2024. április 29. hétfő Péter

Magas hozam, szárazságtûrés és termésbiztonság a kukoricatermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Agro Napló
A 2012-es év rendkívül aszályos idõjárása súlyos károkat okozott a kukoricatermesztõk jelentõs része számára. Hazánkban 111 éve nem volt ilyen aszály: a csapadék az ország jelentõs részén a sokéves átlag felét sem érte el.  

A rendkívüli aszályban nem csak a vízhiány, hanem a hőstressz is érvényesült: a magas léghőmérséklet és alacsony páratartalom a kukorica termékenyülését jelentősen csökkentette, éppen akkor, amikor a korán vetett, a vetésterület nagy részét adó korai hibridek virágoztak.





Célszerû a fajtaválasztás során még inkább az aszálytûrő, stabil termőképességû hibrideket előtérbe helyezni. A várható magas ókukoricaárak miatt a termény értékesítésekor a koraiság is árelőnyt jelenthet.



Az Euralis versenyképes kukorica kínálata minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező kukoricatermesztéshez.





Legkorábbi hibridünk a háromvonalas (TC) ES Sigma (FAO 280). Rövid tenyészideje ellenére magas termés és kiemelkedő termésbiztonság jellemzi. Zöld száron érő hibrid, a tőszámkiesést és az alacsonyabb vetési sûrûséget is két csővel kompenzálja. Szárszilárdsága kiemelkedő, betegségekre nem fogékony. Különösen ajánljuk késői vetésekhez vagy korai előveteményként kalászosok előtt.





Az ES Cubus (FAO 320) új hibridünk, száraz viszonyok között is kiemelkedő termőképességét idén üzemi kísérleteinkben (Bakonszeg, 8,4 t/ha) bizonyította. Vízleadása rendkívül gyors. A magas növények szükség esetén szilázsnak és biogáz céljára is hasznosíthatók. Száraz termőhelyekre is ajánljuk, és ahol a koraiság is fontos szempont.





Az ES Flato (FAO 330) az Euralis vezérhibridje. Termőképessége és szárazságtûrése kiemelkedő. Generatív típus, kezdeti fejődése gyors, virágzása korai, elkerüli az aszályos időszakot. A VSZT-GOSZ kísérletekben idén az egyik legalacsonyabb szemnedvességgel a legjobb hibridek között végzett. Minden termőhelyre, elsősorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.





Az ES Mosquito (FAO 350) az idei szezonban mutatkozott be üzemi kísérleteinkben. Tetszetős, magas, háromvonalas (TC) zöld száron érő hibrid. Kompenzációs képessége kiváló, tőhiány és alacsony tőszám mellett biztosan két csövet hoz. Szár és cső Fusariummal és az üszögökkel szemben az átlagnál jóval ellenállóbb, egészséges. Vízleadása kiváló. Silóként is hasznosítható. Gyengébb termőhelyekre és költségtakarékos technológiákhoz is ajánljuk.





A háromvonalas (TC) ES Sensor (FAO 390) a másik legfontosabb hibridünk. Termésbiztonsága, szárazságtûrése és gyors vízleadása a versenytársak átlaga fölé emeli. Szárszilárdsága kiváló, az alacsonyabb tőszámokat nagyon jól kompenzálja. Gyökérzete erőteljes, nagy tömegû, mélyre hatoló, mely szárazságtûrését és szárszilárdságát biztosítja. Az Euralis kísérleti eredmények alapján az ilyen fejlett gyökérzettel rendelkező hibrideket a Roots Power logóval jelöli, mely garanciát nyújt a kiemelkedő szárazságtûrésre. Minden termőhelyre ajánljuk, a vetésszerkezet vezérhibridje lehet.



Új hibridünk, az ES Cortes (FAO 410) idén kapott állami elismerést. Érésideje a korai és a középérésû csoport határán van. Magas termőképessége száraz körülmények között is kiemelkedő termésstabilitással párosul. Kezdeti fejlődése kiváló. A növények alacsonyak, a csőkötés is alacsony. A VSZT-GOSZ kísérletekben idén átlag alatti szemnedvességgel a legjobb hibridek között végzett. Meleg, száraz termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk.





Az ES Blason Duo (FAO 420) hibrid termőképessége kiemelkedő, vízleadása gyors, betegségekkel szemben nem fogékony. Szárszilárdsága kiváló. A cikloxidim hatóanyagra rezisztens, ezért a Focus Ultra herbicid a magról kelő és évelő egyszikû gyomok ellen kései kijuttatással is a kukorica veszélyeztetése nélkül kijuttatható, amikor már az általánosan elterjedt szulfonil-karbamidok nem használhatók. Elsősorban az ország déli területeire ajánljuk, különösen ahol az egyszikû gyomok (fenyércirok, köles) jelentős problémát okoznak.





Az ES Zodiac (FAO 450) hibridet magas termőképessége mellett kiemelkedő termésstabilitás jellemzi. Szárazságtûrése, kezdeti fejlődése és vízleadása kiváló. Minden termőhelyre, elsősorban az ország déli, melegebb klímájú területeire ajánljuk.





Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: magas termőképesség, kiemelkedő termésbiztonság, betegség ellenállóság, szárazságtûrés.



Bár kukoricavetőmag-készleteink idén is elegendőek, rendelését a várható magas igények miatt kérjük, hogy időben adja le!

 



Dr. Nagy Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!