A siker záloga: GENERÁCIÓVÁLTÁS a magyar mezõgazdaságban!

Agro Napló
Hagyományteremtõ rendezvénysorozatot indított novemberben a Bige Holding Csoport – Magyarország legnagyobb mûtrágyaipari vállalata, a Nitrogénmûvek Zrt. tulajdonosa. A Genezis 2.0 generációváltás a magyar mezõgazdaságban címû kétnapos konferenciára az ország egész területérõl érkeztek a családi gazdaságok fiataljai.  


Elegáns, egyúttal barátságos környezetben, a patinás fővárosi Gerbeaud Házban várta az ifjak negyvenfős csoportját – túlnyomó részben az agrár-felsőoktatásban résztvevőket – a program, amelynek legfőbb célja volt, hogy lehetőséget biztosítson az érdekes, gazdasági tárgykörû előadássorozaton keresztül az új ismeretekre, illetve kapcsolatok kialakítására.

A tematikus előadások az egyetemi tananyagon túl új és újszerû, elsősorban vállalatirányítási és gazdasági ismereteket tartalmaztak. A ma és a jövő mezőgazdasági szakembereinek a szakmaiságon felül új készségekkel és gyakorlati ismeretekkel is rendelkezniük kell a gazdaság számos területén annak érdekében, hogy versenyképességüket megőrizzék, illetve fejlesszék. A sokrétû tudásra nem csak a saját gazdaságban lehet szükség, de a mindennapi élet során is hasznosnak bizonyulhat.

Bige Zoltán, a családi tulajdonban lévő cégcsoport résztulajdonosa, a második generáció legidősebb képviselője, mint a rendezvény főszervezője így szólt az ifjú hallgatósághoz: „…hiszen ugyanazok a törekvéseink és ugyanazon kihívások előtt állunk: egyszer sikeresen átvenni és irányítani a családi gazdaságot.” A két konferencianap rendezvényei tehát elsősorban a meglévő szakmai tudáson felüli területeket célozták meg a vezetés, menedzsment, stratégiaalkotás, kockázatkezelés, piaci lehetőségek és innováció témakörökben.

Az előadások sorában a Genezis 2.0 program bemutatásán, és az ifjú tulajdonos generációváltási tapasztalatain túl ismert szakembereket hallgathattak meg a vendégek. Dr. Weisz Miklós, az Agrya társelnöke a mezőgazdasági generációváltás hazai és külföldi tapasztalatairól beszélt, Dr. Mika János, az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi tanára, éghajlatkutató a klímaváltozásra való felkészülésről szólt. Szántó András, az Equilor lakossági üzletág vezetője a kockázatfedezeti ügyleteket ismertette, Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke pedig a MAK megújulásáról szóló információkkal szolgált. Érdekes témát választott előadásához Máthé Attila, az Afrikai-Magyar Egyesület képviselője, aki az afrikai és magyar kapcsolatokról, illetve a fekete kontinensen való cégalapításról szólt, míg Pozvai Zsolt, Develor, Chief Executive Officer a változás-menedzselés tréningbe avatta be hallgatóságát.

A teljes program sok témát felsorakoztató előadásaiból jutott bőven a második rendezvénynapra is – Vadász Iván, az AD-KÖ adószakértője az adózás optimalizálását mutatta be a fiataloknak, Varga Szabolcs, a Gutmann International Private Banking FBN-H titkára pedig a családi vállalkozásban megvalósítható vagyontervezést vázolta fel. Dr. Antoni Alfonz, a European Logistics Association (ELA) alelnöke Globális Logisztikai Trendek címmel tartotta meg előadását, Dr. Jelen Tibor, a Corvinus Egyetem egyetemi docense a vállalati életciklus modellt mutatta be. Hasznos útravalóval szolgált záróelőadásában Dr. Nógrádi György, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, aki a konfliktushelyzetekről beszélt, mint azokról a megfelelő megoldást igénylő szituációkról, amelyekre figyelni kell. A színvonalas összejövetelt csapatépítő programok tették teljessé.

A kiváló sikerû hagyományteremtő rendezvényre méltó zárásként a Magyar Tudományos Akadémia éttermébe szervezett gálavacsora tette fel a koronát. Az elegáns miliőben megrendezett vacsora megnyitóján a Bige Holding csoport és a Nitrogénmûvek Zrt. tulajdonosai, Bige László elnök-vezérigazgató és Bige Zoltán általános igazgatók köszöntötték a vendégeket – hangsúlyozva azokat a pozitív visszajelzéseket, amelyek megalapozták a program jövőjét. Ezek a hasznos és építő információk igazolták a felkarolt téma aktualitását, egyúttal lendületet adtak a szándéknak, miszerint 2013-ban folytatódik a rendezvénysorozat. Mindemellett a cég vezetői folyamatos támogatást kívánnak nyújtani a sikeres családi vállalkozások fejlődéséhez.

 

 


Bige László

 

 

Az igényesen megszervezett kétnapos konferencia kiválasztott helyszíne, a Gerbeaud egyébiránt Európa legpatinásabb üzleteinek egyike, amelynek hagyományait méltóképpen őrzik mind a mai napig. A rendezvény résztvevői a Zenit Budapest Palace Hotelben szálltak meg, amelyet a szervezők kifejezetten a vendégeikhez igazítottan választottak, akik a modern, fiatalos, második generációs családi szállodalánc épületében tölthették az éjszakát. A helyszínválasztás híven tükrözte a rendezvény fő témáját: összhangba kell hozni a modern és tradicionális környezetet.

A nagy sikerû program moderátoraiként a „Millásreggeli” címû gazdasági témájú rádiómûsorból ismert Kántor Endre és Mihálovits András szerepeltek, akik közérthető és szórakoztató módon adaptálták a vállalkozói készségek fejlesztésére irányuló előadásokat.

A www.genezispartner.hu oldalon a konferenciával kapcsolatos információkon túl képeket is találhatnak olvasóink a Genezis 2.0 menü alatt.

 

-keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?