2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átadták a SPIRIT nyereményjáték díját

Agro Napló
A Makhteshim Agan Hungary Zrt. tavaly év elején hirdette meg SPIRIT Nyereményakcióját, amelyben azok a termelõk vehettek részt, akik 2012. március 15. és 2012. július 31. között legalább 6 darab SPIRIT kukorica gyomirtó szer gyûjtõcsomagot vásároltak. A játék nyereménye egy KIA Sportage 1.6 GDi LX személygépkocsi volt. A nyertest 2012. november 29-én Visegrádon, a Hotel Silvanusban tartott partnertalálkozójuk keretében hirdették ki. Az eseményre szép számmal jöttek el az ország minden részébõl kisebb és nagyobb területen gazdálkodó termelõk, növényvédelmi szakemberek, mezõgazdasági cégek képviselõi.  


 

 

A rendezvényen először dr. Sélley Tamás kereskedelmi vezető köszöntötte a megjelenteket, és előadásában vázolta többek között a növényvédőszer-piac világ és hazai helyzetét. Cégük piaci pozícióját ismertetve elmondta, hogy a Makhteshim az elmúlt években a magyar piac egyik meghatározó szereplőjévé vált és dinamikusan erősödik tovább.





Ezután Szabó László herbológus, a Hajdú-Bihar megyei MGSZH NTI munkatársa mutatta be a kukorica gyomirtás jelenlegi helyzetét és a fontosabb gyomproblémákat, tendenciákat. Ismertette a Magyarországon jelen lévő, nagy gondot okozó első 20 gyomnövényt, mindegyiknél kiemelve egy-két olyan momentumot, amiket a szakmabelieknek feltétlenül tudniuk kell.



A SPIRIT első évét Balczár Zoltán kereskedelmi képviselő mutatta be. Elmondta többek között, hogy a 2 hatóanyagot tartalmazó gyûjtőcsomagolású kukorica gyomirtó szer nem csak az összetételében, hanem az általa okozott tünetegyüttes terén is különleges. Napjainkban azok a meghatározó posztemergens gyomirtó szerek, amelyeknél markáns a tartamhatás is. Használata során a SPIRIT ezt is bizonyította.





A SPIRIT ajándéksorsolásos nyereményjátékát a Makhteshim Agan Hungary Zrt. megbízásából az A4C Marketing Kft. bonyolította le. Ennek keretében 2012. szeptember 28-án közjegyző jelenlétében sorsolták ki a személygépkocsit. A partnertalálkozóra Vass Zoltán, a cég vezetője hozta el a nyertes nevét tartalmazó borítékot.





A szerencse Savanyú Róbert iregszemcsei őstermelőnek kedvezett, aki feleségével, Somogyi Bernadettel együtt vehette át az autót. Mint elmondták, 1100 hektáron foglalkoznak növénytermesztéssel, s tavaly ebből 420 hektár volt a kukorica vetésterülete. A készítményt késői posztemergens gyomirtásban használták. Bár kicsit megkésett volt a beavatkozásuk és nagy mennyiségû csattanó maszlag volt az állományukban, véleményük szerint mégis rendkívül jó eredményt produkált a SPIRIT. Nagyon örültek a nyereményüknek, mivel bővül a családjuk, az első kisbabájukat várják. Az autó így a legjobbkor jött a számukra, ami már a játékot hirdető prospektuson is nagyon megtetszett nekik, de elmondták, hogy ezt a növényvédő szert mindenképpen kipróbálták volna a nyereményjáték nélkül is.



Az eseményen a résztvevők közül többen beszámoltak a készítmény alkalmazása során szerzett tapasztalataikról.



Szakadátról érkezett Kékesi László családi gazdálkodó, aki éves szinten 150 hektáron termel kukoricát. Elégedett volt a SPIRIT-tel, mely a tavalyi aszályos év ellenére is jól dolgozott, a betakarításkor is szinte százszázalékos tisztaságú volt a kukoricája.



A Sárvári Gazdaszövetkezet 400 hektár körül termeszt kukoricát. László István főagronómus elmondta, hogy a magról kelő és az évelő egy- és kétszikû gyomok nem kis kihívást okoztak nekik, ezért döntöttek a SPIRIT kipróbálása mellett. Nem csalódtak benne, a következő évben is ezt tervezik alkalmazni.



2012-ben 670 hektár kukoricája volt a kótaji Zöld Bárók Kft.-nek. Majoros György növényvédő szakmérnök beszámolt, hogy sikerült egy gyomirtással megoldaniuk az egész éves gyomproblémájukat. Szerinte a SPIRIT-hez képest jóval drágább poszt gyomirtó szerek vannak a piacon, és bátran meri ajánlani bárkinek ezt a készítményt. Ők mindenképpen növelik a SPIRIT-tel gyomirtott területet.



A Narivo Kft., Mezőcsáton általában 900–1000 hektáron termel kukoricát. Hegedûs Viktor agrármérnök elmondta, a kukorica „keményebb” gyomjai jelen vannak a területükön. A SPIRIT-et 4–6 leveles kukorica fenológiában használták, erős egyszikû és kétszikû gyomnyomással, és igen jó tapasztalatokkal zárták az évet.



Tavaly 325 hektáron termelt kukoricát a zalaszentmihályi Mezőtek Zrt. Lipics Tamás növénytermesztési ágazatvezető ismertette, hogy költséghatékony védekezési módban gondolkodtak, ezért próbálták ki ezt a kombinációt. Mivel elégedettek voltak vele, már betervezték a 2013-as év növényvédelmébe is. Ajánlották másoknak is, a környékükön lévő gazdálkodók láthatták náluk a szer kiváló hatását.



A kisbéri Seedimex Kft. tavaly összesen 180 hektáron termelt kukoricát. A nehezen irtható gyomnövények esetében is nagyon jó hatást fejtett ki a SPIRIT, tájékoztatott Farkas Pál növényvédelmi szakember. Náluk a tarack a fő gyomnövény, ami az évelők közül nehezen volt irtható eddig. Ez a készítmény ezt a problémát is megoldotta, és a tartamhatása is kiváló volt. A kollégáival már meg is beszélték, hogy a következőkben nagyobb felületen tervezik használni.



1050 hektáron termelt kukoricát a nagyalásonyi Táncsics Mg. Zrt. A hatóanyag-összetétel előzetes ismeretében döntött úgy Fodor Attila, a cég növényvédelmi szakembere, hogy kipróbálják a SPIRIT-et. Mint elmondta, elégedett volt a választásával. A tapasztalatai abszolút jók, és szívesen ajánlotta másoknak is a készítményt.



Madarason gazdálkodik Juhász Sándor, aki 2012-ben 120 hektáron termelt kukoricát. Nagyon jó hatást tudott elérni a SPIRIT-tel, még a viaszos levelû libatop esetében is.

 

A SPIRIT használatát továbbra is tervezi, mivel nagyon jó volt a tapasztalata, azt ajánlja mindenkinek, próbálják ki, érdemes!

 

Nádasi Zoltán

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!