Munkában a Väderstad gépek

Agro Napló
Közös szervezésben immáron nyolcadik, míg az Agro.bio Kft. csatlakozásával ötödik alkalommal rendezte meg a Vaderstad Kft. és az Austro Diesel az országos nyári gépbemutató sorozatukat. Az országjáró körút összesen öt helyszínt érintett, köztük Szigetvárt, ahol az Agro Napló munkatársa is képviseltette magát.  


 

 

Mint ahogyan az a bemutató előtti rövid tájékoztató alkalmával kiderült, a hazai képviseletet ellátó Vaderstad Kft. részvételének egyértelmû célja, hogy munka közben mutassa be az általa gyártott és forgalmazott szakszerû tarlógondozás gépeit, a forgatás nélküli talajmûvelési technológiák alapgépeinek számító szántóföldi kultivátorokat, valamint a szántáselmunkálás és magágykészítés eszközeit, de nem hagyták szó nélkül a kombinált talajmûvelő-vetőgépeket és a 2012-es év legnagyobb újdonságait sem.



Utóbbiak esetében az érdeklődők megismerkedhettek egy Carrier X 525 típusú (5,2 m széles) rövidtárcsa munkájával. A 4,2 és 6,2 méter munkaszélességben is elérhető függesztett kialakítású eszköz a hagyományos Carrier tárcsa nyomán a gyors tarlómunkára, illetve szántott talajok elmunkálására kínál megoldást. Kezelhetőségét és szállítását könnyûnek ítéli meg a forgalmazó, ideális választás lehet azon gazdálkodók számára, akiknek földterületei egymáshoz képest szórtan helyezkednek el. Munkaminőségét tekintve a Carrier X kiválóan átmûveli a teljes talajszelvényt az adott munkaszélességben. Az X-elrendezésnek köszönhetően csökkennek az oldalirányú erőhatások és egy stabilan futó munkaeszközt biztosít. Az elmunkálást egy a síklapú tárcsasornál szélesebb acél- (kötött talajra) vagy bordáshenger (lazább szerkezetû talajra) biztosítja, ami átfedést képez a korábban megmûvelt sávra. Eredményeképp jó munkaminőség érhető el.



A precíziós vetésben is képes volt maradandót alkotni a svéd gyártó. Még az év elején mutatkozott be a nagyérdemûnek a Väderstad Tempo szemenkénti vetőgép, igaz akkor még a konstrukció „csodájának” megismerésére csak szóban volt lehetőség. A szigetvári bemutatón egy 6 vetőkocsiból álló gép mutatta meg tudását. Univerzálisan elmondható a Tempo sorozatról, hogy ereje a nagy sebességû – akár 15−18 km/h − munka mellett a pontos magelhelyezésben rejlik. Az adagoló nagy sebességnél is rendkívül pontos. A Tempo az ún. Power shoot nyomott levegős technológiát használja. Az ejtőcsöves kijuttatáshoz képest a mag nem ütközik a magvezető csőnek, illetve az ütközéseket kiküszöbölve nem gurul el a magárokban. Külön elektromos motor hajt meg valamennyi vetőelemet, de a mûtrágya, illetve mikrogranulátum-kijuttató egységeket is külön-külön motorok hajtják. A magtartályok egyenként 70 literesek, a mûtrágyatartály 1200 liter, míg a mikrogranulátum tartályt egységenként 17 literrel tudjuk feltölteni. Az adagoló pontosságát szenzor méri, ami a vetőegység alatt található. Az adatok a vezérlő monitorról (Control-Station) olvashatók le, ahol rákereshetünk a kihagyásra, a kettősvetésre, a hektáronkénti magszámra, a magok közötti távolságra, vagy akár a variációs együtthatóra. A Tempo kardánhajtású, ami lehetővé teszi, hogy alacsonyabb felszereltségû traktor is képes legyen a vetőgép üzemeltetésére. Egy generátor van a ventilátorra építve, ami az elektromos hajtáshoz saját áramellátást biztosít.



Jelenleg Magyarországon még kevés Tempo dolgozik, ám az előzetes információk szerint a sorozatgyártás már idén októberben elindul.

 



-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!