2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A minõségi silókukorica szilázs emészthetõségének javítása Pioneer 11CFT oltóanyaggal

Agro Napló

Mindannyiunk által tudott, hogy:

- a betakarítandó terület mérete,

- az azon többnyire rövid idő alatt jelentkező nagy termés,

- a betakarításhoz rendelkezésre álló gépkapacitás és annak minősége,

- a túlméretezett silódepók,

- az időjárási kockázat

mind-mind olyan technológiai elem melyeket összhangba kell hozni és ez nem minden esetben sikerül.


 

 

Az itt említett technológiai elemek alapvető és gyors megváltoztatására legtöbbször nem áll módunkban. Van azonban egy beavatkozási pont, az erjedésbiológia ahol a folyamatot pozitív irányba tudjuk el indítani.

 

Minden szilászkészítés egy természetes konzerválás. A konzerválószer a tejsav, amelyet tejsavbaktériumok állítanak elő a szilázs alapanyag szénhidrátjából. A természet szigorú törvényei szerint még a kukoricaszilázs készítése során is mindhárom tényező minimumban lehet.

Jó esetben a szilázs-készítés számára minden rendelkezésre áll ellenben az optimális “induló” tejsavtermelő baktérium telepformáló egység (CFU) száma természetes körülmények között mindenképpen minimumban marad. A silókukoricán található természetes mikroorganizmus-tömegnek csak 1%-a tejsavtermelő baktérium és ennek csupán 8%-a a tejsavas erjedésben generális szerepet játszó Lactobacillus plantarum. Ahhoz hogy egy szilázs jól erjedjen legalább 100.000 élő, növényfajspecifikus tejsavtermelő baktérium telepformáló egységre (CFU) van szükség 1 gramm silózandó takarmányon. Természetes körülmények között ennek csupán 1-10%-a áll rendelkezésre.

Az optimális erjedéshez szükséges mikroszervezetet csak oltóanyagokkal lehetséges biztosítani. Az optimális tejsavbaktérium számának biztosítása elvén alapuló erjesztett takarmány beoltását nevezzük az erjedési folyamat biológiai szabályozásának.

 

 


 

 

A PIONEER növényfaj specifikus oltóanyagok alkalmazásával biztosított a megfelelő baktérium és annak koncentrációja.

 

 


 

 

11CFT „Enzimes” kukorica szilázs oltóanyag


A 11CFT Lactobacillus casei és Lactobacillus buchneri tejsavtermelő baktériumok szelektált törzseit tartalmazza melyek használatával optimalizálható az erjedési folyamat a kukorica silózása/erjesztése során.

Lactobacillus buchneri tejsavtermelő baktérium illózsírsavak széles spektrumát termeli, melyek lényegesen csökkentik a szilázs fermentációja során a káros élesztő és penész fajok elszaporodását melyek a szilázs romlását előidézik. A szilázs romlását előidéző organizmusok szignifikáns csökkenése növeli az aerobic stabilitást, vagyis csökken a szilázs megbontás utáni melegedése és csökkennek az aerobic veszteségek a megbontás után.

A CFT-ben található specifikus Lactobacillus buchneri törzsek Esterase enzimet is termelnek, amely lekapcsolja a rost poliszaharidjait (Cellulóz, Hemicellulóz) a lignin tartóvázról így a bendőbaktériumok gyorsabban megemésztik azokat.

Alkalmazása:

Kukorica szilázsokhoz 28% - 42% szárazanyag tartalommal besilózva.

Előnyei:

- A 11CFT eredményesen növeli az állatok teljesítményét.


 

 

- A 11CFT eredményesen növeli az állatok teljesítményét.

 

 


 

 

- A 11CFT csökkenti az utóerjedést (csökkenti a veszteségeket) eredményesebben, mint a 11C33 Kombi és a 1132.

 


 

 

dr. Knódel János

Termékmenedzser

Kelet-Európa


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!