Biofit -REPCE

Agro Napló
A repce az egyik legfontosabb olajnövényünk, a világ növényi olajtermelésében a harmadik helyet foglalja el. Sok tápanyagra van szüksége a növénynek, hogy a termésben 30-45 %-os olaj- és 18-22 %-os fehérjetartalom alakuljon ki. A repcetermesztésben Magyarországon többnyire csak NPK mûtrágyákat alkalmaznak a kén, magnézium, és a mikroelem pótlása legtöbbször elmarad, melynek eredménye a termés csökkent minõségében és mennyiségében mutatkozik meg.

 

 


A megfelelő kén- ellátás nagyon fontos a repcében, mivel a termés kötödésben és a kéntartalmú aminosavak képződésében játszik nagy szerepet, ezáltal a jobb termés-minőség eléréséhez nélkülözhetetlen.



A repce a mikroelemek közül főként virágképződéskor nagyon érzékeny a Bór ellátottságra. Ennek megállapítására talajvizsgálatra van szükség. Kísérleti adatok bizonyítják, PLANT FEED lombtrágyák jelentős termés növelő és minőséget javító hatását.



Az őszi (októberi) gyomirtással egy menetben érdemes elvégezni a lombtrágyázást is.

 

A PLANT FEED lombtrágyák alkalmazhatóak az alaptrágyázás kiegészítéseként, hideg talajon fellépő relatív foszforhiány (lila lombszíneződés) kezelésére, a növények fagytûrésének fokozására (a magas káliumtartalom miatt), a megfelelő mikroelem ellátottság elérésére, illetve a télállóság, kondicionálás kialakítására. 

Tavaszi időszak elején (március) – a tél által legyengült állománynál – a gombaölő szeres kezeléssel egy menetben a levélrózsák regenerálása miatt is célszerû lombtrágyázni.



Az első lombtrágyázás javasolt 4-8 leveles állapotban PLANT FEED PRÉMIUM REPCE 5 l/ha és PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140 3 l/ha dózisban, vagy PLANT FEED PRÉMIUM KÉN 750 2 l/ha.



A PLANT FEED PRÉMIUM REPCE magas nitrogéntartalma erőteljesebb kezdeti növekedésre serkenti a repcét (starter hatás). A növények a lombon keresztül kapják meg a kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagokat, melyek a hideg talajból nehezebben felvehetők.



A repce tápanyag-utánpótlásának egyik sarkalatos pontja a mikroelem pótlás. A mikroelemek közül főként a bór befolyásolja jelentősen a termés mennyiségét és minőségét. A megfelelő bórellátottság elősegíti a hónaljhajtások képződését, növeli a becő-, illetve magszámot, jobb termékenyülés, magasabb olajtartalom érhető el.

 

Bórhiány esetén csökken a gyökér fejlődése, a becők elszáradnak vagy nem is képződnek. A növényekben a bór nehezen mozog, ezért jobb hatékonyságú a levéltrágyázás. A bór visszapótlást kétszeri lombtrágyázással oldhatjuk meg PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140 3 l/ha dózisban április környékén, rügyképződés-virágzás elején, a rovarölő szeres- vagy egyéb növényvédelmi kezeléssel egy menetben, és május körül, a becőképződés állapotában, az esetleges növényvédelmi munkákkal együtt, a kötődés elősegítésére, az olajtartalom növelésére, valamint az oldalhajtások képződésének serkentésére.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02