Most már a szél is elviszi a földet a talpunk alól

Agro Napló
A tavaszi defláció következtében néhol sivatagi környezetekkel találkozhattunk. A csupasz talajfelszínt a szárazság következtében a nagy viharos szelek elvitték és szabályos dűnéket építettek. Sokszor az az érzésünk, mintha a tavaszok, kora télvégek egyre szelesebbek lennének. Az intenzív forgatásos technológiát ilyen szemszögből is át kell gondolni, és az így szoktuk, eddig ez volt a biztonságos elvet érdemes átgondolni.

A világ változik, a természeti extremitások egyre erősebbek, a politikai helyzet sem fényes. A mezőgazdaságra mindig is szükség lesz, az is igaz, hogy most a terményárak olyan magasságokban vannak, hogy majdnem az is belefér, hogy kevesebbet termeljünk.

A leromló talajállapotok előrevetítik a közeljövőt, ez lehet 10–50 év távlat, annak függvényében, hogy hol milyen helyzet uralkodik, hogy a táplálékért harc fog folyni. A természeti változásokat nem nagyon tudjuk megállítani, még akkumulátoros autóval sem. Lehet, ha visszamennénk néhány 100 évet a történelemben és lóháton közlekednénk, a jelenlegi folyamatokat még úgy sem tudnánk visszafordítani, esetleg csak lassítani, de ki szeretne most így élni.

Mit tudunk csinálni, hogy a talpunk alatt levő föld esetleg még az unokáinknak és az ő unokáinak is termékeny legyen?

Mihamarabb el kell kezdeni, nem digi­talizálni, mert az ebben az esetben semmit sem ér, hanem az Anyafölddel foglalkozni. Megérteni a folyamatokat, ehhez egy kicsit tanulni, vagy figyelni. Nekünk most a maximális hasznot lehozni a földről a fontosabb, vagy az, hogy minél tovább legyen, amin termelni, és ne adj Isten 20 év múlva nem sivatagon ülni. A talajvízzel, kutakból való öntözés egy darabig megoldás, de utána, amikor a talajvíz még mélyebbre süllyed még nagyobb gonddal állunk majd szembe.

Egy megoldás látszik kikristályosodni, hogy a talaj felső rétegével kell valamit kezdeni. A lehulló csapadékot meg kell őrizni, helyben tartani. A talajművelés intenzitását csökkenteni, jó vetésforgót beállítani, így a gyomok ellen is jobban tudunk védekezni.

Terrano GX – tarlóhántás

A zöldítés egy átok, de amennyiben okosan csináljuk megvédi a földet és minimális talajnedvesség-vesztéssel jár, a lényeg, hogy pozitív szaldós legyen a víz megtartása. Amennyiben olyan növényt vetünk aratás után, ami nagy mennyiségű zöldtömeget hoz, akkor kiszívhatja a földből úgy a vizet és elpárologtatja, hogy beton keménységű talajfelszínt kapunk.

Az aratás után a föld felszínét tartsuk „feketén”. Ehhez azt kell csinálni, hogy sekélyen elvégezzük a tarlóhántást és azután, amikor kijön az árvakelés azonnal sekélyen megint talajművelést végzünk.

Mit jelent az, hogy sekély talajművelés? Hány cm-nél kezdődik illetve meddig tart?

A legtöbbször a vegetáció folyamán bevitt mély nyomok eltüntetéséig szokták értelmezni. Ez helytelen. A legnagyobb csapásokat a növényvédelem okozza, ezen nyomok sűrűségét pedig a permetező szórókeret határozza meg. Nem hiszem, hogy 20–30 méterenként levő nyomokért az egész területet 10–15 cm mélyen kell tarlót hántani. Természetesen van olyan is, amikor aratásban nedves a talaj és a kombájn ill. a szállító járművek is összetapossák a földet. Az ilyen taposási károkat úgy lehet csökkenteni, hogy megpróbálunk a szállító járművekkel a művelőutakban járni. Amennyiben az év folyamán a művelőút mélyre lett taposva, aratás után húzzunk hosszan egy lazítót és közvetlenül utána történjen a tarlóhántás, így tényleg a legsekélyebben, 5–8 cm re korlátozhatjuk a műveletet. Repce tarlóhántást érdemes még ennél is sekélyebben végezni, hogy az apró kihullott magvak kikeljenek.

Cultro 12 TC – repcetarló ultrasekély művelés

A sekély tarlóhántást legtöbben az utóbbi időben a rövidtárcsára hagyják. Azonban, ha többször kell sekély műveletet végeznünk, akkor a föld felszínét ki is kell egyengetni, ellenben mélyen, 5 cm-nél mélyebben kell dolgozni. Éppen ezt nem szeretnénk, hogy minél kevesebb nedvességet veszítsünk. A talajfelszín egyengetését csakis kultivátorral tudjuk végezni. Ehhez a Horschnál létezik a Terrano és a Cruiser család. A 3, 4 ill. 6 gerendelykapa-elosztású gépekben minél több kapasor van, annál jobban egyengetnek.

A Terrano nagy TerraGrip 500 kg kioldóerővel rendelkező kapatartói segítségével a későbbi fázisban a mélyítő műveletet is el tudja végezni. A Cruisert ezzel szemben a sekély, 10–15 cm műveletre alkották, a 150 kg-os kioldóerővel felszerelt kapaszár a sekély de intenzív művelést biztosítja.

TerraGrip kapatartó LD kapával

TGIII 800 kg kioldóerő

A feketén tartásra és óriási egyengető képességgel a Cruiser a második menetben is alkalmas. Amennyiben egyenlőtlen a talajfelszín és ezt minél rövidebb idő alatt ki szeretnénk egyenesíteni, akkor a talajművelő eszközünk a vetési irányra 45 fokos szögbe menjen a tarlóhántásnál, és a tarlóápolásnál is, annyi különbséggel, hogy az irányokat változtassuk. Nagyon gyorsan óriási eredményt érünk el.

Cruiser – sekély tarlóápolás

A Terranora az ultrasekély talajművelés érdekében TerraCut kapákat is kifejlesztett a Horsch (TerraCut), ezekkel, amennyiben egyenletes felszínnel rendelkezünk, nagyon sekélyen éppen hogy csak teljes átfedéssel átvágjuk a talajszelvényt, de úgy, hogy a gyökérről a növények ne tudjanak kizöldülni.

TerraCut sekély talajművelő kapa

A takarónövények használata menthetné meg a földjeinket? Minél több gyökér van a földben, minél több ideig bolygatatlan állapotban, annál nagyobb a szén mennyisége, így a humusz is. Minél nagyobb a humusztartalom, annál nagyobb a vízmegtartó képesség. A nagy mennyiségű gyökértömeg következtében könnyebb a vizet is megfogni, és a mélyebb rétegekben tárolni. A nyári feketén tartás után kell következzen a zölden tartás. Az őszi mélyművelést követően, vagy éppen a művelettel egybekötve el kell végezni a takarónövények vetését, és ha lehet, akár az alapművelést is. Erre a Horschnak megvannak az eszközei. A kultivátorra fel lehet szerelni a MiniDrill tartályt, amivel a takarónövényt tudjuk kijuttatni, a Partner tartályból pedig a mű­trágyát. Egy menetben energiát spórolunk, a műtrágyát depóba helyezzük, a vetőmagot a hengerrel benyomjuk a földbe.

Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

A takarónövényekből lehet olyant is vetni, ami télen kifagy, ezekkel könnyebb majd tavasszal megbirkózni, nem kell vegyszert használni, ellenben rövidebb így a vegetációs időszak. A takarónövények terminálására kell odafigyelni, hogy tavasszal ne tudjanak vizet kivinni a talajból. A mechanikai terminálásra léteznek különböző eszközök, ilyen a Joker rövidtárcsa, vagy a Cultro késhenger. A minél kisebb taposás érdekében érdemes azon is elgondolkodni, hogy ezt a műveletet esetleg a fagyon végezzük el.

Cultro – takarónövény-terminálás

A növénytermesztés nagyon szerteágazó és nagyon sok ismeretet igényel. Amikor elkezdünk egyre több mulcsot és takarónövényt a felszínen hagyni megjelenhetnek különböző kártevők, vagy betegségeket vihetünk át, ez az úgynevezett zöld híd, ezért alapos tervezés előzze meg a műveleteket, és ezért érdemes a terminálással is egy picit korábban végezni!

A jövő a kezünkben és reméljük, hogy a talpunk alatt is marad!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!