Horsch újdonságok

Agro Napló
A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritechnica újdonságait a cég két bajorországi telephelyén, az Isar menti Landauban és Schwandorfban az AXIÁL Kft. – a Horsch gépek és berendezések magyar forgalmazója – közreműködésével.

 

Landauban az újságírók megnézhették a cég új permetezőgépek részegységeit előállító üzemét, ahol a fejlesztési folyamatok hátterét ismerhették meg a gyárlátogatás résztvevői. Schwandorfban a Horsch Maschinen egyik ügyvezetője, Cornelia Horsch ismertette a cég aktuális helyzetét a zsurnalisztákkal, akik ezt követően a cég gépeivel a gyakorlatban, a szántóföldön ismerkedhettek meg. Vagyis: láthatták működés közben a Maestro szemenkénti vetőgépszéria legújabb fejlesztéseit, a vontatott és a felfüggesztett modellt is.

HORSCH Finer LT a teljes felületet átvágó talajművelésért

A Finer LT szántóföldi kultivátor egy új termékvonal a hibrid- és az ökogazdálkodással foglalkozók számára. Fő feladata a gyomnövények, az árvakelések és a köztes növények sekély átvágása. A négygerendelyes, 3-pont függesztésű Finer LT munkaszélessége 6–12 m-es tartományt fed le. A rugós kapák húzástávolsága 15 cm, a váz magassága 550 mm. A kapamezőt egy kétgerendelyes fésűs boronatag követi. Az új konstrukció különlegessége a rugós kultivátorkapák állítható vágási szöge, amely az alacsony vontatási ellenállás és a sekély művelés szempontjából fontos, és amelynek mértéke a támasztókerekekkel szabályozható.

 

 

HORSCH MobileControl és SmartCan – Gépfunkciók egyszerű működtetése a mobiltelefonról

A jövőben a SmartCan a vevő, a gép és a gyártó közötti online kapcsolatot szolgálja. A gépnek egy SmartCan modulra van szüksége, amivel a jövőben a gép valamennyi adata kiolvashatóvá válik. Az ügyfél később WIFI-kapcsolat segítségével hozzáférhet az adatokhoz az okostelefonjával és a megfelelő MobilControl alkalmazással. Az alkalmazás elérhető a Google Android és az Apple iOS operációs rendszerrel rendelkező eszközök számára. Az alkalmazás segítségével például az ügyfél az egyszerű gépfunkciókat kezelheti, mint a leforgatás, a fúvókateszt vagy a Maestro vetőgépeknél egy sorteszt. A jövőben lehetővé válik a vezeték nélküli szoftverfrissítés is, vagy hibaüzenet esetén egy távdiagnózis a kereskedő bevonásával. A HORSCH SmartCan lehetővé teszi a telemetrikus adatok továbbítását vagy az adatcserét a Farm-Menedzsment rendszerekkel.

 

 

Az új HORSCH OptiRoll henger számos géphez

Az OptiRoll henger új a HORSCH programjában, túlnyomórészt a könnyű és nagyon könnyű, valamint közepesen kötött és iszapos talajokra. A kezdetekben az összes Terrano FM-hez, Cruiser XL-hez és a Joker 10 és 12 m-es gépekhez lesz elérhető. Az OptiRoll henger átmérője 730 mm. Ez a nagy átmérő biztosítja a magas teherbírást, különösen a könnyű talajok esetében. A profilozott felület lehetővé teszi a lazább talajok esetében is a biztonságos használatot.

A HORSCH a Partner 2000 FT-vel bemutat egy további fronttartály-megoldást

A Partner 2000 FT egy kiegészítés a továbbra is elérhető Partner 1600 FT mellett. 2.200 literes tartálytérfogattal rendelkezik és kétféle változatban kapható, ami egyedülálló a piacon, és óriási variálhatóságot kínál. Egyszer mint dupla fronttartály a vetőmag és a műtrágya számára, vagy két különböző műtrágya számára. A tartály elosztása ebben az esetben 60:40 arányú.

 

 

A tartály 75:25 arányú elosztásában a nagyobb tartályrész a vetőmag vagy a mű­trágya számára biztosít megfelelő térfogatot, a kisebb tartályrész pedig a mikrogranulátum számára. Ebben az esetben a 60:40-es arányú tartálynál található két szériaadagoló helyett egy széria- és egy mikrogranulátum-adagoló van beépítve. A Partner 2000 FT-hez opció a gumi tömörítő keréksor a passzív kormányzáshoz, továbbá kiegészítő súlyok és munkalámpa is elérhető a géphez.

A HORSCH bemutatja az új TurboDisc csoroszlyát és a Pronto DC vetőgép új jellemzőit

Az új TurboDisc 3 dupla tárcsás csoroszlya a legkülönfélébb kihívások és talajok esetén is tökéletes vetőmag-kijuttatást tesz lehetővé. A precizitás és a hosszú élettartam mellett az egyik legjelentősebb optimalizáció a belső sárkaparót érintette, továbbá az üzembiztonság még extrém körülmények között is nagyobb lett. Minden, 2019. október 1. után gyártott TurboDisc csoroszlyával felszerelt gép az új generációjú egységet kapja meg – az Express és a Focus modellek is.

Az új HORSCH PowerDisc paralelogramma felfüggesztésű csoroszlya tökéletes nehéz körülményekhez, még durva magágynál is biztos vetőmag-kijuttatást biztosít. A dupla tárcsás csoroszlyának, a nagy méretű csapágynak és a kialakításának köszönhetően nagy stabilitás és hosszú élettartam jellemzi.

 

 

Mostantól elérhető a SectionControl elosztótorony RowControl soronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy az Express család. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így magas állománysűrűség érhető el. A HORSCH RowControl elosztótorony a kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép keresztirányú súlyelosztását befolyásolná.

Az I-Managerrel a HORSCH egy új ISOBUS-kezelési koncepciót vezet be szoftver és hardver oldalról immár a vetéstechnika területére is. Az új és innovatív funkciók megkönnyítik a beállítást, a kezelést és a gépek ellenőrzését. A fejlesztés célja, hogy a jövőben egy teljesen diagnosztizálható rendszert vezethessenek be a vetéstechnika minden területére.

A HORSCH bemutatja az új Cultro TC-t

A Cultro TC egy könnyen vontatható dupla késes henger, amely 3 és 12 méteres munkaszélességben érhető el, és rendkívül széles körben használható egyéb gépekkel kombinációban is. A kések kitűnően aprítják a repce- vagy silókukorica-szárakat és a köztes növényeket. A Cultro TC magas fordulatszámú és fordulatonkénti magas vágásszámú kompakt hengere a szerves anyagok intenzív aprítását biztosítja. A hengeren keresztirányban elrendezve és elosztva 6 kés található, ennek eredménye az úgynevezett keresztvágás, ami maximális aprítást tesz lehetővé.

 

 

A 3 m munkaszélességű Cultro 3 TC hárompont-függesztéssel kapcsolható az erőgéphez. Választható frontfüggesztéses, henger nélküli változat, amely például a Joker CT-vel kombinálható. További opció a hátsó függesztéses változat tömörítőhengerrel, ebben az esetben a teljes tömörítőhenger-kínálat rendelkezésre áll a Joker CT-hez.

A vontatott Cultro 12 TC 12 m munkaszélességben kapható. Az új keretfelépítés a gép teljes súlyát a hengerre viszi át. Az egyes hengerszegmensek 3 m-es szakaszokban külön-külön vannak rögzítve. Ez még a nagy munkaszélességnél is optimális talajkövetést eredményez. Minden szegmens egyedileg rendelkezik túlterhelés elleni védelemmel, így egymástól függetlenül tudnak kitérni függőleges irányban. A gép felszerelhető tömörítőhengerrel vagy nehéz boronával, utóbbi akkor hasznos, ha sok a szerves anyag a talaj felszínén. A Cultro kései elé felszerelhető simító a magágykészítést is lehetővé teszi. A gép nagy teljesítménye az akár 20 km/órás munkasebességnek köszönhető, egyidejűleg alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. A Cultro 12 TC akár 200 LE-s traktorral is használható.

A HORSCH új opciókat mutat be a legnagyobb darabszámban értékesített Focus StripTill vetőgéphez

A sikeres Focus StripTill technológiához a HORSCH az Agritechnica kiállításon mutatja be új fejlesztéseit, amelyek még univerzálisabbá teszik a gépeket.

A vetőcsoroszlyáknál továbbra is választható az elismert TurboDisc dupla tárcsás vetőcsoroszlya vagy az új TurboEdge kapás csoroszlya. Utóbbi előnyei leginkább a 25 centiméternél nagyobb sortávolságú növények esetén (például a repce vagy bab) mutatkoznak meg. Leginkább nehéz talajoknál vagy a felületen levő nagy mennyiségű szármaradványnál biztosítja a vetőkapa a vetőmag megfelelő beágyazódását.

A TurboDisc tárcsás csoroszlya a Focus-hoz továbbra is jó választás, leginkább a maximális pontosságú vetőmag-kijuttatás terén.

 

 

A MiniDrill 400 literes tartálytérfogattal a jövőben a Focus-hoz is elérhető lesz. Repcevetéskor a MiniDrill a repce vetőmagot tudja adagolni, és a két fő tartályt a mű­trágya-kijuttatásra lehet használni. Ez a G & F
(Grain & Fertiliser – azaz vetőmag és mű­trágya) például a vetőmag-kijuttatás során a Focus felületteljesítményét 40%-kal növeli meg.

Ha a MiniDrillt PPF (PPF – pontos mű­trágya-lehelyezés) rendszerrel használjuk, a vetőmag-kijuttató nyílások a vetősín területén helyezkednek el, és pl. alá- vagy köztesvetés vetőmagjainak, vagy csigaölő kijuttatására szolgálnak.

Az egyengető tárcsák helyett a henger előtt egy új rögtörő gondoskodik közepes és nehéz talajoknál az apró rögös földről a vetés vonalában.

A HORSCH bemutatja az új Leeb 6300 PT és 8300 PT önjáró permetezőket

Az új HORSCH Leeb PT önjáró permetezők leginkább szembetűnő újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem precíz kijuttatás mellett. A rugalmasság a tartályméretek és -anyagok sokféleségében, a meghajtásban és a hasmagasságnál is megmutatkozik. A vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli.

Az új HORSCH Leeb permetezőnél maradt az egyedülálló, díjnyertes BoomControl, de most 42 méteres szórókeret-szélességben is, akár 42 szakasszal.

 

 

Teljesen új fejlesztés a ComfordDrive futómű központi kerettel és a kerekek hidro­pneumatikusan csillapított, egyedei felfüggesztésével, valamint aktív szintszabályzással. Ez közúton, a szántóföldön vagy akár lejtőn történő munkavégzésnél is kitűnő menetkényelmet jelent.

Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották. A fülkét teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett. A PT minden funkciójának egyszerű, biztos és kényelmes kezeléséért az új fejlesztésű ErgoArm kartámasz felel. A tágas fülke megfelel a 4-es kategória maximális felhasználóvédelmi előírásainak. Az új, 310 LE-s, környezetbarát motor megfelel az V-ös fokozatú kipufogógáz-kezelési normáknak.

 

 

6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartály között lehet választani. Mindkét változat kényelmesen, a fülkéből kezelhető, CCS Pro folyamatos belső tisztítással és automatikus öblítési funkcióval érhető el.

A nagy teljesítményről a percenként 1000 literes töltési teljesítményű, rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik.

A HORSCH megújította a Maestro családot a CV és RV termékvonallal

Az új Maestro CV legfontosabb műszaki jellemzője, hogy vagy egyetlen központi tartály használható a vetőmaghoz és mű­trágyához, vagy egy nagy műtrágyatartály és különálló vetőmagtartályok. A vetőegység rögzítése rugalmas a sorok számának és távolságának változtatása érdekében.

 

 

A gép teljesen új, könnyen beállítható és a szokásos nagy pontossággal működő AirVac adagolóval kerül forgalomba. A teljesen új fejlesztésű vákuumos adagoló automatikus lesodróval dolgozik, így leegyszerűsödik a beállítás, és lehetővé teszi, hogy a jövőben a standard szemenként vetendő magok (kukorica, cukorrépa, napraforgó, szója és repce) spektrumát bővítsük. A jövőben további növénykultúrák, például különböző bab- és borsófajták adagolása is lehetséges lesz. A meghajtás továbbra is elektronikus annak érdekében, hogy a SectionControl, a VariableRate vagy az egysoros vetés a megszokott módon használható legyen.

A vetőegységet a főkeretre U-profillal rögzítették, így a sorok száma gyorsan és egyszerűen átszerelhető 8-ról 12-re.
A Maestro-nál a műtrágya külön, egytárcsás műtrágyacsoroszlyával kerül a földbe, ami többek között nehéz, kötött talajon is megmutatja erősségét.

A Maestro RV-hez az „egy sorhoz egy vetőmagtartály” bevált elvét vették át. A műtrágya egy első tartályból (mint például a HORSCH Partner 2000 FT) kerül a csoroszlyákhoz, ami egyben a legnagyobb különbség a Maestro CV-hez képest. Ennél is a szokott módon, soronként egy vetőmagtartály áll rendelkezésre, de itt (mint ahogy az a Maestro SW-ből ismert) egy központi tartály van a műtrágyához és a vetőmaghoz (MTS – Main Tank Supply). A nagy központi tartály 3000 liter műtrágya és 800 liter vetőmag befogadására alkalmas. Ha a központi tartályt csak műtrágyához használjuk, a térfogata 3000 liter, és a vetőmag soronként 70 liter. A Maestro 9-soros változatban is elérhető.

 

 

A HORSCH bemutatja az első Cura ST gyomfésűt

A HORSCH Cura ST gyomfésűjét nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piactársai közül. A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban 6–15 méteres munkaszélességekben kerül a piacra, elsősorban hibrid- és biogazdálkodással foglalkozók számára.

A 6-gerendelyes felépítés 2,8 centiméteres fogtávolságot tesz lehetővé. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható. Minden fog 500-tól 5000 grammig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedi rögzítésű, és az oldalirányú nyomás ellen hatékonyan védett.

A HORSCH Cura ST fogainak nagy terhelési tartománya kímélő és nagyon agresszív munkát is lehetővé tesz a fogak beállításától függően.

 

 

HORSCH sorközművelő kultivátor sok innovációval: Transformer VF

A Transformer VF a HORSCH új sorközművelő kultivátorcsaládjának képezi az alapját. A HORSCH Transformer VF a paralelogramma felfüggesztésű munkaeszközök széles választékával rendelkezik. A Transformer VF (VF – változtatható keret) 6–12 méter munkaszélességben rendelhető. Igazi különlegessége a teljesen integrált, oldalra tolható keret. Mivel a gép teljesen kompatibilis az ISOBUS szabványokhoz, így sokféle kamerarendszerrel kombinálható.

 

 

A 6 és 8 méter széles gépek 3-tagban, a 9–12 méter munkaszélességű változatok 5-tagban csukhatók, így 3 m a szállítási szélességük 4 m szállítási magasság mellett. A keret alatti 660 mm-es szabad tér a késői vetésű soros növénykultúrákban (kukorica, cukorrépa) végzett munkáknál előnyös.

Az alkalmazott belső U-profilnak köszönhetően szabadon változtatható a munkaeszközök elrendezése a kereten.
A Transformer VF a 25–90 centiméteres sortávolság-tartományt fedi le. A munkamélység nagyon egyszerűen, szerszám nélkül állítható. A munkaeszköz-tartó kialakításakor széles és stabil paralelogramma-formát alkalmaztak, ami hosszú élettartamot és megfelelő munkavégzést biztosít nehéz és köves talajokon is. Opcióként a hátsó munkaeszközökhöz takarólemezek is elérhetők, így a korai állapotú növénykultúrák is biztonsággal kultivátorozhatók.

 

-an- képgaléria: www.horsch.com/presse

Az Agritechnicán megtekinthető további újdonságok:

A Joker RT rövidtárcsa új generációja

 

HORSCH Leeb 12 TD: Tandem permetezőgép 12.000 literes tartálykapacitással

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Egyre enyhébb a tél. Az idén a repcében már január első napjaiban kellett a rovarokkal szemben védekezni, és már az ősszel is 2-3 alkalommal. A növény...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!