Talajmûvelõ gépek olimpiája

Agro Napló
…versenyrõl van szó, méghozzá a legjobbak versenyérõl. Ez a rendezvény is olyan, mint egy olimpia, hiszen a legjobbak mutatják be tudásukat – azzal a különbséggel, hogy nincsenek egyértelmû gyõztesek. Itt minden résztvevõ maga dönti el, melyik eszköz szimpatikus a számára, melyiket találja a legjobbnak!  

 

Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a pusztamiskei állomáson megjelent gazdákat Dr. Gyuricza Csaba, a III. Nagy Talajmûvelő Show talajmunkagépek bemutatásáért felelős moderátor. A Szent István Egyetem újonnan kinevezett dékánja mellett közremûködött Dr. Hajdú József is, aki a mezőgépek, a korszerû kukorica és gabonavetőgépek, valamint a szántóföldi permetezők ismertetését vállalta.





A rendezvény alapkoncepciója – miszerint a gyártók széles szortimentjét üzemeltetés közben megismertetni – idén sem módosult, noha a visszatérő gazdák némi változást fedezhettek fel a felvonuló gépek sorában.

 


 

 

Tárcsás mûvelőeszközök „párbaja”



A gyakorlati bemutató a különböző kialakítású és munkaszélességû tárcsás mûvelőeszközök csoportjának szemléjével, majd munkájuk megismerésével kezdődött. Elsőként a Kverneland csoport egy aprómagvető egységgel szerelt Qualidisc T 5000 függesztett rövidtárcsáját láthatták. Az 5 m munkaszélességû eszközzel tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés, szántáselmunkálás, száraprítás-bekeverés végezhető 2–15 cm munkamélységben. A 6 mm vastag, 513 mm átmérőjû tárcsalevelek agresszív szögállásúak, így biztosított a jó talajba hatolás. Az elmunkálásról és a rögök kezeléséről az Actipack henger gondoskodik. A gép optimális mûködtetéséhez egy 200–240 LE teljesítményû erőgép szükséges.

 

Ugyancsak ebbe a teljesítmény-kategóriába tartozik a Vogel-Noot új fejlesztésû tárcsás munkaeszköze. A TerraDiscpro 600 Hydro-t a korábbi típusok tapasztalatai alapján alakították ki. A tárcsalapok erősen csipkézettek és szintén agresszív állásúak. Az itt bemutatott 6 méteres változatot ékgyûrûs hengerrel szerelték, amely a középkötött-kötött talajokon alkalmazható optimálisan.

 

Talajmûvelő Show nem létezhet Väderstad Carrier rövidtárcsa nélkül. Ahogy a svéd gyártó kínálatában megtalálható összes rövidtárcsáról, a 650-es típusjelû munkaeszközről is elmondható a sokoldalú használhatóság: tarlómûvelés, őszi vetésûek magágykészítése, hengerezés, szántáselmunkálás, lazított talajok elmunkálása. Az optimális munkavégzésben a síklapú kúpos tárcsák segítenek, száraz talajon is biztosítva a jó porhanyítást. További előnyt jelent, hogy tarlóhántás során a szármaradvány 30–35%-át a felszínen hagyja, így az védi a talajt a klímaszélsőségek ellen, de mulcsos felszín kialakításában is kiválóan használható. Az ideális munkavégzéshez nagyjából 35–40 LE/m vonóerő szükséges.

 



A tavalyi évhez hasonlóan a pusztamiskei bemutatón is szerephez jutott a Lemken Rubin 9/600 KUA félig-függesztett rövidtárcsa. A nagy aláfogási és vágási szögû csipkés tárcsalapok már 7 cm mélységtől bekeverik a szármaradványokat és átdolgozzák a talajfelszínt. A Rubin sorozat részegységeire jellemző a hosszú élettartam és a forgórészek csapágyainak gondozásmentes volta. MSW 600 ékgyûrûs hengerrel szerelt, amely 600 mm átmérőjû, 125 mm gyûrûosztással és a gyûrûk között elhelyezkedő sárkaparókkal. Kialakításának köszönhetően kiváló visszatömörítést és rögtörést végez.

 



Utolsóként mutatkozott be a rövidtárcsák közül az Amazone Catros+. Maga a sorozat nem ismeretlen a gazdák számára, ám a mostani bemutatóra a 2012-es év egyik újdonságát, az 5 m munkaszélességû változatot hozták el. A jól bevált konstrukción a gyártó nem változtatott, e típus is tartalmazza azokat az előnyöket és tulajdonságokat, mint a széria többi tagja.

 

 

Széles kínálat



A bemutatón öt szántóföldi kultivátor is bemutatta tudását. Szinte mindegyikük közös jellemzője a kombinált kialakítás. A felszín elmunkálásáról lezáró hengersor gondoskodik, illetve nagyon gyakran – kiegészítő jelleggel – tárcsasorokat is felszerelnek az eszközökre. Ilyen eszköz többek között a Kverneland CTC is. A 250–300 LE vonóerő igényû, 4 m munkaszélességû gép hidraulikusan csukható. Ezzel a szállítási szélesség összesen 2,7 m-t jelent. A három sorban csavarkötéssel elhelyezett CLC kapákat 270 mm osztással szerelik. A gumibakra épített egyengető-visszarendező csipkés tárcsasor egyenletessé teszi a kapák után a felszínt, továbbá minimális rög- és szármaradvány-aprítást végez. Az elmunkálásról szintén az Actipack henger gondoskodik. A gép munkáját elsősorban tarlóhántásra és -ápolásra, 22–25 cm-es alapmûvelésre (repce és kalászosok), valamint a szántást elhagyó technológiába ajánlja a gyártó.



A talajmûvelést négy lépésben valósítja meg a Väderstad TopDown. A Carrier-ről ismert mellső tárcsasor sekélyen megvágja a talajt, és aprítja, illetve bekeveri a szármaradványt. A három sorba – 270 mm osztással – rendezett kapák elvégzik a szükséges mélységû lazítást, valamint a nagyobb mennyiségû szármaradványt mélyebbre keverik. A kapák nyomában rögrendező tárcsasor dolgozik. A lezáró henger (gumi vagy acél) gondoskodik a megfelelő mértékû visszatömörítésről. Tarlómunkákra, magágykészítésre és forgatás nélküli alapmûvelésre használható, de alkalmas 30–35 cm mélységben a talaj átlazítására is.



A 2011-es évi bemutatóhoz hasonlóan a Vogel-Noot elhozta grubbercsaládjának legerősebb tagját, a TerraTop 400 M típust, míg az Amazone a Centaur 4001-2-t dolgoztatta meg. A Lemken jóvoltából egy Karat 9/400 KUA munkájával ismerkedhetett meg a gazdák népes tábora. A kultivátorcsalád 3–7 m munkaszélesség között érhető el. A kapákat 3 sorban helyezték el – kialakításának és az eszköz nagy önsúlyának köszönhetően a talajba húzást egyaránt kiválónak ítélik. A gyorscserélős kaparendszerrel a kapatestek szerszám nélkül egy rugós biztosítású ék segítségével cserélhetők. A kapák munkájának nyomát visszarendező tárcsasor egyengeti el, a lezárásról sárkaparókkal szerelt duplakéses henger gondoskodik.



A szántóföldi kultivátorok sorát a Väderstad Cultus névre keresztelt nagy súlyú (1300 kg/m) eszköze zárta. A gép megfelel a sekély tarlómûveléshez, magágykészítéshez és a 30–35 cm mély alapmûveléshez, de alkalmas a szántás kiváltására is. A kettős rugóval feszített kapák négy sorban, 20−22 cm-es osztásban találhatóak. A jó talajkeverésről a MixIn késszár gondoskodik: a készár és a késhegy elkülönül, így kopás esetén elegendő az utóbbi cseréje. Az eszköz vonóerő igénye méterenként 70–90 LE.



Egyedüli lazítóként jelent meg a programon a Vogel-Noot TerraDig XXS 7. A hazai tervezésû és gyártású eszköz bemutatott példánya 7 késsel szerelt, de a kínálatban szerepel 5,9, illetve 11 késes változat is. Az XXS lazítónál a keretmagasság 110 cm, ezzel akár a 70 cm munkamélység is elérhető. A speciális kialakítású késszárak miatt alkalmas a nagy mélységû munka mellett a talaj felső részének átdolgozására is. Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása állítható. A megfelelő végső talajállapotot lezáró hengerrel éri el, melyről az XXS 7 esetében egy kétsoros tüskés henger gondoskodik.



A mûvelőeszközök széles kínálatához két váltvaforgató eke is hozzájárult. A Kverneland LB-100-300-3 Packomat szántáselmunkálóval szerelt típusa mellett a Lemken Diamant 11 V 6 L 120 réselt kormánylemezzel szerelt eke is bemutatkozott. Jellemzője, hogy a fogásszélesség 30–55 cm között hidraulikusan állítható, akár menet közben is. A 120 cm-es ekefejosztásnak és a 90 cm-es gerendelymagasságnak köszönhetően jó átömlési keresztmetszettel bír. A DuraMaxx ekefejek biztosítják a jobb kopásállóságot és a gyors csereidőt. Opcionálisan packer húzókar és vontatott VarioPack szántáselmunkáló henger kapható minden típushoz.




 

 

Vetőgépek gabonára, kukoricára és napraforgóra…



A korábbi évek tapasztalata alapján elmondható, hogy a felsorakozó vetőgépek száma lényegesen megnőtt. A jelenlévő gépgyártók mindegyike felvonultatta kínálatából a kukoricára és/vagy kalászosok vetésére alkalmas gépei egy-egy típusát, amelyek közös jellemzője a jelentős területteljesítményen túl a nagy sebességgel történő kijuttatás, pontos magelhelyezés mellett.



A Väderstad továbbfejlesztette Spirit 600 Next gabonavetőgépét. A 6 méter munkaszélességû, 48 soros gép rövidtárcsával kombinált, amelynek köszönhetően jól aprítja a szármaradványokat. A vetőegységek sortávolsága 12,5 cm, a magtartály kapacitása 3900 liter. Elöl egy Crossboard egyengető tárcsasor dolgozik, amit két tárcsasor követ. A gumiabroncs hengersor előtömöríti a talajt a tárcsás vetőcsoroszlyáknak. A vetőtárcsák átmérője 380 mm, melyeknek terhelhetősége 40 és 80 kg között állítható. A gép beállítása, ellenőrzése egyszerûen megoldható egy fedélzeti kontroll egység segítségével a traktorfülkéből.



Hasonlóan a Spirit-hez, az Amazone Cirrus 6 méteres mulcsvetőgép is 12,5 cm-es sortávolsággal dolgozik. A tartálytérfogat ez esetben 3000 literes. A mag pneumatikus úton jut el a csoroszlyákig. A két mellső csipkés tárcsasor mélysége hidraulikusan állítható. A tárcsasorokat követő 800 mm átmérőjû, sávosan tömörítő gumikerekek visszatömörítik a magágyat, és ideális környezetet képeznek a csoroszlyák számára. Speciális fejlesztés az öntisztuló RoTech tárcsás csoroszlya, amellyel pontosan tartható a beállított vetésmélység. A vetőcsoroszlya után a tömörítőkerekek által képzett kis bakhátakat a ferde magtakaró pálcasor ráhúzza a magárokra – így lesz kemény annak az alja, és puha a teteje. A vetőgép 260 LE-s erőgéppel üzemeltethető.



Elsősorban a kisebb gazdaságok gabonavetőgépe lehet a Vogel-Noot MasterDrill APro 300, amely a család legújabb tagja. A 3 m munkaszélességû, 1400 liter tartálykapacitású, forgóboronával kombinált gép felhasználható a szántás nélküli vetésben is. A MasterDrill gazdag felszereltségéhez tartozik a hidraulikus hajtású ventilátor, a hátsó fellépő lépcső, a duplatárcsás vetőcsoroszlyák és a vetés utáni egyengető pálcasor, valamint a lezáró görgősor.



A Lemken kínálatából egy Saphir 7/300 mechanikus vetőgép mutatkozott be. Hasonlóan az előbb ismertetett típushoz, a Saphir is forgóboronával szerelt, és a kisebb gazdaságok részére ajánlott. Munkáját egyenletes, jól elmunkált felszín, kiváló rögaprító hatás és visszatömörítés jellemzi. A forgóboronára épített mechanikus gabonavetőgép elhelyezkedésénél fogva traktorhoz közeli súlypontot eredményez, így kisebb erőgéppel is üzemeltethető. A magtartály 800 literes, a vetőcsoroszlyák 24 sorban, 12,5 cm távolságban helyezkednek el.



A szemenkéntvető gépek sorából elsőként a Massey Ferguson 555 8106 TSB kukoricára, napraforgóra és szójára alkalmas 6 soros merevvázas eszköze mutatkozott be, amelyet egy Kverneland Accord Optima PH HD e-drive követett. A 8 soros vetőgép HD kocsijára jellemző, hogy azok nem igényelnek karbantartást, kapacitásuk egyenként 55 liter. A mûtrágya-kijuttató egység tartálya típustól függően 440–1200 liter, a mikrogranulátum tartálya 35, illetve 70 literes lehet. Az e-drive az Accord elektromos hajtás megnevezése, ahol is a vetőelemeket elektromotor hajtja meg bordásszíj által.



A Väderstad Tempo F6 típus a gyártó egyik legújabb fejlesztésû gépe, mely az idei évben már több helyszínen is megmutatta tudását. Számos előnye mellett – mint a nagy sebességû vetési sebesség (akár 18 km/h) – a pontos magelhelyezés is kiemelendő.



Az Amazone EDX 6000-2C jellegzetessége a központi magtartály, amely osztott kivitelû (400 literes vetőmag- és 1100 literes mûtrágyatartály). A 6 méteres gép tartálya alá helyezték el a magadagoló dobot. Kijuttatáskor először szívólevegő rögzíti a magokat, majd nyomólevegő lövi ki a vetőkocsikhoz azokat. Munka közben 15 km/h menetsebességgel képes haladni, kiválóan alkalmas napraforgó és cukorrépa vetésére.

 

 

Gyakorlati teszt – keretlengés-csillapítás



A talajmûvelő- és vetőgépek mellett a show történetében először a növényvédelem gépeiről is szó esett. Összességében minden gépről – Amazone UX 4200 Super, Kverneland Rau iXtrack, Lemken Albatros 9/4000, Vogel-Noot MasterSpray IN360 – elmondható a nagy tartálykapacitás és keretszélesség. A permetezés minőségét nagyban befolyásolja a keret elmozdulása, így egy akadálypálya felállításával a keretmozgások csillapítását szemléltették.

 

 

Az üzemeltetés felelőse



A rendezvényen szereplő összes géptípust kivétel nélkül az AUSTRO DIESEL által forgalmazott Massey Ferguson erőgépei üzemeltették. A kisebb LE- szükséglettel rendelkező munkagépeket az 5400-as sorozat egy-egy tagja, az 5480 és 5490-es, míg a 6400 sorozatból három modellt (MF 6485, 6475, 6499) bocsátott rendelkezésre a forgalmazó. Magyarországon első alkalommal mutatkozott be az MF 7620, amely a 6400-as sorozat alapján készült, de már egy új külsőbe öntve. Számos díjat tudhat magáénak, hiszen az Agritechnica kiállításon Arany dizájn díjat nyert el, illetve Év traktora elismerés döntőse volt. A budapesti AGROmashEXPO-n pedig az Innovációs Nagydíjat érdemelte ki. A 7600-as sorozatról elmondható − beleértve a további két típust, melyek a pusztamiskei állomáson is dolgoztak −, hogy már az SCR-rendszerrel oldja meg a károsanyag-kibocsátási normáknak való megfelelést. Ez a technológia nemcsak környezetkímélő, hanem átlagban 5−10%-kal csökkenti is a fogyasztást. Az MF 8680 után mindenképp a gyártó zászlóshajójának tekinthető az MF 8690 a maga 370 LE-s maximális teljesítményével. A Common-Rail rendszerû Sisu motort szintén SCR kipufogógáz-kezelő rendszerrel kötötték össze, amelynek köszönhetően megfelel a mai elvárásoknak. Dyna-VT sebességváltóval rendelkezik: jellemzője a fokozatmentes kapcsolás 0,03–28, illetve 50 km/h között (sebességtartomány függvényében). Ergonómiai előnyei között szerepel a csendes panorámafülke, a fülkerugózás, a SpeedSteer, valamint a napkollektor az akkumulátor-töltöttség biztosításához.

 

- an -

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?