Terrano MT univerzális szántóföldi kultivátor

Agro Napló
A Horsch az elmúlt 2 év folyamán a Terrano családot a Terrano FX és FG mellett még további géptípusokkal bõvítette. Az új generációs Terrano család egyik tagja a Terrano MT. Felépítésében kicsit hasonlít a Tiger MT-hez. Elõl két sorban rövidtárcsát találunk, ez a tárcsa ugyanolyan, mint a Joker RT, 52 cm átmérõjû tárcsalapok, olajban futó, karbantartásmentes csapágyazás.  


 

 

A rövidtárcsát 2 sor lazító kapa követik, amelyek osztástávolsága 40 cm. A két kapasor között helyezkedik el a járószerkezet, ezáltal a munkagép nagyon fordulékony, a kapák után jön az egyengető tárcsasor, és lezárásként a henger. Mivel a gépben integrálva van a járószerkezet, a Terrano MT-t akár henger nélkül is járathatjuk.

 


 

 

Ha a Tiger MT-ben arról beszélünk, hogy kell a 68 cm-es tárcsa, miért elégszünk meg a Terrano MT-ben 52 cm-rel?

 


 

 

Az Terrano MT sekély és intenzív bekeverést végez a mélylazítással összekapcsolva. Azon a földeken, ahol kisebb a szármaradvány mennyisége, repce, gabona, napraforgótarlók, és azon kukoricaföldeken, ahol a termés nem haladja meg a 8 t/ha-t.

 


 

 

A tárcsák nagy forgási sebességének köszönhetően aprómorzsás talajszerkezet keletkezik, az LD-lazító kapák mélylazítást végeznek, áttörik az esetleges tárcsatalpat, csekély vertikális talajmozgás mellett, így a nagy rögök nem kerülnek a felszínre. A 40 mm széles LD-kapák 40 cm osztástávolsággal igen könnyen vontathatóvá teszik ezt a munkagépet, 4,4 m-es géphez már elég egy 150 kW/180 LE-s munkagép.





A rövid tárcsát a Terrano mélységállításától függetlenül lehet állítani. A Terrano kapák mélységét a hengerhez viszonyítva alu távtartók segítségével állítjuk. Abban az esetben, ha a Terranóval henger nélkül szeretnénk dolgozni, akkor a mélységállítás a járószerkezeten történik.

 


 

 

A Terrano MT egy olyan univerzális kultivátor, amellyel – könnyû vontathatóságának köszönhetően – a felszínen aprómorzsás talajt (vetőmagágyat) készítünk, és mélyre lazítunk.

 


 

 

-zs-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?