövetkező időszak egyik fontos feladata azon vetőmag-előállító üzemek felkeresése, amelyek szeretnék technológiájukat korszerûsíteni, vagy új üzemet kívánnak létrehozni. A szárító technológiák további cseréjére is szükség van, hiszen a korábbi támogatás során nem mindegyik korszerûtlen szárító kiváltására került sor. A százötvennél is több elégedett partner igazolja, hogy az, aki az elmúlt évek során a Petkus-technológiát választotta, annak beruházása jó befektetésnek bizonyult.



A Petkus kínálatában szerepelnek komplett malmok, takarmányüzemi technológiák (automatakeverő-berendezés, darálók, pelletálók), melyeket a cég leányvállalata, a nagy hagyományokkal rendelkező, wittenbergi székhelyû MMW Technologie GmbH gyárt, illetve forgalmaz.

 




 

 

Mark Scholze a PETKUS cég tulajdonos ügyvezetője – aki személyesen vett részt a törökbálinti találkozón – tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a közép-európai képviseletet Héger Gyula vezeti majd, aki két értékesítő kollégájával, Gergely Sándorral és Porkoláb Gáborral szolgálja ki teljes körûen a Petkus-gépeket és technológiát választók igényeit.

 


    

Mark Scholze                                                                 Héger Gyula

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?