2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Cruiser – Egy tökéletesebb sekély talajművelés

Agro Napló
Az aratás utáni talajművelés egyik legmodernebb formája a rövid tárcsa használata. Viszonylag kisebb vonóerővel, nagy sebességgel nagyon nagy területet lehet megcsinálni. A tarlóhántásnál a legfontosabb, hogy sekélyen teljes átfedéssel végezzük, a talajnedvesség megőrzése végett.
Cruiser tarlóápolás

A tarlóápolás a következő menet. Erre a műveletre nagyon sokféle munkaeszközt használnak. Az egyik a permetező, nagy teljesítménnyel, annyi a gond csak, hogy a kihullott magvakat ebben az esetben nem stimuláljuk. A következő lehet megint könnyű vagy nehéz tárcsa, szántóföldi kultivátor, akár eke is. Azon termelők, akik a tökéletességre törekednek a tarlóápolásra, gyomirtásra olyan kultivá­tort használnak, amelynek nagyon szűk a húzástávolsága és nagyon sekélyen tudnak vele dolgozni, akár nagy mennyiségű szármaradvány mellett is. Ez a gép a Cruiser.

Vontatott változatban a Cruiser XL hatgerendelyes kivitelű, a 15 cm szűk kapahúzás mellett is óriási az átömlő keresztmetszete. A kapák előre feszített rugós kivitelűek, 150 kg kioldóerővel, de a rugós kapák vibráló tulajdonságaikkal felruházva. Nagy mennyiségű földet szállítanak, így tökéletesebb az egyengető képességük. A Cruisert lehet használni tarlóhántásban is, nehezebb vontathatóságú mint a Joker, ellenben ha nem sikerült a szalma szétterítése a kombájnnal, akkor ez a munkagép mindent a helyére rak.

Sekélyen lúdtalpkapákkal teljes átfedéssel, a keskeny kapákkal intenzíven mélyebbre, akár 15 cm-ig lehet dolgozni. A mulcsos technológiában előszeretettel használják tavaszi magágykészítésben is. A teljes felületre kiszórt mű­trágyát tökéletesen egyenletesen lehet bekeverni, a kikelt gyomokat kivágja, és a henger mögötti gereblye segítségével a felszínre kihúzva biztos az elszáradásuk.

Cruiser 4 SL szántáselmunkálás

A biogazdaságok egyik alapeszköze lehet! A biotermesztésben arra kell odafigyelni, hogy amikor nincs kultúrnövény, akkor minél több gyommagot stimuláljunk, és a kikelt gyomokat elpusztítsuk. Ezt csak úgy lehet a legnagyobb hatásfokkal, ha a Cruiserrel feketén tartjuk a földet.

Mit jelent ez? A talaj folyamatos bolygatása, mindig új, még ki nem csírázott magvakat serkent csírázásra, és a kihajtott növényeket pedig elpusztítja. Ez az állandó intenzív sekély (!) talajmozgatás biztosítja a gyommentességet.

Cruiser 4 SL búza magágykészítése repce után

A hagyományos termesztéstechnológiában is néhol különböző gyomnövények kezdenek rezisztensé válni, a mechanikus gyomirtás egy válasz lehet ezekre a gondokra. Azonban meg kell jegyezni, hogy a tarlóhántás után nem szabad hagyni, hogy az árvakelés megerősödjön. Ha az árvakelés kinőtt a kezünk közül, akkor a Cruiser kultivátorral sekélyen nem fogunk tudni szép munkát végezni. Más munkaeszközt kell venni, például Terrano vagy Tiger nehéz kultivátorokat és mélyen bedolgozni a nagy árvakelést, vagy gyomirtóval leégetni.

A Cruiser egy olyan sokoldalú, sekély, intenzív kultivátor, amely ha jól használjuk, akkor nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a következő kultúrnövény tökéletesebb legyen.

- Szász Zoltán -
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!