MAXIMUS® repcehibridek, optimális zöldtömeg, maximális termés

Agro Napló
MAXIMUS® repcehibridekkel biztosítható a maximális teljesítmény minden hektáron. A szár rövidülése mellett ezek a hibridek extra magas hozamra képesek. Az alacsony növénymagasságnak köszönhetõen kisebb a megdõlés veszélye, és a termés tekintetében mennyiségi és minõségi elõnyt jelent a termelõ számára. A betakarítás optimális idõpontjának meghatározása is egyszerûbb féltörpe hibridek estében, mivel a becõk egyszerre érnek. A MAXIMUS® repcék könnyebben és gyorsabban arathatók, mint a hagyományos repcehibridek, kevesebb biomasszát kell a kombájnnak feldolgoznia, és ez jelentõs üzemanyag megtakarítást jelent.  

A Pioneer repce nemesítői a MAXIMUS® hibridekkel megtalálták azokat a repcehibrideket, amelyek esetében az optimális zöldnövény felület biztosítja a maximális termés elérését, és a gazdaságosabb betakaríthatóságot.

 


 

 

MAXIMUS® repcehibridek a hagyományos 160-180 cm-es fajtákhoz képest alacsonyabbak, csupán 125-130 cm magasak. A növények rendkívül alacsonyan, már a gyökérnyak felett megkezdik az elágazásokat, miközben a becők az oldalsó hajtásokon is kiegyenlítettek. Ezek az oldalsó elágazások is ugyanolyan magasra nőnek, mint a főszár. A MAXIMUS® hibridek a termés 85%-át az oldalhajtásokon hozzák, míg a főszár a termés 15%-át adja.



Az átlagos 125-130 cm növénymagasság többé-kevésbé állandó, függetlenül a termesztés technikától és a termőhelyi adottságoktól. Az alacsonyabb növénymagasság növeli a megdőléssel szembeni ellenállást, ez is az alacsonyabb növénymagasságnak köszönhető. A megdőlés ugyanis csökkenti az asszimilációs felületet, az asszimiláció intenzitását, továbbá a szemek kipergése következtében csökkenti a terméshozamot és a minőséget. A megdőlt állomány gombabetegségekre is fogékonyabb, betakarítása is jóval nehezebb, több költséget igényel. A MAXIMUS® hibridek egyik legfontosabb tulajdonsága a megdőléssel szembeni ellenállóság.

 


 

 





A MAXIMUS® repcehibridek egységesen alacsonyan elhelyezkedő becői gyorsabban érnek, így a betakarítás időpontjának meghatározása sokkal pontosabb, ez segít az aratás megkezdésének optimalizálásában és egyben minőségének javításában. A repce alsó részén alakul ki a termés jelentős része, ezért a hagyományos hibridek estében állandó problémát jelent, hogy a felső becők már felnyílnak, az alsószinten elhelyezkedők még zöldek. Ezért nehéz a betakarítás helyes időpontját meghatározni. A MAXIMUS® hibridek esetében a becők egyenletesen érnek, és gyakran még a deszikkálás is megtakarítható.

 


 

 





Az optimális növénymagasságnak köszönhetően a betakarítás könnyebb a MAXIMUS® hibridekkel. Minél alacsonyabb a levágott repceállomány, annál kevesebb biomasszát kell feldolgozni, annál egyenletesebben zajlik a cséplés.

 


 

 



A betakarító gépek vágási sebessége lényegesen gyorsabb a féltörpe hibrideknél, így nő a kombájnok teljesítménye, és 15-20%-os üzemanyag megtakarítás érhető el.





Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarország

 





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?