Talajművelés szántóföldi kultivátorral – Terrano GX

Agro Napló
A mulcsos technológia a kombájn mögött kezdődik! – és ezt nevezzük szalmamenedzsmentnek.

A technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk, annak érdekében, hogy a tökéletes tarlóhántást el tudjuk végezni. Amennyiben egy kicsit szeretnénk filozofálni, akkor a szalmamenedzsment már a kultúrnövény kiválasztásánál kezdődik, kombinálva a vetésforgóval.

Terrano GX tarlóhántásban

A nagyon magas tarlót hagyva kevesebb üzemanyaggal oldottuk meg az aratást, de utána a szalma bekeverése a talajba és a lebomlása jóval nehezebb és több ideig tart!

Az alacsony tarló és a rövidre, max. 5 cm hosszúra szecskázott szalma egyenletesen és sekélyen keverhető be a talajba, és egy jó géppel tökéletes munka végezhető el! A rövid, max. 5 cm hosszú szalmaszecskázásra azért van szükség, mert az egyre szélesebb vágóasztalok után csak így lehet ugyanarra a szélességre jó minőségbe visszajuttatni a szecskázott szalmát. Egy másik nagyon fontos egység kellene minden kombájn felszereltsége legyen – a pelyvaterítő. A 7–13 m-ről begyűjtött növények pelyváját ugyancsak erre a szélességre kellene visszaszórni. Nagyon sokszor lehet látni a vetéseken, hogy hol ment el a kombájn, mert a pelyvával gazdag sávokban ritkásabb és sárgás az állomány.

Egy szépen levágott és szétterített tarlón a Terrano GX gyönyörű munkát végez, de:

Mit tudunk tenni, ha esetleg nem sikerült jól az aratás. A Terrano GX kétféle kivitelben három-, ill. négygerendelyes kapaelosztásban kerül forgalomba. A háromgerendelyes változat tökéletesen elég a gabonatarlók művelésére.

MulchMix kapa

A négygerendelyesre ott lehet szükség, ahol nagyon nagy a szármaradvány tömege, pl. ha a kukoricát is a Terranóval dolgozzuk be, ill. ha a gabonatarlóink nem túl szépek. A négygerendelyes kultivátorban, azon felül, hogy nagyobb az átömlő keresztmetszet, így kevésbé dugul el, több ideig is bent van a föld, tehát ha a szalmaterítés nem az optimális, akkor ezen tudunk segíteni a talajművelés során. Nagyon fontos, hogy a szántóföldi kultivá­torral mindig rézsút menjünk a földön, még az utolsó, közvetlenül a vetés előtti művelettel is. Ha ezt az alapelvet betartjuk, egyre simábbak lesznek a földjeink, és precízebb a vetés!

Sekély tarlóhántás

A Terrano GX kultivátorban a tökéletes mélységtartás a mellső támasztó kerekeken és a hengeren történik. A vonórúdba beépített erőátviteli rendszer a munkagép, a kapák behúzó erejéből tesz át folyamatosan 1,5 t súlyt a traktor hátsó tengelyére, ezáltal is megnövelve a tapadást, jobb vontatást kisebb csúszás mellett.

A kapamező után egyengetőtárcsák rendezik a talajfelszínt.

Terrano GX intenzív keverés

A lezárást különböző hengerek biztosítják, amelyek között megtaláljuk mindazokat, amelyek tökéletesen alkalmasak a laza homokos talajtól az igen kötött talajokig. A Terrano GX leguniverzálisabb hengere a SteelFlex, amely egy dupla henger, az SD és a RingFlex házasításából jött létre. Elöl halad a már régi és jól bevált SD és ennek az osztásnak a közében a RingFlex laprugós henger. A két henger párosításával megvalósul a mélyre ható és a sekély tömörítés.

Mélyművelés szárnyak nélkül

Az őszi alap műveléskor sokszor csapadékos az időjárás, mint a mostani november is. Aki az alapművelést a Terrano GX-el végzi, a StellFelx hengerből ún. Winter Packert tud készíteni azzal, hogy az SD hengert kiveszi a gépből és csak a RingFlex marad bent, amellyel bármilyen talajnedvességi állapotban lehet dolgozni, ugyanis nem fog eltömődni, és a felszínt lazán hagyja.

Winter Packer

TerraCut

A 2020-as szezonra a Horsch egy új kapaformát hoz ki, az ultra sekély talajművelésre, azon termelők számára, akik maximum 3-4 cm mélyen és keverés nélkül szeretnének dolgozni.

TerraCut ultra sekély talajművelés

A Terrano GX egy olyan szántóföldi kultivátor, amely nagyon nagy spektrumban ki tudja szolgálni a termelők igényeit.

Az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon már elkezdődött, éljünk vele, hogy a tarlókat már tökéletesen tudjuk művelni!

-Szász Zoltán-

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?