2024. május 21. kedd Konstantin

Öt hatóanyag dolgozik a kukoricának

Agro Napló
A kukorica gyomirtása évrõl évre visszatérõ téma: mikor, hogyan, mivel végezzük. Minél vegyesebb a gyomflóra egy adott területen, a gyomszabályozás annál összetettebb feladat – a talajmunkáktól az utóveteményig sok mindenre ügyelni kell. A hatékony védekezés idejének megválasztása, a megfelelõ szer kiválasztása attól is függ, hogy mennyi idõ áll rendelkezésre a kezelés elvégzésére. A cél: minél elõbb megszabadítani a kukoricát a gyomoktól, biztosítva ezzel a kultúrnövény zavartalan fejlõdését. Ma már a technológiák, a szerek nagy választéka megkönnyíti a szakemberek dolgát.  

Dóra Tibor a Kányai Mezőgazdasági Zrt. és a bedegkéri Egyetértés Szövetkezet növénytermesztését irányítja mintegy 2800 hektáron. A 20 aranykoronás, vörös agyagos, homokos területen gabonát, napraforgót, repcét és kukoricát termesztenek. Az utóbbi évről évre meghatározó a vetéstervben, tavaly 1300 hektáron vetették.



A vetésterület is jelzi, hogy nálunk a kukoricatermesztés jövedelmezőségén sok múlik. Ezért a fajták terméspotenciáljától a különféle költségek alakulásáig sok mindenre figyelünk – kezdi bevezetőként Dóra Tibor. – Tekintettel a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre, s a munkacsúcsok elkerülésére általában 11–13 fajtát vetünk, köztük minden évben legalább egy újat, hogy azt a helyi körülmények között is tesztelhessük. Elsősorban – a szárítási költségek mérséklése érdekében – a vízleadó képesség és a szárszilárdság alapján választunk. A gyomszabályozást a területi adottságok, a várható gyomösszetétel, a gépkapacitás és a kiszámíthatatlan időjárási körülmények határozzák meg. A tekintélyes szerválaszték megkönnyíti a helyzetünket, de ez nem mindig elegendő. Az olyan egyszerûbb gyomok, mint a disznóparéj- vagy libatopfélék nem okoznak gondot. De a fenyércirok, a mezei acat, a csattanó maszlag, hogy csak néhányat említsek a nálunk találhatókból, komoly kihívás. Főként, ha együtt fordulnak elő, s kiegészülnek kakaslábfûvel, különféle muharokkal, vagy vadkenderrel. Az sem mindegy, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a gyomirtások elvégzésére, vagy éppen milyen az időjárás. Mindezt figyelembe véve előszeretettel alkalmazok célzott posztemergens technológiát. A nagy terület és az adott gépkapacitás összehangolása miatt azonban rákényszerülünk a korai posztemergens kezelésekre is, hogy minden táblán időben megfoghassuk a gyomokat. A gyomirtást ugyanis nem hanyagolhatjuk el, mert ha elszaporodnának, akkor egy, de akár két tonnával is csökkenthetnék a nálunk megszokott 7–8 tonna hektáronkénti termésátlagot.

 


 

 

MINDEZEK ISMERETÉBEN, HOGYAN OLDJÁK MEG A GYOMSZABÁLYOZÁST?



Az előveteménytől függően már a tarlókezeléssel elkezdjük, majd az őszi mélyszántással folytatjuk. Általában gabonák után, ott, ahol felszaporodott a fenyércirok, vagy a mezei acat, ott valamilyen olcsó glifozát hatóanyagú készítményt juttatunk ki még az őszi mélyszántás előtt. Tavasszal, amikor már látom, hogy melyik táblában milyen gyomok kelnek, akkor döntöm el hol milyen technológiát és melyik készítményt használom. A gépkapacitásra való tekintettel a terület körülbelül egyharmadára kénytelenek vagyunk a drágább megoldást, a korai posztemergens kezelést választani – Lumax, Adengo stb. Ezeket kizárólag azokra a táblákra ütemezzük, ahol a magról kelő egy- és kétszikû gyomok a jellemzők, mert például a mezei acatot, vagy a fenyércirkot nem irtják.



A részletek elemzéséből gyorsan kiderül, hogy Dóra Tibor miért híve a posztemergens technológiának, s a kedvező ár-érték arányú Principal® Plus Goldnak.



Mára a nagy szelektivitású, széles és megbízható hatásspektrumú készítményeknek köszönhetően szívesebben választom a posztemergens kezelést. Előnye egyebek között az, hogy nem igényel bemosó csapadékot. Szintén mellette szól, hogy a védekezés időpontjában az esetek nagy részében már tisztában vagyok a gyomflóra összetételével, így célirányosan választhatok a készítmények közül. Ráadásul a kijuttatási időt tekintve rugalmasan alkalmazható, és az adott gyomviszonyokhoz, az elvetett hibridhez, illetve az utóveteményekhez jól igazítható. Ezeknek az elvárásoknak a mi körülményeink között kitûnően megfelel egyebek mellett a Kelvin, Cambio, a Casper, Milagro és számos DuPont készítmény, köztük a Principal® Plus Gold. Utóbbi az elmúlt évi aszályban ugyancsak jól vizsgázott. Az árával is elégedett vagyok. Tavaly a korai posztemergens kezelések hektáronkénti átlagos szerköltsége 14 ezer forint körül alakult. Ugyanez a mutató a posztemergens kezeléseknél több készítményt figyelembe véve 12–14 ezer forint volt, miközben a területeink többségén alkalmazott Principal® Plus Gold hektáronkénti szerköltsége nem érte el a 12 ezer forintot. A benne található 3+2 hatóanyag tisztán tartotta a sorokat, a kakaslábfûtől a selyemmályván át a mezei acatig mindent vitt, még a túlfejlett gyomokat is. A benne található Sucessor T-nek köszönhetően egészen hosszú tartamhatással rendelkezik. Ez a 10 hektárra méretezett, felhasználóbarát kereskedelmi csomag biztos, hatékony megoldás a kukoricában. Hatása gyors és látványos, néhány nap elteltével már sárgultak, kókadoztak a gyomok. Mivel a kukorica 7 leveles fejlettségi állapotáig kijuttatható, nem okoz gondot, ha valamilyen okból megcsúszunk a kezeléssel. Ezért előszeretettel alkalmazom, hiszen nyugodtan alhatok. A traktorosok is kedvelik, könnyen és gyorsan bekeverik, a permetezés után pedig egyszerû a tartály tisztítása.

 

 

A KIJUTTATÁSNÁL KELL-E VALAMIRE FIGYELNI?



Különösebben nem. Mindenesetre, amikor már 6–7 leveles a kukorica, olyankor a permetezésnél mi kettős réses fúvókákat használunk, és magas nyomással juttatjuk ki a permetlevet, hogy a levelek alatt is jól befedje a permetlé a gyomokat – mondta befejezésül Dóra Tibor.

 



A. Gy.

 



A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06