Cél a több termés indukálta több jövedelem - XIX. DuPont növényvédelmi konferencia

Agro Napló
A DuPont világcég mezõgazdasági termékeket gyártó üzletága többek között a növényvédõ szerek széles skáláját kínálja a termelõk számára mind a szántóföldi, mind pedig a szõlõ-, zöldség- és gyümölcskultúrákban. A tavalyi évben összesen 1,9 milliárd dollárt fordított a cég kutatás-fejlesztésre, ennek az összegnek mintegy 61%-át a növényvédõ szer és vetõmag kutatásokba invesztálták.

Január első felében – immár tizenkilencedik alkalommal – az ország hét városában, Debrecenben, Pécsett, Gyöngyösön, Siófokon, Kecskeméten, Győrben és Orosházán került megrendezésre a mintegy ezerötszáz érdeklődőt megmozgató hagyományos, évindító növényvédelmi konferenciasorozatuk.

A Principal® család



A 2012-es évben rekordszintre emelkedett a hazai kukorica vetésterület, a DuPont is rekordot döntött, a két év alatt mintegy 60%-os emelkedést könyvelhetett el a kukorica gyomirtó szer eladásában. Az öttagú Principal® család szerepe e szép eredmény elérésében vitathatatlan volt.



A család alapterméke a Principal®, mely a rimszulfuron és a nikoszulfuron hatóanyagok kombinációjának köszönhetően kiválóan hat a magról kelő és évelő egyszikû gyomnövények ellen, mint pl. a kakaslábfû, köles, fenyércirok.



A család tagjait mindössze a kétszikû gyomok elleni hatékonyságuk különbözteti meg egymástól, az egyszikû gyomok elpusztítását az összes csomagban a teljes dózisban megtalálható Principal® végzi.

 



A Principal® Gold csomag olyan területre ajánlott, ahol az egyszikû gyomnövények mellett olyan magról kelő kétszikû fajokkal találkozunk, mint pl. a parlagfû, a csattanó maszlag, a fehér libatop, vagy a keserûfû fajok. A csomag a Principal® mellett a Successor T* (petoxamid + terbutilazin) herbicidet tartalmazza, ennek köszönhetően tartamhatással is rendelkezik. A kijuttatás ideje a kukorica 4–5 leveles állapota.



A Principal® Plus egy dikambával „felturbózott” Principal®, így az egyszikûeken túl magról kelő és évelő kétszikûek ellen is alkalmazható. A készítmény javasolt felhasználási ideje gyomosodástól függően a kukorica 3-7 leveles állapota.

 


 

A Principal® Plus kezelés látványos hatása, Kőröstarcsa, 2012. május 31.

 

 

 



A Principal® Plus Gold csomagban öt hatóanyag ereje egyesül a kukorica tökéletes posztemergens gyommentesítése érdekében. A 10 hektár kezelésére összeállított kereskedelmi gyomirtó szer csomagban a Principal® Plus normál dózisa hektáronként 1 liter Successor T*-vel került kiegészítésre. Ez a teljes hatásspektrumú technológia lehetővé teszi a nehezen irtható (pl. mezei acat, csattanó maszlag), vagy már túlfejlett gyomok elleni védekezést is.

 

 


 

14 napos Principal® Plus Gold kezelés tünete, Merenye, 2012. június 14.

 

 



Az Arigo™ Pack a Principal® mellett a mezotrion hatóanyagot tartalmazza. Ez egy olyan megoldás, amely jó gyomirtó hatást és rugalmas kijuttatási időszakot nyújt a kukorica gyomirtásában, hatékonyabb a fûféle és az általános magról kelő kétszikû gyomnövények ellen, egyszerû, egymenetes gyomirtást téve lehetővé. A 4 hektáros csomagokba szerelt kombinációt olyan helyekre javasolja a gyártó, ahol az egyszikû gyomfajokon túl a magról kelő kétszikûek jellemzőek. Olyan fajok ellen is biztos hatásra számíthatunk, mint a selyemmályva, szerbtövisek, csattanó maszlag, árvakelésû napraforgó. Elsősorban a kora-, közép posztemergens időszakra célszerû időzíteni a kezelést, a kukorica 2–5 leveles állapotában.



Az a gazdálkodó, aki a Principal® Gold, a Principal® Plus, a Principal® Plus Gold és az Arigo™ Pack gyomirtó szerekre vonatkozó vásárlási igényét legkésőbb 2013. március 8-ig jelzi kereskedőjénél, a listaárból jelentős kedvezményt kap!

 





A kukorica kártevőkről



Nem lehet szó nélkül elmenni a kukorica kártevők 2012. évi nagymértékû kártétele mellett.



Dr. Keszthelyi Sándor előadásából kiderült, hogy a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly – felülmúlva a korábbi évek tapasztalatait – 2012-ben tömegesen rajzott, amely egyértelmûen a klímahatással hozható összefüggésbe. A gyapottok bagolylepke lárvafejlődésének időszaka 2012-ben egybeesett a kukorica csőérési időszakával, ezzel magyarázhatóak a drasztikus kártételek. Intenzív kukoricában a kialakult kártétel mértéke és súlyossága egyértelmûen indokolttá tette a védekezést akár csemege, akár vetőmag-előállító kukoricaállományban. Ki kell hangsúlyozni azonban, hogy ezek a védekezések csak időzítetten, a rajzáscsúcsot megelőző egy héttel elvégezve voltak hatásosak. Extenzív kukoricában is a kárképek indokolttá tették volna a védekezési elemek beiktatását, azonban Magyarországon ez nem elterjedt technológia még. Egyedül az amerikai kukoricabogár elleni védekezéstől várható a lepkekártevők egyidejû irtása is, viszont az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a károsítók rajzáscsúcsa csak kivételes helyzetekben esik egybe, ezért a védekezés hatásossága megkérdőjelezhető.



A 2012-es évi jelentős mértékû kukoricamoly kártételek az országban több helyen is felülmúlták a 40–50%-os állomány-fertőzöttségi szintet. Ekkora mértékû kár estén a DuPont szakembere által felvázolt táblázat szerint a termésveszteség mértéke már 15% felett volt. E kártétel és az ebből adódó termésveszteség, illetve jövedelemkiesés kiküszöbölésére a DuPont a Steward®30 DF nevû készítményét ajánlja kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre, melyet a lepkék rajzását alapul véve a tojásrakás idején és a fiatal lárvák megjelenésekor célszerû kijuttatni. A táblázatra visszatérve, a fent említett 15%-os termésveszteséget, ha összevetjük a Steward® 30DF szer- és kijuttatás költségével, 33 500 Ft többletjövedelmet tudunk realizálni.

 

 


 

Kukorica moly fertőzés tünete, Jászkarajenő, 2012.június 20.

 

 



Acanto® Plus napraforgóban: …nemcsak a nevében plusz



2012-ben a napraforgó vetésterülete 61 700 hektár volt, e területről 2 t/ha átlagtermést takarítottak be a gazdák. Az összterület mindössze 40–50%-án végeztek gombaölőszeres kezelést, ez az arány igen kevés ahhoz képest, hogy a gombaölőszeres kezelés köztudottan nagyon jó befektetésnek bizonyul.



Ezt támasztja alá a cég 16 évre visszanyúló kísérletsorozata is, mely azt hivatott vizsgálni, hogy egy egyszeres gombaölőszeres kezelés mennyi plusztermést, ezáltal mennyi többletbevételt eredményezhet. Az eredmény megdöbbentő, hiszen még száraz évben is terméstöbbletet eredményezett a gombaölő szer használata, a terményárak mozgásának figyelembe vételével, mintegy 30 000 Ft-os többletjövedelmet realizáltak hektáronként a 16 év átlagában.



Az Acanto® Plus nevû készítményük lehetővé teszi, hogy a fungicides védekezést még intenzívebb termesztéstechnológiával lehessen ötvözni.



E nagy hatékonyságú, 2 hatóanyagot tartalmazó, eltérő hatásmechanizmusú, szisztémikus gombaölő szer preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik számos gombabetegség ellen.

 

 


 

 

 



A pikoxistrobin hatóanyag különleges módon fejti ki gombaölő hatását a már meglévő és új hajtásokon is. Nincs másik ilyen strobilurin molekula az alábbi tulajdonságok kombinációjával: szisztemikus és transzlamináris mozgás a növényben, a levegőben történő újraeloszlás, valamint diffúzió az epidermisz viaszrétegében. Ezen tulajdonságoknak a kombinációja ad egyenletes és egységes védelmet a kezelt növénynek, amely védelem hosszú ideig fennmarad, a korai intenzív növekedési szakaszban is. A ciprokonazol hatóanyag a gombasejt ergoszterol bioszintézisét gátolja. Hatására a gombák sejtmembránjának fontos összetevője – az ergoszterol – hiányában a kórokozó elpusztul.



A két hatóanyag összhangja eredményezi a hosszan tartó gyógyító és megelőző hatást a kórokozók ellen. Az Acanto® Plus-t fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerû kijuttatni.



A kiértékelt terméseredményekből láthattuk, hogy egy kezeletlen területhez képest e száraz évjáratban is 1 t/ha terméstöbbletet eredményezett a gombaölő szer használata. Itt igazolódik be az az állítás, miszerint az Acanto® Plus a kedvező élettani mellékhatásának köszönhetően, nemcsak a nevében plusz!

 



Wirtuoz™



Kalászos gabonából a piac a nagy volument és a homogén minőséget keresi, ezért a termelőnek arra kell törekednie, hogy olyan eszközöket alkalmazzon, melyek a termés minőségét és mennyiségét egyaránt képes biztosítani.



A fungicid felhasználás mértéke tükrözi, hogy a fuzáriózis a legfontosabbnak tartott betegség kalászosban. Számos európai vizsgálat igazolja, hogy a fungicidhasználat termésreakciója jelentős, mértéke 0,5–2,5 tonna között változik.



2013-ban debütál gabonában a DuPont frissen engedélyt kapott gombaölő szere, a Wirtuoz™ 52EC, mely egyedi összetételének köszönhetően igazoltan képes a minőség és a hozam növelésére azáltal, hogy megvédi termésünket a gombabetegségek okozta veszteségektől.

 

 


 

 



A preventív és kuratív hatással rendelkező készítmény három eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag tudását hordozza magában. A tebukonazol a gombasejt ergoszterol szintézisét, a prokloráz a gombasejt mitokondriális membránrendszerét károsítja, a proquinazid a gombaspórák csírázását gátolja, valamint aktiválja a kultúrnövény fertőzéssel szembeni védekezőrendszerét. A készítmény akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően, vagy a fertőzés korai stádiumában kerül kijuttatásra. A három hatóanyag egyesülő hatásának köszönhetően a gabonafélék valamennyi számottevő gombabetegsége ellen kiválóan hat, ezek közül mégis kiemelendő a fuzáriózis és a vörösrozsda.

 



-ga-



™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

* A Successor T a Staehler márkaneve

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!