2024. április 29. hétfő Péter

Trustee - Hi Aktiv: A totális gyomirtó szer

Agro Napló
Mi az elvárás egy totális gyomirtó szerrel szemben? „Nomen est omen” – ahogy a nevében is szerepel –, válogatás nélkül (hisz nem szelektív) totális munkát végezzen a kipermetezett felületen, mind az évelõ, mind a magról kelõ gyomnövények ellen. A másik, ugyancsak esszenciális elvárás, hogy az a környezetünkre, az emberre és az élõvilágra minél kisebb terheléssel legyen.  


A Sumi Agro Hungary Kft. fejlesztésének következtében 2013. évben a fenti elvárásoknak maradéktalanul megfelelő új totális gyomirtó szer kerül szabadkereskedelmi forgalomba, melynek a neve: Trustee – Hi Aktiv, 490 g/l glifozát (661 g/l IPA só) hatóanyag-tartalommal.



A glifozát tartalmú totális gyomirtó szereket a formulációban található adalékanyag, az adjuváns alapján két csoportra oszthatjuk, zsír-amin illetve nem zsír-amin tartalmúakra. A kettő közötti előnyöket, hátrányokat a táblázat tartalmazza.

 

 


 

 





A Trustee – Hi Aktiv egy NEM zsír-amin tartalmú „SL” (vízoldható koncentrátum) formulációjú gyomirtó szer. Kivételes gyors felszívódással rendelkezik, hatékonysága kiemelkedő és a hatástartalomban is – ami elsősorban az évelő gyomnövények esetében lényeges – felülmúlja a zsír-amin tartalmú glifozátokat. A környezetre gyakorolt terhelő hatása – engedélyokirat szerinti felhasználás mellett – szinte elenyésző. A környezetre, a vízi élőlényekre nem veszélyes. Humán toxikológiai vonatkozásban – előírásszerû felhasználás esetén – gyakorlatilag nem veszélyes, nem irritatív.



A Trustee – Hi Aktiv szántóföldi kultúrákban (1., 2. kép), ültetvényekben, rét-legelőgazdálkodásban és mezőgazdaságilag nem mûvelt területeken egyaránt felhasználható (lásd engedélyokirat). A Trustee – Hi Aktiv szabadforgalmi kategória besorolást kapott.

 

 






1. kép: tarlókezelés. Trustee – Hi Aktiv hatása a mezei acatra a 15 napon

 

 




2. kép: tarlókezelés. Trustee – Hi Aktiv hatása a keserûfûre a 7 napon

 



A Trustee – Hi Aktiv ültetvényekben (3., 4. kép) – szőlő, almatermésûek, csonthéjasok – a hosszabb tartamhatás érdekében a később csírázó, kelő kétszikû gyomok ellen, tankeverékben kiválóan kombinálható a PLEDGE 50 WP gyomirtó szerrel.

 

 

 






3. kép: Trustee – Hi Aktiv + Pledge szőlőültetvényben

 

 




4. kép: Trustee – Hi Aktiv + Pledge szilvaültetvényben

 





A Trustee – Hi Aktiv glifozát hatóanyagtartalma lényegesen magasabb, mint a leggyakrabban használt 360 g/l glifozát (IPA só) hatóanyag-tartalmú versenytársaké, ezért az ár összehasonlításánál nem a liter árat, hanem a hektáronkénti árat kell figyelembe venni! A Trustee – Hi Aktiv nem egy a glifozátok közül, hanem egy jól megkülönböztethető, korszerûbb, koncentráltabb, hatékonyabb gyomirtó hatású, felhasználóra és a környezetre kevésbé ártalmas termék.

 



Dr. Fenyves Tibor

www.sumiagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!