RAGT TERMELŐI VERSENY 2013- HŰTŐLÁDA ÉS AMI BELE VALÓ

Agro Napló
Az RAGT által meghirdetett termelői versenyre összesen 62 gazdaság nevezett, így ebben az évben az összes vetésterület több mint 900 ha volt. A hibridenként kihirdetett 1. helyezettek egy-egy fagyasztószekrényt kaptak ajándékba, melyet az RAGT Vetőmag Kft. megtöltve adott át december 6-án Kerekegyházán, egy igazán jó hangulatban telt disznóvágás keretében. A töltelék pedig nem volt más, mint az ez alkalomból levágott 3 db hízósertés. A második helyezést elért sikeres termelők egy-egy kétszemélyes wellness hétvégével lettek gazdagabbak.

Az RAGT Vetőmag Kft. termelői versenyére idén három különböző termékkel is lehetett nevezni. Az ország északi régióiba 2013 márciusában állami elismerést nyert Exxclam-mal, a déli régiókban a Cadixxio nevű szintén új hibriddel indulhattak a vállalkozó kedvű és kihívásokra kész kukoricatermesztők. Idén elsőként a napraforgó termesztői is nevezhettek a Mooglli HOCL napraforgóhibriddel.


Az EXXCLAM verseny első helyezettje

A Répcevölgye 2011 Kft. 2000 ha területen gazdálkodik Vas megyében, Chernelházadomonyán. Őszi búza, repce, kukorica és napraforgó a fő termesztett növények. Kukoricából, repcéből és napraforgóból használnak RAGT hibrideket. A kukorica vetésterület negyedét RAGT hibrid adja. A Kft. már tapasztalt versenyzőnek számít, a kiváló agrotechnikának köszönhetően a korábbi években egy első és két második helyezést is elhódítottak. Az Exxclam most került először kipróbálásra a gazdaságban, és az azonos éréscsoportú hibridek között a környék legjobb kukoricája lett a 9,1 t/ha teljesítménnyel (termés 15%-on).


A CADIXXIO verseny győztese

Korsós Attila (fotó) 280 hektár területen gazdálkodik Baja körüli földterületeken. A vállalkozás most ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. Kukoricát és napraforgót 50-50 hektáron termeszt, a fennmaradó területen gabonaféléket és mákot állít elő. Attila két évvel ezelőtt próbálta ki először az RAGT genetikát, majd a következő évtől a teljes kukorica területre RAGT hibridek kerültek elvetésre. Ő első alkalommal nevezett a termelői versenybe, és nem csalódott az új hibridben. A bruttó termés 12,27 t/ha. A víztartalom átlag 20,8%, így a víztartalommal korrigált nettó termés 11,43 t/ha. A Cadixxio vízleadását dicsérendő, hogy a hosszú tenyészidejű kukoricát úgy tudta betakarítani, hogy még az őszi búzát is el tudta vetni utána.


A MOOGLLI verseny győztese

Az Agrária Zrt. 1500 hektáron gazdálkodik Szentgáloskéren, a Kapos-völgyében. Emellett 150 ha területet integrációban művel. A részvénytársaság két ágazatból, szántóföldi növénytermesztésből, állattenyésztésből, ezen belül egy 400 férőhelyes tejelő tehenészetből áll. Emellett még szolgáltatást (bérszárítással, terménytisztítással és -tárolással) is végez. Fő növényei a kukorica, gabonafélék és ipari növények, melyből mennyiségben kiemelkedő a napraforgó termesztés. Az RAGT hibridek a tavalyi jó demóeredmények alapján először kerültek be a fajtaszortimentbe. A Mooglli HOCL 4,06 t/ha (termés 8%-on) eredménynek is köszönhető, hogy a termelő az RAGT hibridek vetésterületének további növelését tervezi.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!