A fejlõdés egyik kulcsa a magas szintû elméleti és gyakorlati agrárszakember-képzés

Agro Napló
Tizenötödik alkalommal találkozhatott idén a nagyszámú vendégsereg a gödöllõi Szent István Egyetem Szárítópusztai Tangazdaságában a hagyományos júniusi szakmai rendezvényen. Az évrõl évre mind többek érdeklõdésére számot tartó Gödöllõi Gazdanapokon – amely tavaly már a nemzetközi résztvevõk látogatta programok sorába is beírta magát – az ágazat aktuális kérdései voltak napirenden, úgy a szakmai elõadásokon, mint a szántóföldi bemutatón. Az Agro Napló, mint az esemény médiapartnere természetesen a jubileumi alkalommal is jelen volt Gödöllõn, hogy elsõ kézbõl tudósítson a nap eseményeirõl.  

A Gazdanapon a látogatóknak lehetőségük van az egyetem legkiemelkedőbb gyakorlati bemutatóján megszemlélni a legjelentősebb szántóföldi kultúrák termesztéstechnológiáját, amely a talajmûvelés, növényvédelem és tápanyag-utánpótlás elemeit is tartalmazza. A Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központban a közeljövő irányzatait ismerhetik meg a program résztvevői, amely a mai általános gyakorlatot olykor mintegy tíz évvel is megelőzi. Ezek sorában kiemelt szerepet kap az energianövény termesztéstechnológiai fejlesztése, és a zöldtrágyázás jelentőségének megismertetése a szélsőséges klimatikai feltételekhez alkalmazkodni kényszerülő gazdálkodásban. A szántóföldi bemutatókat ezúttal is fontos előadások előzték meg.





Dr. Solti László rektor felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk kivételes élelmiszertermelési adottságai valódi stratégiai kincsnek számítanak, mértékét tekintve pedig háromszor akkora populáció ellátására tehető alkalmassá, mint a hazai lakosság. Mindezen adottságokhoz pedig olyan elismert felső szintû agrárszakember-képzés társul, amely 92 éves múltra tekint vissza Magyarországon, ahol mindig az élvonalban szerepelt a Szent István Egyetem illetve jogelődjei. A rektor örömmel üdvözölte, hogy a 15. gazdanap tematikájában tetten érhető volt a kormányzati törekvés a mezőgazdasági munkahelyteremtésre és a leszakadó területek felzárkóztatására éppúgy, ahogy a biztonságos energia ellátásra.

 


Dr. Solti László

 

 





Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta az agrárszakember-képzés jelentőségét, mint az ágazat fellendítéséhez szükséges nélkülözhetetlen feltételt. Egyúttal támogatásáról biztosította az egyetem azon törekvését, miszerint a Kárpát-medence oktatási központjává kíván válni – melynek keretében cserediákokat fogadna hallgatói közé. Az előadó hangsúlyozta azt is, hogy a magyar gazdaság számára a perspektivikusan fejlődő agrárium lehet az elsődleges kiút a gazdasági válságból – ehhez azonban elengedhetetlen az ágazat szereplőinek mind magasabb szintû elméleti és gyakorlati képzése. A SZIE egyébként erőteljesen vesz részt a kormány elmaradott térségeket felzárkóztató programjában is, részt vállalva növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti, biomassza előállítási és -felhasználási tervek végrehajtásában egyaránt.





A Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Papp Károly kiemelte a mezőgazdasági munkák közfoglalkoztatási programban való jelentős szerepét, célkitûzéseit és eddigi eredményeit. A munkaterv részeként egy-két éves képzés is szolgálja a közfoglalkoztatottak további lehetőségeit, életkörülményeinek perspektivikus változását szolgáló hosszabb távú ösztönzésként. Ennek egyik jelentős iránya az energianövény-telepítés, amely az adott település közintézményeinek hőenergia ellátásához biztosítja az alapanyagot. Ráadásul éppen ezen növénykultúrák telepítése, begyûjtése illetve feldolgozása igényli a legjelentősebb kézimunkaerőt. A megújuló energia részesedést egyébként 2020-ig kell teljesítenie Magyarországnak.





Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar megválasztott dékánja neve összefonódott az általa vezetett Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központ egyik specialitásával, a fás szárú energianövények termesztésével. A tanüzemben ma már a nyersanyag-előállításon túl a biomassza felhasználásáig követhető a teljes folyamat, amelyet a termelők és a felhasználók a gazdanapok keretében megismerhetnek, felmerülő kérdéseikre pedig a legautentikusabb választ kapják.

 


Dr. Gyuricza Csaba

 

 





A közfoglalkoztatási program kidolgozásában és megvalósításában a Belügyminisztérium felkérésére részt vevő Dr. Gyuricza Csaba dékáni kinevezéséhez az Agro Napló ezúton is gratulál. A következő számunkban közöljük a vele készített interjút.

www.agronaplo.hu/szemfules/541



-keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 13. 13:29